Індекс реформ. Випуск 4 | VoxUkraine

Індекс реформ. Випуск 4

28 Лютого 2015
FacebookTwitterTelegram
987

Індекс розраховується на основі експертного опитування один раз на два тижні. Значення Індексу реформ за четвертий період моніторингу (9 – 22 лютого 2015р.) становить +0,3 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Значення Індексу реформ за четвертий період моніторингу (9 – 22 лютого 2015р.) становить +0,3 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Це  найнижче значення Індексу реформ за всі періоди спостережень  – у попередніх трьох раундах значення Індексу коливалось в діапазоні 1,3-1,5.  Низьке значення Індексу частково пояснюється тим, що багато законів та постанов, прийнятих протягом 9-22 лютого, поки що не були підписані або опубліковані, а тому не були оцінені в цьому раунді.

Зокрема, ми не відзначили жодних опублікованих та підписаних законодавчих актів, які можна було б вважати  реформами, за напрямками «Державні фінанси», «Енергетична незалежність» та «Монетарна політика та фінансові ринки». Оцінка за цими напрямами склала 0,0 балів. За напрямком «Монетарна політика та фінансові ринки» спостерігалися деякі позитивні рішення щодо регулювання банківської сфери, проте вони є заходами економічної політики, а не реформами.

В поточному раунді найбільшу суму балів (+2,0) отримала постанова Кабінету Міністрів про погодження урядом керівників стратегічних держпідприємств. Експерти зазначили, що таке рішення сприятиме більшій прозорості призначення керівників, залученню професіоналів та зменшенню корупції. З іншого боку, експерти негативно оцінили рішення Кабміну встановити зарплату керівникам органів виконавчої влади в розмірі окладу (-1,0 бала), зазначаючи, що цей захід є марним з точки зору економії коштів, але шкідливим з точки зору потенційного збільшення корупційної діяльності. В результаті, загальна оцінка за напрямком «Державне управління та боротьба з корупцією» склала +1,0 бал.

Нарешті, напрям «Зовнішня торгівля» отримав +0,5 бала завдяки скасуванню ввізного мита на гібридні авто. Проте, ця подія не є значною для напрямку, що і відображено у низькій оцінці.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному раунді оцінювання

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 9 – 22 лютого 2015 р.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 9 – 22 лютого 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +1,0
Кабмін буде погоджувати керівників стратегічних підприємств +2,0
Кабмін установив на 2015р. зарплату керівництву виконавчої влади у розмірі окладу -1,0
Кабмін передав Міносвіти аграрні вузи та Нацуніверситет податкової служби +1,0
Державні фінанси 0,0
Монетарна політика та фінансові ринки 0,0
Зовнішня торгівля +0,5
Україна звільнила гібридні авто від ввізного мита +1,0
Енергетична незалежність 0,0

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4. Події, що визначали значення індексу протягом 9 – 22 лютого 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний