Індекс реформ. Випуск 8

Індекс реформ. Випуск 8

28 Квітня 2015
FacebookTwitterTelegram
1046

Зверніть увагу! Ми переглянули методологію розрахунку Індексу реформ. Зміни стосуються двох напрямів. Дерегуляція і конкурентна політика були виключені з напрямку “Державне управління та боротьба з корупцією”. Цей підіндекс наразі включає  боротьбу з корупцією, децентралізацію, державне управління та адміністративні послуги.

В той же час напрямок “Зовнішня торгівля” був розширений і отримав назву “Ринкова та торговельна політика”, що включає такі сфери як дерегуляція, конкурентна політика, зовнішня торгівля. До наступного раунду попередні значення Індексу будуть перераховані відповідно до нової методології.

Індекс розраховується на основі експертного опитування один раз на два тижні. Значення Індексу реформ за восьмий період моніторингу (6 – 19 квітня 2015р.) становить +0,9 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Темп реформ дещо сповільнився. Позитивна динаміка індексу визначалася змінами у сфері державного управління, боротьби з корупцією та дерегуляції, тоді як відсутність суттєвих подій за напрямками «Державні фінанси» та «Енергетична незалежність» сповільнили зростання індексу.

Раунд 8: Помірний прогрес у державному управлінні, боротьбі з корупцією та дерегуляції

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Значення Індексу реформ за восьмий період моніторингу (6 – 19 квітня 2015р.) становить +0,9 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Темп реформ дещо сповільнився. Позитивна динаміка індексу визначалася змінами у сфері державного управління, боротьби з корупцією та дерегуляції, тоді як відсутність суттєвих подій за напрямками «Державні фінанси» та «Енергетична незалежність» сповільнили зростання індексу.

Найвище у восьмому раунді експерти оцінили створення Міністерством юстиції онлайн сервісу у сфері державної реєстрації. Сплативши за послугу платіжною карткою, запитувач може отримати інформацію з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. На думку експертів, запровадження такої онлайн послуги суттєво скорочує витрати бізнесу і знижує можливості для корупції. Оцінка події склала +5,0 бала (сукупна оцінка події, яка також оцінювалася за напрямком «Державне управління та боротьба з корупцією»), а оцінка за напрямком «Ринкова та торгівельна політика» загалом +2,0 бала.

Що стосується напряму «Державне управління та боротьба з корупцією», оцінка якого становила +1,5 бала за останній моніторинговий період, то тут експерти, окрім створення онлайн сервісу, відзначили й інші події. Так, у +2,0 бала експерти оцінили закон про реформування органів внутрішніх справ. Новина про перехід повноважень Держземагентства, яке припиняє свою діяльність, до Держгеокадастру, також отримала +2,0 бала, оскільки експерти позитивно оцінили скорочення кількості органів влади. Дещо нижчу оцінку отримало скорочення часу держреєстрації нерухомості до 3-5 днів за подвійну плату (+1,5 бала) – крок, який підвищує якість державних послуг.

У напрямі «Монетарна політика та фінансові ринки» цього разу була лише одна подія – створення комітету з аудиту банків, яке було оцінене у +2,0 бала. На думку експертів, таке рішення посилить контроль за аудиторами, покращить якість аудиторських перевірок банків, а отже підвищить довіру до результатів фінансової звітності. Загальна ж оцінка напряму, за відсутності інших помітних реформ, склала 1,0 бала.

А от за напрямами «Державні фінанси» та «Енергетична незалежність» суттєвих змін у восьмому моніторинговому періоді (6-19 квітня) не відбулось, тому їхня оцінка склала 0,0 бала.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному  раунді оцінювання

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 6 – 19 квітня 2015 р.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 6 – 19 квітня 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +1.5
Порошенко скоротив граничну чисельність штату НКЦБФР на 20% +1.0
Функції та повноваження Держземагентствапокладені на Держгеокадастр +2.0
Держреєстрація нерухомості в Україні з червня стане можливою за 3-5 днів за подвійну плату +1.5
Підписано закон про реформування органів внутрішніх справ №1550 +2.0
Мін’юст запустив онлайн сервіс +2.0
Державні фінанси 0.0
Монетарна політика та фінансові ринки +1.0
НБУ створює комітет з аудиту банків +2.0
Ринкова та торгівельна політика +2.0
Мін’юст запустив онлайн сервіс +3.0
Енергетична незалежність 0.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4.  Події, що визначали значення індексу протягом 6 – 19 квітня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний