Неочікувані Наслідки Енергетичної Блокади Криму | VoxUkraine

Неочікувані Наслідки Енергетичної Блокади Криму

3 Грудня 2015
FacebookTwitterTelegram
1916

Якщо уряд Російської Федерації не вирішить проблему постачання електроенергії в окупований Крим, це може призвести до декількох незапланованих наслідків у середньо- та довгостроковій перспективі: послаблення впливу російської пропаганди та можливого повернення до тями її жертв, зростання соціальної нерівності (та пов’язаного поширення насильства і соціальних протестів), а також зростання незапланованих вагітностей та народжуваності.

21-22 листопада відзначилось  Кримський півострів занурився у темряву внаслідок пошкодження опори мережі електропередач на кордоні Херонської області. Хоча ніхто не взяв на себе відповідальності за вчинене, протестувальники, в тому числі кримські татари, перешкоджають доступу інженерів до місця події, незважаючи на зіткнення із поліцією. Ця подія викликала жваве обговорення її можливих наслідків в ЗМІ – починаючи з помсти з боку Росії (військової та через енергетичні важелі) та закінчуючи серйозними технічними проблемами в українській енергетичній системі. Залишаючи це на обговорення краще поінформованими політологам та інженерам та не торкаючись прямого впливу на економіку, звернемося до обговорення трьох можливі неочыкуваних наслідкыв цієї події для теперішнього населення Криму: послаблення російської пропаганди та зростання соціальної нерівності в середньостроковій перспективі, а також зростання народжуваності в довгостроковій перспективі.

Середньострокова перспектива: Послаблення російської пропаганди

1

Значний вплив ЗМІ на поведінку людини давно не є таємницею. Найжахливішим проявом такого впливу стали події під час геноциду у Руанді в 1994 році, першого з часів Другої світової війни. ЗМІ відіграли значну роль у цьому конфлікті: місцеві – через поширення ненависті, міжнародні – залишаючись осторонь. авид Янагізава-Дрот навів безсумнівні докази впливу ЗМІ під час цього геноциду, пояснюючи близько 10% вчиненого насильства впливом лише лише однієї радіостанціїДослідження використало особливості ландшафту, які завадили деяким населенним пунктам отримувати радіосигнал, для визначення впливу радіо на рівень насильства проти тутсі (етнічна меньшина в Руанді). Це дослідження не залишає сумнівів щодо того, що ЗМІ можуть спричиняти насильство та жорстокі злочини проти людства.

Очевидно, що внаслідок відсутності електроенергії російська пропаганда, що без упину спрямовується на мешканців Криму, послабиться, навіть незважаючи на присутність мобільних телевізорів, які надіслано з Москві для трансляції узгоджених новин з метою компенсації обмеженого доступ до звичайного телебачення. Якщо такий стан речей протримається достатньо довго, це може призвести до повернення здатності критично мислити людям, які менш ніж два роки тому підтримали анексію півострову.  Російські телеканали постійно показують ті ж самі кадри – жахливі сюжети з Донбасу, в яких українські солдати змальовуються як лиходії, а сепаратисти як рятівники та захисники місцевого населення. Зрозуміло, що російське телебачення сіє ненависть по всьому світу, але, звичайно, населення Криму та Донбасу більш уразливе до нього, оскільки російські ЗМІ є їхнім єдиним джерелом інформації – з власного вибору або через свідому політику окупантів.

Отже, можливо, відсутність електроенергії послабить російську пропаганду. Більше того, якщо/коли українська влада відновить постачання електроенергії, їй слід серйозно розглянути можливість припинення подачі електроенергії до Криму як суттєвий важель впливу на Росію. Однак необхідно обережно зважити всі “за” і “проти” такого вчинку, оскільки блокада може також погіршити ставлення до України серед певних груп населення Криму.

Середньострокова перспектива: Зростання соціальної нерівності

2

Нещодавня стаття на VoxUkraine навела докази того, що люди у скрутному економічному становищі схильні до антиурядових протестів та навіть можуть розпочати військове повстання. Тому так важливо оцінювати будь-які події  з огляду на їхню здатність впливати на економічне становище різних груп населення.  Неважливо, чи ми говоримо про природній катаклізм чи про надзвичайну ситуацію, яку спричинили люди, бідні та соціально незахищені групи населення завжди страждають в першу чергу та з найбільшими наслідками. У випадку кримської енергетичної блокади, зрозуміло, що малі підприємства (33% робочих місць та 22% економічної активності у Криму у 2012 році) та приватні підприємці зазнають порівняно найбільших витрат аж до припинення діяльності, оскільки їм бракує наявних коштів, на які можна покластися в скрутні часи. Це значно знизить рівень життя власників бізнесу та працівників. Водночас, великі підприємства мають більше ресурсів, щоб підключитися до альтернативних джерел електроенергії, таких як генераторів струму, та продовжити роботу, принаймні на певний час. Таким чином, працівники великих компаній, хоча також постраждають, опиняться у порівняно кращому становищі, ніж працівники малих та середніх підприємств. Більше того, незалежно від статусу зайнятості, бідніші люди страждатимуть більше від інших негативних ефектів, пов’язаних із погіршенням доступу до медичних послуг, послуг догляду за дітьми, безпечної їжі та води. Обидва фактори, ймовірно, призведуть до зростання соціальної нерівності, яку економічна література пов’язує з підвищенням рівня злочинності (переважно крадіжки майна, розбою, та вбивств). Більш миттєвим ефектом можуть також стати антиросійські протести. Варто пам’ятати, що згідно зі Статтею 55 Женевської конвенції, відповідальність за щоденні потреби населення лежить на плечах окупаційної влади.

Довгострокова перспектива: Зростання народжуваності

3

Якщо Російська федерація, як окупаційна влада, не зможе розв’язатипроблему постачання електроенергії до Криму у найближчому майбутньому, регіон може очікувати на на зростання народжуваності. Незалежно від змісту телевізійних програм, наявність розваг на телебаченні, здається, відіграє важливу роль в обмеженні народжуваності, принаймні у країнах, що розвиваються. Дослідження Єнсена та Остера (2008), “Сила телебачення: Кабельне телебачення та статус жінки в Індії”, показує, що поява кабельного телебачення призвела до зниження рівня народжуваності в Індії. Більше того, існують дослідження прямого впливу відключень електроенергії на незаплановані вагітності та навіть сплески народжуваності дев’яит місяців потому, які навіть знайшли відобрження в популярній культурі внаслідок відключення струму в Нью-Йорку у 1965 році. Тоді більше 30 млн людей залишалися без електроенергії впродовж 13 годин. Однак пізніші дослідження наслідків події дійшли висновку,  що значний вплив на народжуваність через 9 місяців після події був відсутній. Отже, цю теорію довго вважали байкою. На відміну від події у Нью-Йорку, відключення електроенергії у країнах, що розвиваються, є звичним явищем з більшими масштабами та тривалістю. Віялові відключення у Колумбії у 1990-их стали природнім експериментом для прискіпливого дослідження гіпотези. Він показав, що відключення електроенергії призводять до зростання ймовірності народити дитину на 4% і що цей ефект більшою мірою стосується незапланованих вагітностей серед жінок віком від 15 до 30 років.

Дослідження Бурландо сфокусувалося на відключениях електрики в Занзібарі тривалістю один місяць у 2008, що призвело до значного зростання народжуваності в період від 8 до 10 місяців потому.  Останні два дослідження було здійснено відповідно до найсуворіших вимог, що не залишає сумнівів щодо причинного зв’язку.

Висновки

Якщо уряд Російської федерації не вирішить проблему постачання електроенергії до окупованого Криму, наслідком може стати тривалий період нестабільного постачання електроенергії на півострів. Це може призвести до декількох неочікуваних наслідків у середньо- та довгостроковій перспективі: послаблення впливу російської пропаганди та можливого повернення до тями її жертв, зростання соціальної нерівності (та пов’язаного поширення насильства і соціальних протестів), а також зростання незапланованих вагітностей та народжуваності. В той час, як перший та другий ефекти стосуватимуться майже всього населення, величина третього ефекту залежить від частки населення фертильного віку, що залишається в Криму, а такі дані наразі відсутні. Хоча до наступного літа ми не знатимемо, чи блокада справді матиме будь-який вплив на рівень народжуваності, сподіваймося, що “діти енергетичної бллокади” будуть народжені у вільному, українському Криму.

Тиждень Криму

Кримський Трикутник: Куди Зникають Вантанжівки з України (Юрій Городниченко (Каліфорнійський університет, Берклі) та Олександр Талавера (Шеффілдський університет), співзасновники та члени Редколегії VoxUkraine)

Геостратегічні Ігри Навколо Слова «Інвестиції» у Криму (Рідван Барі Уркоста, політолог)

Як Китайський Уряд і Французькі Консерватори Допомагають Росії Підривати Режим Нерозповсюдження Ядерної Зброї (Андреас Умланд, доктор філософії, старший науковий співробітник Інституту євро-атлантичного співробітництва в Києві і головний редактор книжкової серії «Радянська та пострадянська політика і суспільство»)

Кримське Питання Без Відповіді. Що Робити зі Стратегією? (Михайло Мінаков, доктор філософських наук, президент Фонду якісної політики, Тимофій Милованов,Університет Піттсбурга, співзасновник VoxUkraine)

Чи Працює Блокада Криму (Юрій Городніченко (Каліфорнійський університет, Берклі) та Олександр Талавера (Шеффілдський університет), співзасновники VoxUkraine)

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний