(Само)цензура на ТБ: як найрейтинговіші телеканали України висвітлюють діяльність Петра Порошенка | VoxUkraine

(Само)цензура на ТБ: як найрейтинговіші телеканали України висвітлюють діяльність Петра Порошенка

7 Вересня 2016
FacebookTwitterTelegram
9553

VoxUkraine дослідив тональність згадок про Президента Петра Порошенка в підсумкових випусках новин у неділю. Результат дуже несподіваний: або редакційна політика чотирьох найрейтинговіших телеканалів упереджена, коли йдеться про особу президента, або редактори і журналісти схильні до синхронної  самоцензури.

«Добре або ніяк». Такими словами описав редакційну політику щодо висвітлення діяльності  президента України менеджер одного з телеканалів у приватній бесіді. В це важко повірити, адже кожен, хто вмикав в Україні телевізор за останні два роки знає, що українські канали нещадно критикують дії влади. Бажання перевірити на перший погляд малоймовірну інсайдерську інформацію і стало одним із стимулів провести дослідження.

Щоб перевірити припущення, щодо необ’єктивного висвітлення діяльності саме Президента, ми проаналізували тижневі підсумкові новинні передачі найрейтинговіших українських телеканалів у прайм-тайм у неділю за останні два роки:

В вибірку потрапили канали кожної з чотирьох найкрупніших телегруп:

  • 1+1, 19:30 “ТСН: Телевезійна служба новин”;
  • Інтер, 20:00 “Подробности”;
  • Україна, 19:00 “События”;
  • ICTV, 18:45 “Факти тижня” з Оксаною Соколовою.

1

Для аналізу ми зібрали розшифровки всіх передач з моменту інавгурації Петра Порошенка (7 червня 2014) до липня 2016 року. Метою аналізу було визначити у якому контексті найрейтинговіші телеканали згадують президента. За одиницю пошуку було взято прізвище «Порошенко» у різних відмінках. Згадки блоку Петра Порошенка були виключені з отриманих результатів.  Негативними ми вважали такі згадки, де президента прямо чи дотично критикують. Так, наприклад, згадки про політичне минуле Порошенка (зокрема про роль у заснуванні партії регіонів та роботу в уряді Азарова) також вважались негативними, хоч  і не містять прямої критики. До таких тем також відносилась кадрова політика президента (коли йшлось про кумівство), невиконання обіцянок, звинувачення у бездіяльності та закиди щодо авторитарності президента.

1+1

Протягом досліджуваного періоду у підсумкових тижневих новинах на каналі 1+1 прізвище Петра Порошенка згадується 768 разів. З них лише 17 згадок можуть бути оцінені як критичні чи негативні. При цьому від кореспондентів каналу лише кілька раз були натяки на критичну оцінку кроків президента: згадувалось, що «Порошенко погарячкував зі строками створення коаліції» або натякали, що Порошенко хоче створити керований парламент, щоб «залишатися найвпливовішим центром влади у країні». Одна згадка була закликом до реформ в контексті скасованого візиту Порошенка до Брюсселю: «або почнуться справжні реформи, або Україна зникне». Один раз згадали таємну зустріч у Відні Фірташа з Петром Порошенком і Віталієм Кличком. Ще три критичні зауваження стосувались так званого кумівства – зокрема, щодо Ігоря Кононенка та Юрія Стеця. Інші критичні згадування Порошенка були оприлюднені через третіх осіб: Олег Ляшко: Порошенко намагається зачистити всіх, хто в опозиції до нього, Олег Корбан (про арешт Геннадія Корбана), Ігор Палиця (Янукович в квадраті – Порошенко Петро Олексійович), Тарас Березовець (про провал безвізового режиму) та Айварас Абромавичус (про власну відставку).

tv1

При цьому решта (751 згадка Порошенка) лишаються позитивними або нейтральними. Особливо часто канал розповідав про Порошенко голосом теперішнього генпрокурора, а до травня 2016-го лідером фракції БПП Юрія Луценко – його на 1+1 згадали 71 раз лише в безпосередній контекстній близькості до згадок Президента.

До прикладу, Яценюка, діючого прем’єра (більшу частину досліджуваного часу), поруч з Порошенком згадали 119 разів.

Інтер

Телеканал Інтер у підсумковій тижневій програмі «Подробиці» за два роки згадав Порошенка 803 рази. Дванадцять із згадок можна класифікувати як такі, що мають критичний відтінок. Кореспонденти каналу негативно згадали президента лише двічі – у світлі показових посадок в Одесі перед приїздом Порошенка («этнический ливанец Морис Ибрагим считает, что нынешние задержания – это попытка активистов запугать перед майскими праздниками, а кроме того, показательные аресты перед визитом в Одессу Петра Порошенко») та один раз канал дозволив собі сюжет під назвою «Мирный план Порошенко не остановил террористов».

tv2

Інші критичні зауваження у підсумкових передачах на Інтері як і на 1+1 були озвучені третіми особами: серед них Олег Ляшко (про ймовірне припинення АТО), Анатолій Гриценко (двічі, про «президентську брехню»), Микола Томенко (про затягнуту війну), Антон Геращенко (про закупівлі в міноборони), Діана Гордая (волонтерка, про бездіяльність президента) та Юрій Бойко (про права виборців у Маріуполі). 791 згадка була нейтральною або позитивною. Луценка у контекстній близькості до Порошенка згадували ще більше ніж на 1+1 – 191 раз, а Яценюка – 61.

Цікаво, що офшори згадувались у підсумкових випусках Подробиць 31 раз. Поруч з прізвищем президента – жодного.

ТРК “Україна”

624 рази згадали прізвище Петра Порошенка у підсумковій передачі «Події» на телеканалі Україна. Дев’ять згадок можна умовно назвати критичними. П’ять разів висловлювались критично самі кореспонденти телеканалу: в усіх випадках зауваження стосувались кадрової політики президента (зокрема, про призначення міністром кума президента Юрія Стеця).

tv3

Решта негативних згадок (їх всього чотири) належала третім особам: три різкі цитати Олега Ляшка та один коментар від військового із зони АТО.  Офшори, до прикладу, згадувались лише двічі. Поруч з Президентом –жодної згадки.

ICTV

На ICTV у програмі Факти тижня з Оксаною Соколовою прізвище Порошенка за вивчений період згадали 742 рази. 18 з них – у негативному світлі. Перш за все, ICTV вирізняється серед інших телеканалів тим, що після обрання Порошенка приділяє певну увагу його політичному минулому. Так, вісім згадок стосуються політичної кар’єри президента як одного з засновників Партії Регіонів та міністра в уряді Азарова та Януковича. Інші проаналізовані передачі цілком ігнорують політичне минуле президента, начебто Петро Порошенко прийшов у політику нізвідки.

З 18 критичних згадок лише дві цитати (перехожий та різкий коментар Вадима Рабіновича). Решта належать кореспондентам телеканалу і п’ять з них стосуються проблем із так званим кумівством – призначенням на керівні посади давніх партнерів Порошенка.

tv4

Офшори на ICTV згадали 23 рази і на відміну від інших проаналізованих телеканалів, двічі у контекстній близькості до прізвища президента. Решта 724 згадок можна оцінити як позитивні або нейтральні.

Обидва канали, як Україна так і ICTV, в контексті президента Юрія Луценка згадували більше ніж, до прикладу, Яценюка (96 раз проти 83 на  ICTV та 63 проти 47 на телеканалі Україна).

Результати

Динаміка згадувань президента на чотирьох каналах приблизно однакова – піки та спади згадок співпадають.

tv5

Відсотки негативних згадок теж близькі по всім каналам – з деякими незначними розбіжностями.

Чи можна вважати частку негативних згадок президента на рівні 1-2% ознакою (само)цензури на українських топових каналах?

tv6

Для порівняння можна взяти схоже дослідження про президента Обаму проведене Media Monitor. У звіті були проаналізовані згадки президента Обами протягом першого року його президентства у вечірніх випусках топ телеканалів у США (ABC, CBS, та NBC) а також на перших шпальтах газет New York Times, Newsweek та Time. Media Monitor приходить до висновку, що «тональність висвітлення президента у популярних ЗМІ була майже ідеально збалансована – 52% згадувань Барака Обами були позитивними. При тому висвітлення діяльності Обами було більш позитивним ніж у свій час Буша, Клінтона та Рейгана.  У другому півріччі його президентсва баланс дещо похитнувся – відсоток негативних згадок був на рівні 62%.

На опозиційному до президента республіканському каналі FOX баланс був очікувано порушений – у 79% президента Обаму згадували у негативному ключі.

Звичайно, у нашому дослідженні були певні обмеження – ми брали не весь новинний контент, а тільки підсумкові тижневі випуски найрейтинговіших телеканалів. Але навіть якщо похибка складає 10%, чи міняє це загальну картину? Чому президенту в українських новинах відводиться церемоніальна роль? Президент доручив, зустрів підписав, відвідав, прибув, заявив – начебто Петро Порошенко не самостійна політична фігура і не заслуговує на оцінку його політики.

Приклади контексту в якому згадувався керманич України

tv7

Післямова

Важливо мати на увазі,  що більшість електорально активних громадян є телеглядачами – телебачення лишається першим (і часто єдиним) джерелом новин для більшості українців.

Це дослідження породжує більше питань ніж відповідей: про що кажуть 1-2% критичних згадувань Президента, чи це редакційна політика телеканалів нав’язана редакціям власниками телеканалів, чи тотальна самоцензура, коли редактори новин самостійно накладають на себе зобов’язання «не розхитувати човен» під час війни? На ці питання треба далі шукати відповіді.  Поки що можна казати, що в українських ТВ новинах президент – церемоніальна фігура.

В партнерстві з Nonviolent Solutions Agency

Автор дякує Mediapulse Monitoring Agency за надані розшифровки телеперадач та допомогу зі збором даних

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний