Про що сказав президент Порошенко і про що промовчав. Аналіз президентського виступу | VoxUkraine

Про що сказав президент Порошенко і про що промовчав. Аналіз президентського виступу

3 Жовтня 2014
FacebookTwitterTelegram
1163

Нарешті президент Порошенко поспілкувався з народом. У цій довгоочікуваній промові він сказав 2685 слів за 27 хвилин. Що саме він сказав? Давайте спробуємо визначити це за допомогою контент-аналізу, одним з базових інструментів у психології.

Згідно цього методу, люди найчастіше згадують теми, які їх хвилюють. У двох словах, якщо хтось переживає про своє здоров’я, він чи вона буде багато говорити про це прямо і побічно. Тож дивлячись на частоту використання тих чи інших слів, можна зробити висновок про пріоритети тої чи іншої людини. Використовуючи цей підхід спробуємо зрозуміти про що думає пан Порошенко.

Щоб адаптувати текст до нашого програмного забезпечення (реформи і реформу це два різних слова українскою мовою, але одне — reform – англійською) ми переклали промову президента за допомогою “Гугл транслейт” і порахували частоту слів. На малюнку 1 показано важливість ключових слів у промові: більший розмір означає більшу вживаність слова.

Рисунок 1. Частота слів у промові Порошенка

Poroshenko1

Для покращення аналізу, зробимо ще кілька додаткових кроків. По перше, деякі слова часто вживані тому, що вони просто поєднують між собою різні частини мови. Такі слова не мають глибинного змісту, тому ми виключили “та”, “між”, “рік” й т.п. По друге, різні слова можуть відносити до однієї теми й бути об’єднанні у групу. Наприклад, можна обєднати слова {війна, мир, солдати, армія} у множину “війна”, а слова {уряд, міністр} у групу “уряд”. Хоча така фільтрація має суб’єктивний характер, це не впливає на основні висновки. На Малюнку 2 промова президента після цих двох фільтрів.

Рисунок 2. Частота слів у промові Порошенка після редаґування

Poroshenko2

На перший погляд здається, що президент сказав, те що люди хочуть почути. Необхідно проводити “РЕФОРМИ” (48 раз) у “КРАЇНІ” (25 разів) яка називається “УКРАЇНА” (35 разів) щоб бути ближче до “ЄВРОПИ” (31 раз), проте зараз “ВІЙНА” (29 разів). Реформи мають здійснювати “ПАРЛАМЕНТ” (13 разів), “ПРЕЗИДЕНТ” (11 разів) та “УРЯД” (9 разів) щоб зробити “СУСПІЛЬСТВО” (15 разів), “ЛЮДЕЙ” (12 разів) й “СОЦІАЛЬНІ” прошарки щасливими. Серед інших галузей для покращення “БІЗНЕС” (12 разів), “ЕКОНОМІКА” (10 разів), “ЗАКОН” (9 разів). “КОРУПЦІЯ” також на чолі списку й згадується 6 разів. Узагальнюючи можна сказати, що пріоритеті Порошенка збігаються з інтересами громадськості. Це безперечно чудовий знак.

Однак пан Президент не навів жодних подробиць про те що і як він збирається реформувати, він, навіть, не намітив хоча б загальних принципів на які будуть спиратися реформи, відсутні будь-які дати й строки (крім 2020 року коли все буде добре), щоб люди могли контролювати ці процеси.

Очевидно, що у такій відносно короткій промові важко вмістити деталі, проте їх відсутність може свідчити про відсутність відповідальності. Іншими словами, якщо політик обіцяє “Х” до певної дати, то громаді стає легше контролювати досягнення цього “Х” й робить політика більш підзвітним. Якщо ж не має чітко встановленої мети й термінів її досягнення, тоді шлях до цілі й її досягнення (у кращому випадку), займатиме дуже багато часу й не буде жодного відповідального за це.

Для кращого розуміння наведемо 2 приклади. Президент США Обама пообіцяв вивести американські війська з Іраку (конкретна ціль) до 2014 року (чітка дата) й виконав це. Інший, не такий добрий приклад, його обіцянка закрити в’язницю у Гуантанамо (конкретна ціль) впродовж першого року свого президентства (конкретна дата). За невиконання цієї обіцянки він отримав багато критики. Якщо б він не вказував що і коли збирається робити, це було б неможливо. Але він не може так зробити у країні, де політики беруть на себе відповідальність. У будь-якому випадку обіцянки Обами значно конкретніші ніж у Порошенка.

Сподіваємось, Петро Олексійович матиме більш часті виступи наповнені деталями й термінами. Це допоможе не тільки громадськості розуміти, що з країною й куди вона рухається, але й дисциплінуватиме владу у виконанні власних обіцянок. В іншому випадку такі вправи у задобренні громадськості зведуться до пустих слоганів й пропаганди.

Опубліковано в Українській Правді

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний