Хто штовхає реформи в Україні | VoxUkraine

Хто штовхає реформи в Україні

27 Вересня 2016
FacebookTwitterTelegram
2577

Що доброго/поганого для економіки зробили за майже два роки Президент, Уряд, Нацбанк чи Верховна рада. Тетяна Тищук разом з Олексієм Грібановським вивчили Індекс реформ та дізналися, хто дійсно робить реформи, а хто лише говорить про них.

З початку 2015 року експерти VoxUkraine в рамках проекту Індекс реформ відібрали майже 500 реформаторських нормативних актів, що стосуються сфер державного управління, публічних фінансів, монетарної політики, бізнес-середовища та енергетики. Вплив цих подій на прогрес реформування кожної з п’яти сфер був оцінений за шкалою від -5 до +5 балів.

До ТОП-10 реформаторських рішень з найбільшим  рейтингом Індекс реформ увійшло ухвалення низки нормативних актів. Перше — це приведення тарифів на природний газ для населення, виробників тепла, та ціни газу власного видобутку “Укргазвидобування” до економічно обґрунтованого рівня. Друге — це закони про державні та публічні закупівлі. Третє — посилення відповідальності власників банків. Четверте — закон про ринок природного газу. П’яте — зміни до закону про акціонерні товариства. Шосте — зміни до Конституції в частині правосуддя та закон “Про судоустрій та статус суддів”. Сьоме — розкриття інформації про закупівлі підприємств, які підпорядковуються Мінінфрастуктури. Восьме —ліквідація ДП “Укрекоресурси”.

Були і антиреформи — загалом 9 нормативних актів отримали від’ємний  рейтинг Індексу реформ через їх негативний вплив на прогрес реформ. Серед них — прийняття закону про Державний бюджет-2015, збільшення держзамовлення на підготовку у вищих навчальних закладах та прийняття закону, що дозволяє партіям виключати кандидатів з виборчих списків.

Кожна реформа чи антиреформа починається з написання проекту закону або постанови. Тому спочатку треба з’ясувати, хто з органів влади ініціював найбільше реформаторських змін в економічному законодавстві. Для цього ми для кожного закону та постанови визначили ініціатора — Кабмін, НБУ, депутати, Президент та інші органи влади.

14502058_1089787774401843_1954372985_n

Тут є важливе зауваження — НБУ не має права законодавчої ініціативи, але без його участі підготовка законопроектів, які впливають на банківську систему навряд чи була можлива. Для цілей цього рейтингу ми вважали НБУ ініціатором всіх законопроектів, які регулюють банківську сферу, хоча вони були подані в парламент іншими органами влади.

Автори: Тетяна Тищук, менеджер Індексу реформ, Олексій Грибановський

Автори вдячні Олександрі Бетлій та Ользі Матєвій за допомогу у зборі даних для статті

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний