Індекс реформ. Випуск 26

Індекс реформ. Випуск 26

16 Січня 2016
FacebookTwitterTelegram
1561

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. Значення Індексу реформ за двадцять шостий період моніторингу (21 грудня 2015 – 10 січня 2016 року) становить +1,6 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 бала.

Зростанню індексу сприяло прийняття бюджету та інших законів із бюджетного пакета, реформа державної служби, оптимізація надання адміністративних послуг, деякі заходи дерегуляції та продовження реформи НАК «Нафтогаз України».

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

imore-pic-ua-1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

imore-pic-ua-3

Насамперед відмітимо закони з бюджетного пакета, завдяки яким сектор «Державні фінанси» здобув оцінку +2,5 бала. Закон про держбюджет на 2016 рік (928-VIII від 25.12.2015) отримав +3,0 бала, з яких +2,0 бала в секторі державні фінанси та +1,0 бала в секторі монетарна політика та фінансові ринки. Експерти також підкреслили, що закон передає деякі напрями фінансування на рівень місцевих бюджетів та є неодмінною умовою відновлення фінансування МВФ. Що стосується незалежності Національного банку, то закон усе ще містить положення про нижню межу прибутку НБУ, що має бути перерахована до держбюджету, проте її розмір зменшено. Серед негативних моментів експерти відмітили сам процес прийняття закону та відтермінування нової системи електронного декларування.

Позитивно експерти оцінили й інші закони з бюджетного пакета. Зміни до Податкового кодексу в цілому (закон 909-VIII від 24.12.2015) отримали +2,0 бала. Найбільше досягнення – зниження ставки ЄСВ та поступовий перехід аграріїв на загальну систему ПДВ. Відбулося незначне розширення податкової бази для компенсації зниження ставки ЄСВ. Закон щодо стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики (закон 911-VIII від 24.12.2015) також був оцінений на +2,0 бала. Зміни започатковують оптимізацію політики соціального забезпечення, впроваджують верифікацію, заміну деяких пільг на матеріальну допомогу. З другого боку, експерти наголошують на потребі комплексної реформи соціального захисту. А також +2,0 бала отримали зміни до бюджетного кодексу, що зменшують можливості внесення змін до бюджету (закон 914-VIII від 24.12.2015) протягом року, що сприятиме послідовнішій та прогнозованішій бюджетній політиці.

Сектор «Державне управління та боротьба з корупцією» експерти оцінили у +2,0 бала. Зокрема, +2,8 бала експерти віддали новій редакції закону про держслужбу (закон 889-VIII від 10.12.2015), відмітивши значні прогресивні зміни. На думку Тимофія Милованова з Університету Піттсбурга,

більш-менш зрозуміло прописана структура наказів та доручень і їх виконання, а також можливості держслужбовців оскаржувати їх і вимагати у письмовому вигляді.

По +2,0 бала отримали закон щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг (закон 888-VIII від 10.12.2015) і закон щодо доступу засобів масової інформації до засідань комітетів Верховної Ради України (закон 873-VIII від 09.12.2015).

Постанову КМУ 892 від 4.11.2015 про реорганізацію територіальних органів Державної фіскальної служби (ДФС), що має на меті зменшення кількості територіальних податкових інспекцій, експерти оцінили загалом на +3,0 бала (по 1,5 бала за напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією» й «Державні фінанси»), що відображає важливість реформи ДФС, з другого боку, реорганізація може бути лише поверховим кроком.

Оцінка за напрямом «Ринкова та торговельна політика» становила +1,5 бала, де найвище експерти відмітили закон про дерегуляцію в АПК (закон 867-VIII від 08.12.2015), що спрощує умови ведення бізнесу в сільському господарстві, а також закон про адаптацію системи сертифікації насіння, процедури реєстрації сортів рослин до вимог ЄС (закон 864-VIII від 08.12.2015), що є важливим, але точковим кроком реалізації зони вільної торгівлі з ЄС.

Сектор «Монетарна політика та фінансові ринки» експерти оцінили на +1,0 бала, так як і сектор «Енергетична незалежність». Постанова КМУ 1002 від 05.12.2015 про деякі питання вдосконалення корпоративного управління НАК “Нафтогаз України” набрала загалом +4,0 бала (як сума за напрямами «Енергетична незалежність» та «Ринкова та торговельна політика»). Олена Павленко з аналітичного центру «Діксі Груп» зазначає:

Затвердження документів щодо реформи корпоративного управління НАК “Нафтогаз” – це безумовно позитивний крок. Компанія, яка постійно була збитковою і витягувала кошти з державного бюджету, тепер має шанс стати прозорішою в своїй діяльності, мати чітку структуру та порядок прийняття рішень. Це підвищить довіру зовнішніх партнерів та інвесторів, «Нафтогаз» матиме кращі шанси залучати кошти на свою діяльність та розвиток. Разом із тим, реформа корпоративного управління «Нафтогазу» має бути гармонізована з ширшою реформою ринку газу та стратегічним рішенням уряду щодо ролі «Нафтогазу» на ринку. Наприклад, чи мають залишатися видобувні компанії частиною НАК «Нафтогаз», чи вони мають вийти з-під її підпорядкування. Такі рішення не можуть прийматися на рівні компанії, це має бути результат публічного обговорення та чіткого рішення Кабінету міністрів. 


Примітки

[1] Оскільки введення додаткового імпортного збору було попередньо оцінено у 5 випуску Індексу, скасування збору ввійшло до результатів із протилежними балами: загальна оцінка 0,0 бала (0,0 бала за напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією», -1,0 бала за напрямом «Державні фінанси» та +1,0 бала за напрямом «Ринкова та торговельна політика»).


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 21 грудня 2015 – 10 січня 2016 року

Державне управління та боротьба з корупцією +2,0
Рада прийняла нову редакцію закону про держслужбу, який вводить посаду держсекретарів міністерств +2,8
Рада розширила повноваження місцевої влади в наданні адмінпослуг +2,0
Робота парламентських комітетів стане відкритішою й доступнішою – закон +2,0
Кабмін майже вдвічі зменшив кількість податкових інспекцій в Україні +1,5
Кабмін оприлюднив підзаконні акти для передання місцевій владі функцій держреєстрації нерухомості з 1 січня 2016 року +1,0
Порошенко підписав закон про науку та наукову діяльність +1,0
Уряд затвердив положення про Мінагропрод 0,0
Уряд погодив питання функціонування Держслужби з безпеки на транспорті 0,0
Рада скасувала додатковий імпортний збір із 1 січня 2016 року [1] 0,0
Державні фінанси +2,5
Закон про держбюджет-2016 опубліковано з погодженим з МВФ дефіцитом 3,7% ВВП +2,0
Рада ускладнила внесення змін до держбюджету +2,0
Верховна Рада підтримала урядовий закон, що оптимізує соцвитрати +2,0
«Голос України» опублікував правки до Податкового кодексу у спецвипуску за 31 грудня +2,0
Кабмін майже вдвічі зменшив кількість податкових інспекцій в Україні +1,5
Рада дозволила Кабміну збільшувати відрахування держпідприємств до бюджету +1,0
Кабмін затвердив новий порядок електронного адміністрування ПДВ +1,0
Порошенко підписав закон про науку та наукову діяльність +1,0
Рада затвердила податковий компроміс із ПДВ для аграріїв 0,0
Рада скасувала додатковий імпортний збір із 1 січня 2016 року [1] -1,0
Монетарна політика та фінансові ринки +1,0
Нацбанк зобов’язав банки надавати щоквартальні звіти з фінмоніторингу +2,0
Закон про держбюджет-2016 опубліковано з погодженим з МВФ дефіцитом 3,7% ВВП +1,0
Верховна Рада прийняла закон про капіталізацію банків +1,0
Нацбанк створює список попередньо кваліфікованих інвесторів неплатоспроможних банків +1,0
НБУ з 1 січня вводить аутсорсинг на послуги інкасаторів +1,0
Нацбанк схвалив методичні рекомендації щодо приміток до фінзвітності банків +1,0
Ринкова та торговельна політика +1,5
Рада прийняла закон про дерегуляцію в АПК +2,0
Рада прийняла закон про адаптацію системи сертифікації насіння, процедури реєстрації сортів рослин до вимог ЄС +2,0
Голова правління НАК «Нафтогаз України» презентував план «Реформування корпоративної системи управління “Нафтогазом”» +2,0
Рада скасувала додатковий імпортний збір з 1 січня 2016 року [1] +1,0
Рада спростила процедуру виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок +1,0
Кабмін затвердив критерії ризику з боку ліцензіатів у будівництві та періодичності їх планових перевірок – Мінрегіон +0,8
Кабмін затвердив перелік вибухових речовин промпризначення, виробництво яких підлягає ліцензуванню 0,0
Уряд схвалив пілотний проект щодо держрегулювання цін на інсулін з 1 квітня 2016 року 0,0
Енергетична незалежність +1,0
Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв презентував план «Реформування корпоративної системи управління “Нафтогазом”» +2,0
Рада спростила доступ громадян до інформації про тарифи на газ, електроенергію та теплопостачання +1,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що вплинули на значення індексу протягом 21 грудня 2015 – 10 січня 2016 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямами, тому вона може перевищувати +5 або бути меншою за -5)

imore-pic-ua-2

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 21 грудня 2015 – 10 січня 2016 року

imore-pic-ua-4

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний