Індекс реформ. Випуск 7

Індекс реформ. Випуск 7

13 Квітня 2015
FacebookTwitterTelegram
1197

Індекс розраховується на основі експертного опитування один раз на два тижні. Значення Індексe реформ за сьомий період моніторингу (23 березня – 5 квітня 2015р.) становить +1,8 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Головним чинником, що прискорив зростання індексу з 0,7 балів у попередньому раунді, став суттєвий прогрес у дерегуляції та боротьбі з корупцією.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Значення Індексу реформ за сьомий період моніторингу (23 березня – 5 квітня 2015р.) становить +1,8 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Головним чинником, що прискорив зростання індексу з 0,7 балів у попередньому раунді, став суттєвий прогрес у дерегуляції та боротьбі з корупцією. Завдяки низці важливих рішень за цими напрямами значення індексу було майже таким, як і після прийняття «пакету МВФ» (2,2 бали).

Найвищу оцінку у сьомому періоді отримали зміни до закону «Про акціонерні товариства» – загальна оцінка +6,0 бала (нагадуємо, що оцінка події є сумою балів за кількома напрямками, тому може перевищувати значення +5,0). Закон знижує кворум на зборах акціонерів для акціонерних товариств з 60% до 50%, таким чином позбавляючи акціонерів із великими, але не контрольними пакетами акцій, можливості блокувати проведення зборів. У випадку акціонерних товариств, часткою яких володіє держава, таке рішення також сприятиме надходженню до державного бюджету дивідендів від їхньої діяльності. Трохи нижчу оцінку (+5,3 бала) отримало розкриття інформації про закупівлі підприємствами, підлеглими Міністерству інфраструктури. Експерти зазначають, що даний крок підвищить прозорість в сфері державних закупівель, знижуючи можливості для корупції, а отже, зменшуючи втрати бюджету через зловживання у цій сфері. Доволі високо експерти оцінили створення Нацагенства із запобігання корупції (загальна оцінка +3,0 бала), проте відзначили, що по-справжньому оцінити важливість цього органу дозволять лише результати його майбутньої роботи. Такі самі високі оцінки отримали рішення про скасування низки ліцензій (+3,0 бала) і закон про дерегуляцію (+3,0 бала). На думку експертів, ці закони покращують бізнес-клімат та зменшують можливості для корупції. Ліквідація державного підприємства «Укрекоресурси» – ще одна позитивна подія, яка руйнує корупційні схеми у сфері переробки відходів.

За напрямом «Монетарна політика та фінансові ринки» найвищу оцінку отримала новина про створення Ради з фінансової стабільності (+2,0 бала). Експерти відзначили, що такий орган допоможе координувати нагляд за фінансовою системою та своєчасно виявляти ризики. Проте ефективність роботи залежатиме від того, наскільки своєчасними та конкретними будуть рекомендації, а також наскільки належним буде їх виконання. У секторі «Енергетична незалежність» +2,0 бала отримало розділення газового бізнесу за напрямками транспортування на постачання газу. Це рішення гармонізує регулювання газової галузі із законодавством ЄС.

Враховуючи значну кількість позитивних змін, спрямованих на дерегулювання, покращення бізнес-клімату та зменшення корупції, сектор «Державне управління та боротьба з корупцією» здобув +3,0 бала, найвищу оцінку експертів у сьомому періоді та найбільше значення з початку моніторингу (січень 2015 року). По +2,0 бала отримали напрямки «Монетарна політика та фінансові ринки» та «Енергетична незалежність». Сектор «Державні фінанси» отримав 1,8 бала. А от реформи у  «Зовнішній торгівлі» суттєво відстають від інших напрямів  – як і попереднього разу, оцінка напряму склала 0,0 бала, оскільки в цій сфері не відбулось суттєвих подій.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному  раунді оцінювання

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 23 березня – 5 квітня 2015 р.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 23 березня – 5 квітня 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +3.0
Порошенко підписав закон “Про внесення змін до закону України” Про акціонерні товариства” +3.0
Порошенко підписав закон “Про ліцензування видів господарської діяльності” +3.0
Порошенко підписав закон про дерегуляцію +3.0
Уряд увів продаж арештованого майна на електронних торгах на постійній основі +2.0
Кабмін створив Нацагентство із запобігання корупції +2.0
Наказ, що скасовує екоконтроль ізольованого баласту в портах, набрав чинності +2.0
Кабмін зрівняв юридичну силу електронних та паперових реєстраційних документів на нерухомість в Україні +3.0
Кабмін затвердив положення про Держслужбу з безпеки на транспорті +1.0
Уряд ліквідував “Укрекоресурси” +3.0
Мінінфраструктури України розкрило інформацію про закупівлі усіх підлеглих підприємств +3.0
Державні фінанси +1.8
Порошенко підписав закон про волонтерську діяльність +1.5
Порошенко підписав закон “Про внесення змін до закону України” Про акціонерні товариства” +3.0
Кабмін створив Нацагентство із запобігання корупції +1.0
Мінінфраструктури України розкрило інформацію про закупівлі усіх підлеглих підприємств +2.3
Монетарна політика та фінансові ринки +2.0
Порошенко підписав указ про створення Ради з фінансової стабільності +2.0
НБУ вирішив централізувати всі функції ліцензування та реорганізації банків +1.0
Зовнішня торгівля 0.0
Енергетична незалежність +2.0
НКРЕКП затвердила нові ліцензійні умови із поділом газового бізнесу на розподілення та постачання +2.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4.  Події, що визначали значення індексу протягом 23 березня – 5 квітня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний