Велика газова битва на Шустер-LIVE. Частина друга: Про що недоговорювали Прохоренко та Ковалів | VoxUkraine

Велика газова битва на Шустер-LIVE. Частина друга: Про що недоговорювали Прохоренко та Ковалів

1 Липня 2016
FacebookTwitterTelegram
2626

Хто більше маніпулював під час “газового” ефіру Шустер-LIVE – голова Укргазвидобування Олег Прохоренко, перший заступник Міністра економіки Юлія Ковалів або лідер ВО Батьківщина Юлія Тимошенко? VoxCheck проаналізував слова всіх трьох та дійшов висновку, що Тимошенко лукавила більше. Утім, говорила вона також більше – цілу годину, тоді як представник держкомпанії та міністерства – лише 50 хвилин на двох.

У попередній статті про газову суперечку між Юлією Тимошенко, Олегом Прохоренком (голова “Укргазвидобування”) та Юлією Ковалів (перший заступник Міністра економрозвитку) ми проаналізували найбільш контраверсійні цитати голови БЮТ. Нагадаємо, що ефір відбувся 13 травня на Шустер-LIVE (див. стенограму за посиланням). Тимошенко стверджувала, що газу українського видобутку достатньо для потреб населення; що ціна для населення вища за вартість видобутку в 4,5 рази та інше. Промова політика в тій частині програми була найдовшою та являла собою критику дій влади на газовому ринку України.

Під час виступу Тимошенко їй часто опонував голова “Укргазвидобування” Олег Прохоренко, але конструктивної та обгрунтованої критики її слів він не надав. Саме тому його позицію щодо піднятих Тимошенко газових питань проаналізувати неможливо: по цих питаннях він просто не говорив по суті. Коли, нарешті, Прохоренко взяв слово у мікрофона, він побудував свій виступ навколо того, що необхідно інвестувати в український видобуток газу та показав два слайди (набагато менше, ніж Тимошенко). В обох політиків ми запросили їхні презентації для аналізу.

Перевірка слів Прохоренка та Ковалів

Олег Прохоренко, голова ПАТ “Укргазвидобування”

Про падіння видобутку газу в Україні

«Шебелинське родовище – це основа видобутку газу в Україні. Це родовище, яке на піку в 1971 році видобуло 33 мільярди кубометрів. 33 мільярди, вдумайтеся, одне родовище давало. Сьогодні Україна споживає 34 мільярди. А загалом Україна тоді видобувала 70 мільярдів, майже 70 мільярдів кубометрів. Так ось, мова йде про те, що зараз уряд і ми є частиною цих реформ, ми впроваджуємо реформи, які дозволять наростити видобуток власного газу. Нарешті після 10-20 років того, що уряди приходили і щось робили з газовими схемами, нарешті ми перестанемо платити 450 доларів Росії для того, щоб вона розвивала власний видобуток газу. Тому що давайте дивитися правді в очі, якщо ми платимо комусь 450 доларів, не собі, а Росії, Росія розвиває власний видобуток газу, у Росії видобуток 600 мільярдів кубометрів на рік, не в Україні. А в Україні він увесь час падав, загибався. І зараз ми дійшли до ручки.

Я взяв з собою слайд, який я показую. Якщо ось пані Тимошенко каже, що Укргазвидобуванню” вистачає грошей, нам не вистачає грошей. Ось це картина, яка показує, що буде, якщо ціна залишиться, якщо “Укргазвидобування” буде отримувати оті 1590 гривень. Видобуток падає на п’ять мільярдів кубометрів за п’ять років. Це факт життя, це природа. Так ось, давайте нарешті зупинимо ось це вимивання грошей в Росію, яке відбувалося, по 450 доларів і почнемо платити собі, власному видобутку.»

Слайд із презентації Олега Прохоренко, надано прес-службою Укргазвидобування

Слайд із презентації Олега Прохоренко, надано прес-службою Укргазвидобування

Аналіз VoxCheck: Прохоренко перебільшує та частково маніпулює даними.

В своєму виступі Олег Прохоренко дещо перебільшує проблему падіння видобутку газу в незалежній Україні. За даними Міністерства економіки, обсяг видобутку газу дійсно падав, але не стільки за роки незалежності, скільки ще за радянських часів. З середини 1970х до середини 1990х видобуток газу скоротився майже в чотири рази (см. графік нижче), після чого загальний видобуток стабілізувався.

Джерело: Презентація МЕРТ

Джерело: Презентація МЕРТ

При чому видобуток самої “Укргазвидобування” в останні 10 років балансує на позначці 14,5-15 млрд м3 на рік.

Джерело: Укргазвидобування, надано прес-службою компанії

Джерело: Укргазвидобування, надано прес-службою компанії

Однак, згідно з даними Нафтогазу, ступінь виснаження початкових видобувних запасів вуглеводнів в УГВ складає близько 72% (дані на початок 2015). Тобто в УГВ дійсно назріває проблема скорочення видобутку газу, але і твердження про те, що “видобуток увесь час падав, та Україна дійшла до ручки” є перебільшенням.

Щодо Шебелинського родовища, максимум його видобутку дійсно був досягнутий в 1972 році – 31,33 млрд. м3. Сьогодні газопромислове управління “Шебелинкагазовидобування” видобуває тільки біля 8 млрд м3 на рік – в основному через виснаження запасів та старе обладнання (за даними експертів VoxUkraine).

На жаль, перевірити прогноз падіння видобутку газу УГВ в наступні кілька років немає можливості, бо а) цифри надані самою компанією, інших джерел за цими даними немає; б) фактчек взагалі не займається перевіркою майбутнього або прогнозів.

В свою чергу про видобуток газу в Росії Прохоренко сказав майже правду: за 2015 рік північний сусід добув 635,5 млрд.м3 газу. Ціна в 450$/тис м3 була передбачена як базова за умовами попереднього контракту з Газпромом, проте вона постійно змінювалась і ніколи не дорівнювала 450$.

Про невелику кількість отриманих ліцензій на геологічне вивчення родовищ газу

«Другий слайд, будь ласка. Сьогодні ми ще одну тему обговорювали, те, що власний видобуток не розвивався, тому що ліцензії “Укргазвидобування” не видавалися. Подивіться, будь ласка, ось цей провал. З 2007 по 13-й рік. Ви побачите, чотири ліцензії було видано за вісім років, так? При цьому на приватні компанії було видано 150 ліцензій. Так ось, де видобуток? І ось з-за цього ми кажемо, що сьогодні у нас немає просто ресурсної бази для того, щоб розвивати власний видобуток. На щастя, ситуація зрушилася з місця, і, на щастя, ось останні 14-й рік – 9 ліцензій, 15-й – 4, зараз ми намагаємося отримати 36 ліцензій. Тому що це майбутнє видобутку газу в Україні.»

Слайд з презентації Олега Прохоренко, яку було показано під час Шустер-LIVE

Слайд з презентації Олега Прохоренко, яку було показано під час Шустер-LIVE

Аналіз VoxCheck: Цифри, надані спікером, правильні.

За даними Держгеонадр, в 2007 році компанія отримала одну таку ліцензію, в 2012 – три, в 2014 – дев’ять, в 2015 – чотирі. Загалом, за даними Держгеонадр, за цей період було отримано 177 ліцензій, в тому числі 88 на “Геологічне вивчення надр, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ корисних копалин загальнодержавного значення” та 89 на “Геологічне вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислова розробка родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу (промислова розробка родовищ)”. Частка УГВ склала 10% від усіх отриманих в Україні ліцензій.

Юлія Ковалів, перший заступник Міністра економіки України

Про енергетичну безпеку України

«…якщо ми згадаємо з вами 2006, 2009 рік, і 2014, коли ми були на грані, і ми насправді відключали частину промислових споживачів. У нас не було газу і ми обмежували постачання навіть тепловиків так званих, це тих, хто виробляє тепло і гарячу воду для вас. Чому? Тому що ми від постачання газу роками, десятиліттями залежали від одного постачальника, і ним був “Газпром.»

Аналіз VoxCheck: Це правда.

В 2006 та 2009 роках дійсно були загострення газових відносин між Україною та Росією, які часто називають “газовими війнами”. А в 2014 почалась вже справжня війна.

Про газові війни між Україною та її північним сусідом ЗМІ писали досить багато. Один із найцікавіших та повних матеріалів – хронологія ВВС на цю тему. Щодо 2014 року, то мова скоріше за все про вторгення Росії на територію України в Криму та Донбасі, що привело до відмови України закупати російський газ. Крім того, в 2006, в 2009 та в 2014 дійсно було обмеження споживання газу промпідприємствами.

Про ринкову ціну газу

«Насправді газ, це єдиний напевне, я не знаю, Савік, чи у вас ще в студії собівартість і ціни на будь-які інші товари і послуги в цій країні так часто і так активно обговорюються. Ми не обговорюємо вартість бензину, ми не обговорюємо вартість мобільного зв’язку, ми не обговорюємо вартість зерна і кукурудзи. Чому? Тому що там є ринок, і там є ціна одна. У нас ціна на кукурудзу, яка іде на експорт, і ціна на кукурудзу, яка споживається вами з нами, так само по зерну, вона одна. А і в нас немає окремої ціни на зерно для хліба, і немає окремої ціни на зерно, яке наші вітчизняні виробники продають, отримують валютну виручку в країну і платять заробітні плати і піднімають аграрний сектор, який росте і є одним із драйверів нашої економіки. У нас залишився єдиний товар політичний – це газ.»

Аналіз VoxCheck: Узагальнено і спрощено це так.

Вочевідь, Ковалів намагається роз’яснити, як утворюється ринкова ціна.

Будь-яка ринкова ціна не є єдиною, це поняття складається з цін за багатьма різними контрактами на один й той самий товар. За умов існування ринку та рівнодоступної інформації про характеристики товару ціни дійсно мають зближуватись, бо інакше усі покупці будуть надавати перевагу одному продавцю, тим самим підштовхуючи інших до зниження цін.

В Україні поки що немає ринку газу, і ціна якраз одна й та сама для всіх роздрібних споживачів – 6879 грн за тис м3. Ця ціна складається з декількох складових (“прогнозної ціни на німецькому газовому хабі NCG; вартості транспортування від NCG до західного кордону України через територію Німеччини, Чехії та Словаччини” та ін). Але поки що в Україні вона неринкова, бо інакше ціна не була б фіксована урядом на певному рівні.

Як VoxCheck пояснили в прес-службі Нафтогазу, однією з причин підвищення тарифів для населення до імпортного паритету є необхідність створити ринок газу в Україні (що є умовою МВФ). Тобто такі умови, коли не тільки Нафтогаз закуповуватиме газ за кордоном та продаватиме його споживачам, а й багато інших незалежних гравців – українськими або іноземними. Мовляв, якщо ціна для населення не буде рівною імпортному паритету, то в посередників не буде мотивації купувати газ закордоном. Сподіваємось, нові цінові умови на газ України дійсно створять ринок.

Суперечка двох таборів

Той ефір Шустер-LIVE був яскравим не тільки тому, що в ньому брала участь титан української політики Юлія Тимошенко, а й тому, що проти неї виступали діючи реформатори, які безпосередьно відповідають за питання, порушені Тимошенко. Окрім суперечок за газовими тарифами, Тимошенко та Олексій Кучеренко (екс-міністр ЖКГ України) сперечались із Прохоренком та Ковалів через зарплати першого, трудову біографію другої та інші питання. Ось лише деякі з тих діалогів:

Про роботу Юлії Ковалів з Борисом Ложкиним

Юлія ТИМОШЕНКО: “А ви працювали до приходу в уряд в бізнесі керівника адміністрації президента пана Ложкіна?”

Юлія КОВАЛІВ: “Ні”.

Юлія ТИМОШЕНКО: “Це неправда. Це неправда”.

Аналіз VoxCheck: Частково Тимошенко права. Ковалів дійсно працювала в Українському Медіа Холдингу Бориса Ложкина, але вже після того, як компанію було продано Сергію Курченко.

Тимошенко не права в тому, що Ковалів працювала з Ложкіним, але вона справді працювала в УМХ, яким колись володів Ложкін. Справа в тому, що Юлію Ковалів наймав Сергій Курченко, який купив УМХ в 2013. Про транзакцію стало відомо 20 червня 2013 року, і деякий час керівником холдингу залишався Ложкін, але новий власник почав одразу розставляти свій топ-менеджмент. Таким чином там з’явилася Ковалів на посаді віце-президента. 6 листопада 2013 року Ложкін оголосив, що угода завершена достроково і він залишає посаду президента УМХ. 28 листопада був змінений склад Наглядової ради UMH group, до нього увійшла Юлія Ковалів.

У лютому 2014 року вона залишила УМХ. Пізніше в інтерв’ю журналу «Фокус» вона сказала: «Я пробула в УМХ всього три місяці. Як тільки зрозуміла, що ситуація розвивається не в ту сторону, пішла». Відзначимо, що пропрацювала в компанії вона все ж таки більше, ніж три місяці – майже півроку, адже вже 1 вересня 2013 року один зі співробітників УМХ направляв їй листа як віце-президенту.

Про заробітну плату Олега Прохоренка

Олексій Кучеренко: “…У меня только один вопрос. Скажите, а сколько вы получали на предыдущем месте работы? Во сколько вас оценивали предыдущие в консалтинге вашем? Там в тысячу долларов, две платили? С чего вдруг вы решили, или те, кто вас ставил, что вы стоите, как менеджер, миллион гривен в месяц? Вот расскажите, какие у вас успехи, как у менеджера? Это серьезная зарплата. Это серьезная компания. Это действительно наше государственное, это моя, ваша компания”.

Олег Прохоренко: “Я вам скажу. Я прийшов з дуже серйозної компанії”.

Олексій Кучеренко: “Чудово. Як називається?”

Олег Прохоренко: “Маккінзі”.

Олексій Кучеренко: “Вы были младшим ассистентом в компании в каком-то дивизионе. Хорошо, я не хочу про это говорить”.

Олег Прохоренко: “Я працював вісім років у ведучій компанії”.

Аналіз VoxCheck: Претензії Олексія Кучеренко до Олега Прохоренка необгрунтовані, бо робота в міжнародній консалтинговій компанії McKinsey приносить досить великі гроші, особливо на тій позиції, яку обіймав Прохоренко – Associate Principal.

Олег Прохоренко працював у міжнародній консалтинговій компанії McKinsey&Company з 2007 року на посаді Associate Principal – щось на кшталт директора по роботі з клієнтами, що в ієрархії консалтингового бізнесу істотно вище, ніж «молодший асистент». Середня базова зарплата на цій позиції становить $ 230 648 на рік (приблизно 480 тис. грн в місяць за нинішнім курсом), а загальна компенсація – $ 393 126. Ці дані – з американського ринку (Прохоренко працював в українському офісі), але вони ілюструють той факт, що його зарплата була не $1-2 тис.

Знову про зарплату Прохоренка

Юлія Тимошенко: “Це не все. Можна хвилинку одну? Можна хвилинку одну? Скажіть, будь ласка, ви отримуєте крім от цієї заробітної плати в 322 тисячі гривень доплату за інтенсивність труда щомісяця ще 161 тисячу гривень?”

Олег Прохоренко: “Я отримую такі доплати, які встановлені контрактами, такими ж, як і ви підписували, які ви підписували, Юлія Володимирівна з господином Дубиною на три мільйони доларів”.

Аналіз VoxCheck: Тимошенко права в тому, що Прохоренко отримує велику зарплату (але точні цифри невідомі). В той же час Прохоренко має рацію про контракт із Дубиною.

Скандал про зарплату Прохоренко розгорівся в квітні, коли екс-власник онлайн-медіа Insider Сергій Тамразов опублікував нібито зарплатну відомість Олега Прохоренка. Той не підтвердив даних, але написав колонку про необхідність підвищувати зарплати державним менеджерам, якщо ми хочемо боротися з корупцією. 19 травня премьер-міністр Володимир Гройсман підтвердив, що Прохоренко отримує 1 млн грн зарплатні щомісячно.

Олег Дубина перебував на посаді керівника НАК “Нафтогаз України” з грудня 2007 по березень 2010 року. В жовтні 2014 року він відсудив у держкомпанії 22,7 млн грн матеріальної допомоги за “ефективне управління держмайном” в 2009 році. Згідно з контрактом, який був підписаний в 2008-му Дубиною і Мінпаливенерго, він повинен був отримувати «менеджерський відсоток» – 1% від річного прибутку компанії. Про це також писав журналіст та депутат ВР Сергій Лещенко, який надав скани контракту з Дубиною.

Дякуємо Центру контент-аналізу за надану стенограму ток-шоу Шустер-LIVE

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Що читати далі