«Twitter-Конфуз» Українського Уряду | VoxUkraine

«Twitter-Конфуз» Українського Уряду

6 Квітня 2015
FacebookTwitterTelegram
2015

Комунікація своїх дій та формування громадської думки – це важлива частина роботи уряду. Twitter – один із найбільш ефективних способів донести свою думку як до української, так і до закордонної аудиторії. Однак, виявилося, що лише три з сімнадцяти українських міністерств професійно ведуть свої записи у Twitter, а п’ять міністерств не зареєстровані у Twitter взагалі.

Це негативний сигнал щодо якості держслужбовців середньої ланки, які також відповідають за розробку технічних деталей та впровадження реформ. Підвищення середньої якості працівників бюрократичного апарату може бути не менш важливим для довгострокового зростання, ніж боротьба з корупцією та олігархами.

Ця розповідь могла би бути дуже смішною, якби не була такою сумною

Українська економіка перебуває у жахливому стані. Причини цілком зрозумілі. По-перше, російська агресія. По-друге, відсутність політичної волі, засилля корисливих інтересів та олігархії, корупція, економічні «перекоси» та неефективні інституції.

Але чи немає у вищеназваному «білих плям»? Що як компетенція армії урядових бюрократів важливіша за корупцію чи політичну волю?

Дана стаття є спробою розпочати дискусію на цю тему.

Після публікації статті на сайті Української Правди 3 квітня 2015 року деякі міністерства видалили свої аккаунти або відредагували їх.

Для того, щоб привернути увагу до питання компетенції середньої ланки урядовців, ми вирішили перевірити деякі комунікативні аспекти взаємодії уряду та громадськості. Комунікація з громадськістю є важливою частиною роботи уряду. Недавнє опитування VoxUkraine показало, що громадськість та експертне товариство дуже по-різному сприймають та оцінюють роботу міністерств. Київ може зосередитись на таємних перемовинах із господарями офісів на Печерську та ключовими зарубіжними партнерами. Проте, це жодним чином не вплине на сприйняття роботи уряду громадськістю обласного центру, наприклад, Житомира, чи навіть Святошинського району Києва. Порожнечу будуть заповнювати своїми промовами політики-популісти на кшталт Ляшка та гострі на язик псевдо-експерти, позбавляючи уряд можливості впливу на громадську думку.

Відсутність чіткої комунікації з громадськістю призводить до розгубленості та недовіри. Рівень довіри суспільства до уряду та до президента впав до 30% (ще менше – 22% опитаних – схвалюють дії Прем’єр-міністра, і лише 8% довіряють політичним партіям). Різке падіння рівня довіри за рік після кардинальної зміни уряду співставне з динамікою рівня довіри після Помаранчевої революції 2004 року. Якщо громадськість не довіряє уряду, він не зможе керувати країною. «Вікно можливостей» закривається просто зараз.

У цій статті ми розглядаємо один аспект урядової комунікації, а саме – записи наших урядовців у Twitter. Чому Twitter? Twitter – це, мабуть, найшвидший та найефективніший спосіб комунікації з вітчизняними медіа та єдиний спосіб донести свою думку до широкої зарубіжної аудиторії. За межами України Twitter відіграє важливу роль. У Німеччині за допомогою Twitter прогнозують результати виборів. У Великобританії, BBC присоромило прем’єр-міністра Девіда Кемерона, повідомивши, що той підписався в Twitter на аккаунт лондонської агенції, яка пропонує ескорт-послуги найвищого класу. Здається, Twitter набуває популярності й в Україні. На жаль, ми не маємо відповідних даних, які б підтвердили це спостереження. Проте, Twitter-комунікація VoxUkraine постійно зростає і нещодавно перевищила комунікацію через Facebook, Googlе та безпосередні контакти. Наразі, Twitter забезпечує близько 18% усіх відвідувань нашої сторінки, 2/3 з яких мають українське походження.

Дані щодо використання Twitter-сторінок міністерствами наведені наприкінці цієї статті. Ми виявили, що лише три міністерства – Міністерство оборони, закордонних справ та внутрішніх справ – ефективно використовують свої аккаунти в Twitter. Ми були дуже здивовані некомпетентністю адміністраторів деяких аккаунтів. Наприклад, Міністерство інфраструктури підписалось у Twitter на оновлення сторінки компанії, яка продає підгузки в Одесі. Міністерство регіонального розвитку – на оновлення в групі “Okhuenno Kontseptualnaya Prodvinutaya Svobodnaya Khuinya”. Міністерство фінансів України підписане на сторінки декількох екстрасенсів та онлайн-ігор для дорослих (Міністр фінансів Наталія Яресько має окремий Twitter аккаунт, до якого немає жодних претензій).

Відкриття та керування аккаунтом у Twitter не вимагає особливих зусиль, вмінь та навичок. В Інтернеті легко знайти поради щодо використання Twitter державними органами. Наприклад, Govlook містить 15 порад для державних установ, включаючи такі як «Не спамити» та «Моніторити свій аккаунт». На превеликий жаль, українські міністерства порушують деякі з цих рекомендацій. Співробітник, який серйозно налаштований на ефективну комунікацію і розуміє важливість спілкування online, може «почистити» аккаунти в Facebook та Twitter протягом першого робочого дня.

Урядовці, відповідальні за зв’язки з громадськістю та комунікацію в цілому, напевно, не до кінця усвідомлюють важливість спілкування online для формування громадської думки. Можливо, вони звикли до «старомодного» способу спілкування через групи довірених радників, журналістів та експертів. Тим не менше, світ змінився. Схильність до використання старих технологій послаблює позиції уряду.

Прикрий стан Twitter аккаунтів наших урядовців може сигналізувати про загальну культуру української бюрократії. Якщо так, то зміна цієї культури може бути важливішою навіть за боротьбу з корупцією.

P.S. Цю статтю було вперше опубліковано на сторінці “Української правди” 3 квітня 2015р., і практично відразу деякі міністерства почали «чистити» свої Twitter-аккаунти.

________

Ось наші дані:

Спершу ми перевірили, чи на головних сторінках міністерств розміщене посилання на Twitter аккаунт. Ми виявили, що з 17 міністерств (припускаючи, що Міністерство інформаційної політики вже розпочало свою діяльність) 5 не мають Twitter аккаунтів:

– Міністерство молоді та спорту

– Міністерство енергетики та вугільної промисловості

– Міністерство соціальної політики

– Міністерство культури (суб’єктивно, також один із найгірших веб-сайтів)

– Міністерство охорони здоров’я

Інші 12 міністерств мають відкриті Twitter-аккаунти, як показано в Таблиці 1. Найдавнішій офіційний аккаунт у Twitter був створений Міністерством фінансів у 2009 році. «Найсвіжіший» аккаунт – у Міністерства інформаційної політики, створений місяць тому.

Таблиця 1. Інформація про Twitter аккаунти

Назва міністерства Ім’я вTwitter Основна мова налаштувань сторінки Місце розташування Часовий пояс Дата створення
Інфраструктури @minfrastucture російська Україна Greenland 16.11.2011
Внутрішній справ @MVS_UA російська Київ, Україна Kyiv 10.11.2011
Регіонального розвитку @minregion_ua російська Київ Quito 27.09.2011
Юстиції @minjust_gov_ua українська Київ, Україна Athens 12.02.2014
Закордонних справ @MFA_Ukraine українська Україна, Київ Kyiv 13.05.2010
Економіки @MINECONOMDEV англійська Україна Athens 03.03.2014
Оборони @DefenceU російська 09.07.2012
Аграрної політики @MinistryAPK російська Хрещатик 24 Kyiv 09.04.2014
Екології @MenrGovUa англійська України 10.03.2011
Освіти та науки @monukraine російська 01135, м.Київ, пр.Перемоги,10 Kyiv 30.06.2011
Фінансів @minfin_ua російська Київ Kyiv 26.02.2009
Інформаційної політики @MIP_UA російська Київ, Україна Bucharest 28.01.2015

З таблиці одразу видно, що більшість міністерств створили сторінки у Twitter у 2010-2011 роках, але профайли місця та часового поясу потребують оновлення. Наприклад, часовий пояс Міністерства інфраструктури – Гренландія.

Міністерство внутрішніх справ має найбільшу кількість послідовників (графік 1). Міністерство фінансів і Міністерство закордонних справ є послідовниками чотирьох інших міністерств. Три міністерства (освіти, регіонального розвитку, екології) не мають послідовників, і не є послідовниками інших міністерств. В цілому, графік 1 демонструє, що міністерства не дуже тісно «спілкуються» одне з одним через аккаунти в Twitter (сподіваємося, що вони спілкуються більш інтенсивно за допомогою інших засобів комунікації).

Графік 1. Лінки послідовників

6

Графік 2 показує, що Міністерство внутрішніх справ найбільш інтенсивно користується Twitter – хоча його аккаунт був створений на 1,5 роки пізніше, ніж аккаунт МЗС, на його сторінці опубліковано близько 20000 повідомлень, що на 5000 більше, ніж на сторінці МЗС. На сторінках Міністерства інфраструктури і оборони опубліковано близько 4000 повідомлень протягом більше трьох і близько 2,5 років відповідно. У порівнянні з вищевказаними міністерствами, активність інших міністерств у Twitter є незначною.

Графік 2. Кількість повідомлень з моменту реєстрації аккаунту в Twitter

7

Природно, що міністерства, які розмістили найбільшу кількість «твіт-повідомлень» також мають найбільшу кількість послідовників (Графік 3). Число послідовників Міністерства оборони набагато вище, ніж у Міністерства інфраструктури, ймовірно, тому що війна наразі одна з найактуальніших тем в Україні.

Графік 3. Кількість послідовників станом на 13.03.2015

8778

Щодо користувачів, на сторінки яких міністерства підписані (Графік 4), картина зовсім інша – МЗС підписано на найбільшу кількість сторінок, на другому місці – Міністерство інфраструктури, на третьому – Мінфін.

Графік 4. Кількість користувачів, на Twitter-сторінки яких підписано міністерство станом на 13.03.2015р

177

Міністерство освіти і науки має Twitter-аккаунт (@monukraine), але останнє повідомлення датоване 14.09.2011 року. На сторінках Міністерства фінансів (@minfin_ua) та Міністерства агрополітики (@ministryAPK) в лютому-березні 2015 року не опубліковано жодного повідомлення.

Нарешті, Міністерство регіонального розвитку (@minregion_ua), Мінфін та Міністерство інфраструктури(@minfrastucture) підписались на дуже «цікаві» сторінки користувачів Twitter. Нижче ви можете ознайомитись зі скріншотами цих сторінок.

На завершення хочеться сказати, що комунікація своєї діяльності з використанням усіх можливих каналів, включно з Twitter є надзвичайно важливою для українських міністерств. По-перше, ми рекомендуємо усім міністерствам, що не мають аккаунтів, почати користуватися Twitter. Сьогодні, публікації на веб-сайті міністерства або у фейсбуці міністра може бути замало. По-друге, було б добре, якби міністерства, що мають Twitter-сторінки, оновили свої профайли. Треба бути дуже уважними щодо підписки на сторінки інших користувачів та вчитися на помилках західних політиків. Нарешті, потрібно підвищити якість Twitter-повідомлень. Деякі міністерства мають мало послідовників головно через низьку якість контенту.

87788614

87788615

952889-01-08

Стаття була опубліковна на сайті Української Правди

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний