Індекс реформ. Випуск 6

Індекс реформ. Випуск 6

1 Квітня 2015
FacebookTwitterTelegram
1297

Індекс розраховується на основі експертного опитування один раз на два тижні. Значення Індексу реформ за шостий період моніторингу (9 – 22 березня 2015р.) становить +0,7 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Зберігати високий темп реформ поки що не вдається.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Значення Індексу реформ за шостий період моніторингу (9 – 22 березня 2015р.) становить +0,7 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Експерти відзначили деякі позитивні кроки, проте темп реформ помітно сповільнився після пікового значення минулого періоду. Загалом, темп реформ залишається занадто повільним, щоб забезпечити ефективне перетворення економіки країни.

Найвищу оцінку від експертів у цьому раунді отримав новий порядок надання субсидій населенню (+3,5 бала). Експерти відзначили спрощення процедури, що є позитивним моментом з точки зору зменшення корупції та підвищення довіри населення, хоча й висловили деякі побоювання, що спрощення порядку отримання субсидій може знизити стимули до впровадження заходів з економії енергії населенням. Дана подія вплинула на два сектори – вона отримала +2,0 бала за напрямком «Енергетична незалежність» (загальна оцінка якого склала +1,0 бал), та +1,5 бала за напрямком «Державні фінанси». Субсидії вимагатимуть додаткових бюджетних витрат, проте ці витрати компенсує зменшення дотацій НАК «Нафтогаз України», які є набагато менш прозорими.

Запровадження посади Уповноваженого з питань держборгу (+1,0 бал) отримало небагато позитивних відгуків експертів. На їхню думку, це є формальністю, що не вплине на ефективність управління державним боргом. Загальна  оцінка напрямку «Державні фінанси» склала +1,0 бал.

Експерти позитивно відзначили ще декілька рішень, що сприятимуть дерегуляції та зменшенню корупції: скасування перереєстрації ліків (+2,0 бали), а також спрощення процедури узгодження землеустрою (+2,0 бали). Загальна оцінка напрямку «Державне управління та боротьба з корупцією» склала  +1,5 бала.

За напрямками «Монетарна політика та фінансові ринки», а також «Зовнішня торгівля» суттєвих змін не відбулось (оцінки обох секторів – 0,0 балів).

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному  раунді оцінювання

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 9 – 22 березня 2015 р.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 9 – 22 березня 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +1.5
Уряд скасував перереєстрацію ліків – постанова №125 від 18.03.2015 +2.0
Уряд скасував 100%-ве списання коштів ТКЕ на користь постачальника газу при неповних розрахунках за нього – постанова № 116 від 18.03.15 +1.0
Порошенко підписав закон, що спрощує процедуру узгодження проекту землеустрою +2.0
Державні фінанси +1.0
Порошенко підписав указ про додатковий захист учасників АТО +0.8
Уряд затвердив порядок компенсації підприємствам зарплат мобілізованим співробітникам +0.5
Уряд України запровадив посаду уповноваженого з питань держборгу +1.0
Уряд затвердив новий порядок надання субсидій населенню +1.5
Президент підписав закон про збільшення розміру соцдопомоги малозабезпеченим сім’ям на неповнолітніх дітей +0.3
Монетарна політика та фінансові ринки 0.0
Зовнішня торгівля 0.0
Енергетична незалежність +1.0
Уряд затвердив новий порядок надання субсидій населенню +2.0
Уряд скасував 100%-ве списання коштів ТКЕ на користь постачальника газу при неповних розрахунках за нього – постанова № 116 від 18.03.15 +0.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4.  Події, що визначали значення індексу протягом 9 – 22 березня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний