Рейтинг реформаторів
З яким результатом депутати підійшли до нового політичного сезону

Автор: Дмитро Остапчук, редактор DataVox

VoxUkraine продовжує оцінювати роботу народних депутатів. До старту 5 сесії VIII скликання ми оновили наш рейтинг реформаторів iMoRe і отримали цікавий результат, який допоможе зрозуміти місце формальної опозиції в процесі голосування за реформаторські законопроекти.

Що таке індекс iMoRe і як ми рахували рейтинг реформаторів?

Індекс iMoRe – це індекс моніторингу реформ, який призначений давати комплексну оцінку зусиллям влади - Уряду, Парламенту, Президенту, НБУ та ін. - по впровадженню реформ. Індекс розраховується на основі регулярного опитування широкого кола експертів. Експерти оцінюють регуляторні акти (законопроекти, постанови та ін.), Які вступили в дію або були прийняті з чіткою датою введення в дію.

На підставі індексу iMoRe, ми розрахували рейтинг реформаторів серед народних депутатів, який показує, як кожен нардеп підтримував реформаторські закони. Наприклад, законопроект №3524 (зміни до Конституції України в частині правосуддя) отримав оцінку +5.5. Всі депутати, які проголосували «За» - отримали +5.5 до свого рейтингу, всі інші 0. За 40 випусків iMoRe було оцінено 155 законопроектів. Максимальний сумарний бал, який міг би отримати депутат - 300.65.

Оцінки регуляторних актів можна знайти на офіційному сайті imorevox.in.ua; дані по голосуваннях і законопроектах можна завантажити з data.voxukraine.org та opendata.rada.gov.ua.

Реформаторські перегони

За 4 місяці з моменту виходу останнього депутатського рейтингу iMoRe, перша десятка нардепів-реформаторів практично не змінилася. З топ-10 випав Борислав Розенблат (БПП, опустився з 10 на 17 місце), а його місце посів Віталій Корчик (Народний Фронт, піднявся з 11 на 10 місце). Враховуючи наскільки високою є щільність у верхній частині таблиці, де 1 і 20 місця розділяють всього лише 14 балів, такі переміщення не варто вважати критичними. В цілому, в топ-100 входить 46 представників від БПП, 48 від Народного Фронту, 2 від Самопомочі (Анна Романова, Лев Підлісецький), 1 від Батьківщини (Сергій Євтушок), 3 позафракційних (Андрій Парубій, Дмитро Добродомов і Вікторія Пташник).

Реформаторський рейтинг iMoRe десятки кращих та гірших народних депутатів

ПІБ Фракція Рейтинг Індекс iMoRe
Гузь Ігор ВолодимировичНародний Фронт1290.65
Спориш Іван ДмитровичБлок Петра Порошенка2289.1
Величкович Микола РомановичНародний Фронт3288.9
Артюшенко Ігор АндрійовичБлок Петра Порошенка4288.65
Вознюк Юрій ВолодимировичНародний Фронт5287.15
Бойко Олена ПетрівнаНародний Фронт6285.85
Кодола Олександр МихайловичНародний Фронт7285.65
Мельниченко Володимир ВолодимировичБлок Петра Порошенка8285.65
Васюник Ігор ВасильовичНародний Фронт9285.1
Корчик Віталій АндрійовичНародний Фронт10282.65
Бойко Юрій АнатолійовичОпозиційний блок40610
Новинський Вадим ВладиславовичОпозиційний блок4079
Шенцев Дмитро ОлексійовичОпозиційний блок4089
Ларін Сергій МиколайовичОпозиційний блок4097.5
Мураєв Євгеній ВолодимировичПозафракційні4115
Богуслаєв Вячеслав ОлександровичВоля народу4122.5
Клюєв Сергій ПетровичПозафракційні4132
Льовочкіна Юлія ВолодимирівнаОпозиційний блок4142
Льовочкін Сергій ВолодимировичОпозиційний блок4151.5
Білецький Андрій ЄвгенійовичПозафракційні4161

У нижній частині рейтингу реформаторів більш суттєві зміни. Недавній абсолютний лідер серед ретроградів - Вадим Рабинович, підняв свій індекс iMoRe з -1 до +10.5. Це стало можливим завдяки позитивним голосуванням за законопроекти №3524 (зміни до Конституції України в частині правосуддя +5.5), №4734 (про судоустрій і статус суддів +5.5) і №3822-д (про телебачення і радіомовлення +0.5). Деякі представники формальної опозиції також підтягнули свої рейтинги за рахунок підтримки реформаторських законопроектів. Про важливість опозиції в процесі підтримки реформаторських законопроектів буде сказано нижче.

Не місце красить людину

Якщо звернути увагу на розміщення народних депутатів в сесійній залі, то можна виділити дві особливості. Перша, депутати, які розташовані в правому нижньому куті мають низький реформаторський рейтинг. Це не дивно, адже саме там розміщені депутати від Опозиційного блоку, груп «Відродження» та «Воля народу», і частини позафракційних, які вважаються формальною опозицією. Друга особливість - є невеликий кластер депутатів, що сидять поруч, з високим рейтингом IMoRe. Це 14 представників Народного Фронту серед яких глава фракції - Максим Бурбак, №1 і №5 рейтингу iMoRe - Ігор Гузь та Юрій Вознюк відповідно та інші. Недалеко від них розташувався їхній колега і №10 рейтингу - Віталій Корчик. Дослідження залежностей між розташуванням депутатів в сесійній залі і голосуваннями (а також ініціюванням законопроектів) перспективний напрям, який може прояснити деякі аспекти поведінки депутатів та виявити неформальні структури в українському парламенті.

                                       
<5051-100 101-150151-200 201-250251-300
                                       
<5051-100 101-150151-200 201-250251-300

Сесійна зала Верховної Ради України

Наведіть на коло, щоб отримати більше інформації
Натисніть на назву фракції, щоб її відключити

                                       
<5051-100 101-150151-200 201-250251-300

Коаліція не може, опозиція допоможе

Як відомо, щоб прийняти законопроект необхідно набрати мінімум 226 голосів. У випадку зі змінами до Конституції - не менше 300. З огляду на те, які потрясіння супроводжували коаліцію - то Батьківщина поставить ультиматум, то Самопоміч і Радикальна партія оголосять про вихід з коаліції, не дивно, що парламенту VIII скликання часто не вистачало єдності для прийняття дійсно важливих законопроектів. У цьому випадку у нагоді стає формальна опозиція або її частина.

Спікер парламенту - Андрій Парубій, на початку червня сказав в інтерв'ю журналу НВ: «Будь-яке рішення, яке приймається в парламенті, будується як мозаїка. Щодня можна мати дві-три різні мозаїки, оскільки кожен депутат приймає рішення самостійно. Як і фракції.» Цим висловом спікер фактично визнав, що наявність коаліції та опозиції в сьогоднішньому парламенті - це лише формальність. Фактично, під кожен окремий законопроект потрібно збирати нову коаліцію. Слова спікера підтверджують наші розрахунки. Найцікавіше, що на фактичну ситуацію не сильно впливає склад коаліції. Як показують розрахунки, розподіл не дуже змінюється від зміни форматів: коаліція "Європейська Україна" з 5 партій і 302 депутатів або БПП + Народний фронт (у яких навіть немає стабільної більшості).

Якщо ми побудуємо розподіл індексу iMoRe серед народних депутатів, то побачимо дві важливі особливості. По-перше, розподіл можна описати за допомогою бімодального закону. Не заглиблюючись в математичну статистику відзначимо, що бімодальний розподіл вказує на можливу присутність двох кластерів даних, іншими словами - наявність двох груп народних депутатів. По-друге, розподіл є досить стабільним і не змінюється зі збільшенням кількості спостережень. На лівому графіку відображено розподіл індексів iMoRe для випусків №1-23 (вихід першого дослідження реформаторської активності депутатів, велика частина дослідження припала на час існування коаліції "Європейська Україна"), на правому - №1-40 (весь період роботи Ради). Очевидно, що при розширені сукупності даних, бімодальність не зникає. Це може вказувати на стабільність кількості депутатів в групах, незалежно від складу формальних коаліцій.

Структура верхньої половини рейтингу (вище за медіанне значення) практично не змінилася. Депутати з топ-200 голосують за реформаторські закононопроекти незалежно від фракційної приналежності. Можна припустити, що це ядро фактичної коаліції, яке відносно стабільне. Але 200 чоловік не вистачає для прийняття законопроекту. Тому, потрібно добирати голоси «на стороні».

Лівий пік розподілів (світлосиня частина) відображає рейтинг депутатів, які виступають формальною опозицією. Це представники Опозиційного блоку, груп «Відродження» та «Воля народу», а також деякі позафракційні депутати. Якщо ми виключимо зі списку депутатів, які в принципі не відвідують голосування, ми отримаємо групу, що складається приблизно з 70 осіб. Саме представники цієї «страхувальної» групи заповнювали дефіцит при голосуваннях щодо законопроектів, які були класифіковані експертами iMoRe як реформаторські.

Наприклад, законопроект №2173а (удосконалення адміністрування ПДВ), який підтримали 49 депутатів "страхувальної" групи; законопроект №3688 (забезпечення збалансованості бюджетних надходжень в 2016 році), який підтримали 50 депутатів "страхувальної" групи. Звичайно, така висока підтримка далеко не завжди має місце. Подекуди, лише 10-20 чоловік зі «страхувальної» групи надають голоси, але водночас, вони є ключовими. Це означає, що без них, законопроект не був би прийнятий і відправлений на підпис президенту.

Як буде взаємодіяти коаліція і опозиція на 5 сесії

Формальна коаліція - це об'єднання двох найбільших фракцій: БПП і Народного Фронту, яка налічує близько 220 голосів. Припускаючи, що Батьківщина, Радикальна партія і частина Самопомочі не будуть йти на зближення з коаліцією, а також з огляду на велику кількість мажоритарних депутатів в БПП, представники коаліції будуть частіше використовувати допомогу «страхувальної» групи. Ймовірно, саме на такий сценарій натякав Андрій Парубій коментуючи питання з приводу дискусії «коаліція-опозиція».