Перші 100 Днів Уряду: Завершення Програми | VoxUkraine

Перші 100 Днів Уряду: Завершення Програми

17 Березня 2015
FacebookTwitterTelegram
1606

2 грудня 2014 року парламент України призначив новий кабінет, а 11 грудня схвалив програму його діяльності. Кожне міністерство склало і опублікувало план заходів (ознайомтеся з прикладом тут) з реалізації цієї програми.

Сама по собі, ця відкритість щодо запланованих заходів є дуже революційною за українськими мірками. До того ж, в плані було вказано терміни виконання різних завдань. Тоді як деякі терміни були відносно гнучкими (наприклад, 2016 рік), інші було визначено дуже точно (наприклад, 28 лютого 2015 року). До цього часу уряд майже не надавав інформації як щодо своїх завдань, так і щодо термінів їх виконання. Враховуючи таку секретність, громадськість не могла притягнути його до відповідальності.

В день 100-денного ювілею роботи Кабміну, VoxUkraine спробувало з’ясувати, наскільки успішно проходить процес реалізації раніше запланованих заходів. Наша група зібрала плани заходів усіх міністерств, а також НАК “Нафтогаз” і НБУ, вибрала всі завдання, терміни по яких вже сплинули, і перевірила у відкритих засобах масової інформації, чи зможемо ми знайти свідоцтва виконання поставлених завдань.

Результат №1: Більшість завдань не виконана. Ми змогли знайти свідоцтва виконання всього 12 з 49 завдань з термінами реалізації в січні або лютому цього року. Такий низький відсоток виконання розчаровує, оскільки багато із запланованих завдань були відносно простими і зрозумілими (наприклад, створення команди/проведення круглого столу для обговорення пропозицій).

Результат №2: Відсотки виконання завдань досить сильно варіюються від міністерства до міністерства. Лише НАК “Нафтогаз” і Міністерство внутрішніх справ виконали все, що обіцяли. Ці дві установи відзвітували за 5 із 12 завершених заходів. Відсоток виконання завдань Міністерства екології взагалі нульовий – жодне завдання не було реалізоване. Деяким міністерствам (наприклад, Міністерству юстиції, Міністерству енергетики і вугільної промисловості) частково було зараховано виконання тільки тому, що певну роботу було все ж таки проведено, але більшість із запланованих заходів не були завершені відповідно до вказаних термінів.

Результат №3: Часто цілі не дуже чітко описані або неамбіційні. Наприклад, Міністерство внутрішніх справ обіцяло до січня детальніше попрацювати над планом відновлення України на 2015-2017 рр. Так само, Міністерство культури пообіцяло проаналізувати роботу своїх колег в ЄС і на основі цього аналізу розробити рекомендації по реформуванню Міністерства культури України. На наш погляд, таким діям як “більше попрацювати” або “провести аналіз” неможливо кількісну оцінку, а користі від них не дуже багато. Не дивно, що ми не змогли знайти докази “проведення робіт” або “проведення аналізу” в засобах масової інформації. Можливо, деякі заходи і були реалізовані, але громадськість, швидше за все, не володіє інформацією ані про таку роботу, ані про її результати.

Результат №4: Багато міністерств продовжили терміни виконання запланованих дій. В деяких випадках, коли заплановані заходи передбачали довгий список завдань, терміни по їх виконанню взагалі вказано не було. Наприклад, у програмі Міністерства інфраструктури немає жодних вказаних термінів. Очевидно, така ситуація практично нівелює можливість громадськості оцінити прогрес і притягнути міністерство до відповідальності в таких випадках.

Результат №5: Членство в попередньому уряді, схоже, що теж не приносить особливої користі. Можна стверджувати, що 100 днів – це короткий період, і новим міністрам, можливо, потрібно більше часу, щоб дізнатися, як працює система зсередини. Але ж деякі міністри входили до складу попереднього “уряду камікадзе” (наприклад, міністри освіти і юстиції). Це може допомогти нам зрозуміти, чи сприяє інтенсивнішому проведенню реформ перебування на посаді впродовж більш тривалого проміжку часу. Так, наразі не існує жодних доказів того, що “старі” міністри взялися за виконання більшої кількості завдань у свої перші 100 днів або що у них більш високий відсоток їх реалізації.

Результат №6: Молоді міністри більш серйозно налаштовані на роботу. У рамках спільного проекту з Liga.net, VoxUkraine виявив, що громадськість і експерти схвальніше оцінюють роботу/зусилля молодих міністрів. Це, швидше за все, сигналізує про те, що молоді люди на міністерських посадах докладатимуть більше зусиль. У рамках цього спостереження, також, можна прослідкувати негативну кореляцію між віком міністра і кількістю завдань, які він/вона зобов’язався виконати на протязі перших 100 днів роботи уряду. Існує також негативна кореляція між віком і показниками виконання поставлених завдань.

Таким чином, новий уряд, можливо, є найбільш компетентним органом державного управління для України за останні десятиліття. Потенціал і схильність міністрів брати на себе зобов’язання – це безперечний факт. Але дуже відчутними є при цьому такі виклики, як війна на Сході України, криза банківської системи, паніка на ринку валюти, обмежені фінансові ресурси. Проте, новий уряд критикують за відсутність прогресу в реформуванні країни і за безрезультативність його дій. Наш аналіз показує, що левова частка обіцяних кроків і дійсно не була завершена в зазначені терміни. Це небезпечний симптом, оскільки він не лише підриває довіру до уряду, але й “збільшує прірву” між суспільством і урядом. Поза сумнівом, суспільство невдоволене нерішучими темпами реалізації змін і вимог і, здається, воно налаштоване до радикальних дій. Можливо, залучення молодого покоління українців до роботи в уряді і притягнення міністрів до відповідальності за відсутність результату – це і є вихід з глухого кута та спосіб акселерації реформ.

_________

Медіа-партнери: Інтерфакс-Україна, Liga.net

Автори:
Робоча група
у складі членів редакційної колегії VoxUkraine і учасників ініціативи:
Тимофій Милованов (U.of Pittsburgh),
Юрій Городніченко (UC Berkeley),
Ілона Сологуб (KSE),
Олександр Талавера (U. Of Sheffield),
Олександр Жолудь (International Center of Policy Studies)
Олег Кореньок (Virginia Commonwealth University)
Віктор Циренніков (Академический советник МВФ)
Наталія Шаповал (KSE)
Світлана Русакова (Dragon Capital)
Олександр Нікольско-Ржевский (Lehigh University)
Максим Мірошниченко
Олег Іванов
Тетяна Кенджерська (UBS)
Марина Назаренко
Ярина Басистюк (University of Pennsylvania)

Неоціненний внесок зробила редакційна колегія VoxUkraine:
Олена Білан (Драгон Капитал),
Володимир Білоткач (Newcastle U),
Том Купе (KSE),
Вероніка Мовчан (IER),

Організації-учасники ініціативи:
VoxUkraine
Київська Школа Економіки
Індекс Моніторингу Реформ
Реанімаційний Пакет Реформ
Центр Підтримки Реформ

Висловлюємо подяку Міністерствам, які відгукнулися на запит VoxUkraine і допомогли з оцінкою своїх власних досягнень:
Міністерство інфраструктури України
Міністерство аграрної політики та продовольства України
Міністерство фінансів України
Національний Банк України
Міністерство екології і природних ресурсів України

Висловлюємо подякуЛiга.Бизнес і особисту вдячність керівнику ділової редакції Борису Давиденку за допомогу в проведенні громадського опитування і за корисні поради. Висловлюємо вдячність Фундації “Відкрите товариство” за наданий матеріал.

Окрема подяка всім тим, хто сприяв поширенню громадського опитування щодо діяльності міністерств і залучав своїх колег, друзів і просто знайомих взяти в ньому участь в Facebook.

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний