Позиція VoxUkraine з приводу передачі ПАТ “Укртрансгаз” в підпорядкування до МЕРТ | VoxUkraine

Позиція VoxUkraine з приводу передачі ПАТ “Укртрансгаз” в підпорядкування до МЕРТ

19 Вересня 2016
FacebookTwitterTelegram
2224

7 вересня 2016 року Міністерство Економчного Розвитку та Торгівлі України (МЕРТ) своїм наказом внесло зміни до статуту ПАТ “УкрТрансГаз” – компанії, що займається транзитом, транспортуванням та зберіганням природного газу.  Цим рішенням МЕРТ забрав функції управління Укртрансгазом від НАК “Нафтогаз України”, який також знаходиться у підпорядкуванні МЕРТ, і передав їх безпосередньо собі. МЕРТ пояснив своє  рішення необхідністю виконання Україною зобов’язань у рамках Третього енергетичного пакету щодо незалежності оператора газотранспортної системи (яким на даний час є ПАТ «Укртрансгаз») від вертикально інтегрованої компанії «Нафтогаз України».

VoxUkraine вважає, що рішення МЕРТ про перепорядкування Укртрансгазу:

  1. Було прийнято непублічно і без належного обговорення.
  2. Не відповідає Плану дій із розділення (unbundling) “Нафтогазу”, який після тривалих обговорень та узгодження із міжнародними партнерами було затверджено рішенням Уряду.
  3. Суперечить принципам Плану дій з реформи корпоративного управління Нафтогазу, прийняття якого було важливою умовою отримання Нафтогазом 300 млн дол. кредиту від Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) на закупівлю газу.
  4. Через недбале ставлення до виконання умов міжнародних контрактів керівництвом держави ставить під загрозу низку інших кредитних угод у газовому секторі, а саме, кредит Світового Банку на суму 500 млн. дол. США,  кредит ЄБРР та ЄІБ для модернізації газогону «Уренгой‑Помари‑Ужгород» на загальну суму 300 млн євро та репутацію України як надійного партнера.  
  5. Послаблює позицію Нафтогазу у Стокгольмському арбітражі у слуханнях проти російського Газпрому, підготовка до яких тривала більше двох років і які розпочинаються вже за тиждень. Загальна сума позовів Нафтогазу до Газпрому  складає 27 млрд. дол. США.

ЄБРР висловив занепокоєння рішенням МЕРТ та висунув вимогу щодо його скасування. Енергетичне співтовариство, перед яким Україна має зобов’язання в рамках Третього енергетичного пакету, теж заявило, що рішення МЕРТ не відповідає стратегії розділення Нафтогазу.

Ми вважаємо, що рішення стосовно перепорядкування державних активів мають прийматись у відповідності до найкращих світових практик, колегіально, після серйозного вивчення економічних та політичних наслідків цих рішень, та після обґрунтування, що такі рішення відповідають інтересам уряду та виборців України.

Ми переконані, що уряд України має виконувати свої рішення та зобов’язання, як внутрішні, так і перед іноземними партнерами. Якщо є достатні передумови для зміни цих рішень та зобов’язань, то це має відбуватися через належні процедури (через внесення змін до Плану дій) та шляхом переговорів із міжнародними партнерами щодо зміни міжнародних угод.

Зважаючи на це, ми закликаємо уряд скасувати рішення МЕРТ про передачу контролю над Укртрансгазом.

Редакційна колегія VoxUkraine:

Тимофій Милованов

Олена Білан

Ілона Сологуб

Наталя Шаповал

Олександр Жолудь

Борис Давіденко

Алекс Нiкольсько-Ржевський

Вероніка Мовчан

Юрій Городниченко

Деніс Нізалов

Володимира Білоткач

Олександр Талавера

Ростислав Аверчук

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний