Індекс реформ. Випуск 12

Індекс реформ. Випуск 12

26 Червня 2015
FacebookTwitterTelegram
1572

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Детальніше про Індекс та методології розрахунку можна дізнатися на сайті imorevox.in.ua.

Значення Індексу реформ за дванадцятий період моніторингу (8–21 червня 2015 року) становить +1,0 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Вже три періоди поспіль реформи залишаються на незадовільно низькому рівні, за винятком монетарної політики, де триває поступовий прогрес.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

iu1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному  раунді оцінювання

iu2

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 8–21 червня 2015 року.

iu3

Оцінка за напрямом «Монетарна політика та фінансові ринки» склала +2,0 бала. Зокрема, найвищий бал у 12 випуску (+2,8) отримала постанова НБУ про підвищення вимог до ділової репутації власників істотної участі та керівників банків. Цією ж постановою НБУ скасував деякі застарілі та непотрібні вимоги, наприклад, щодо нострифікації дипломів, виданих європейськими університетами. +2,0 бала отримало скасування стягнення військового збору з валютообмінних операцій, адже цей податок був неефективним та сприяв розвитку тіньового ринку. Спрощення вимог до реєстрації капіталу для банків з інвестиційним рівнем кредитного рейтингу експерти оцінили в +1,8 бала як позитивний крок у напрямку дерегуляції сектора. У +1,5 бала був оцінений дозвіл НБУ на дострокове повернення депозитів акціонерам банків для їх конвертації у капітал.

Ще три напрями («Державне управління та боротьба з корупцією», «Ринкова та торговельна політика» та «Енергетична незалежність») отримали від експертів по +1,0 бала.

Так, у напрямі «Державне управління та боротьба з корупцією» +1,5 бала отримав закон про посилення відповідальності за перешкоджання діяльності журналістів, хоча деякі експерти вважають, що суворість даного закону буде компенсована необов’язковістю його виконання. Ще +1,5 бала отримав закон про права власності у багатоквартирному будинку. Закон регламентує процес реалізації прав власників квартир з управління будинками, але говорити про сильний позитивний ефект зарано, адже низка питань залишились не вирішеними.

Новина про затвердження конкурсної комісії з відбору кандидатів до Нацагенції з запобігання корупції (НАЗК) отримала полярні оцінки – від +2 за сам факт створення комісії до -5 за спосіб, у який було обрано її членів, зокрема, представників громадських організацій. Так, Дмитро Котляр з РПР зазначив, що «Відбір членів конкурсної комісії від громадськості відбувся з порушенням закону. Секретаріат Кабміну не виконав свій обов’язок і не перевірив громадські організації (ГО) на наявність реального досвіду діяльності в антикорупційній сфері. Громадськість оскаржує результати зборів ГО в суді. Процес конкурсного відбору дискредитований ще до його початку, це може серйозно вплинути на ефективність діяльності НАЗК». Підсумкова оцінка цієї події склала 0,0 бала.

За напрямом «Ринкова та торговельна політика» найвищу оцінку (+1,3 бала) отримало рішення про те, що Антимонопольний комітет буде узгоджувати державну допомогу підприємствам, оскільки це має позитивно вплинути на конкурентне середовище в країні; проте віддалений термін набуття чинності законом (2019 рік) зменшує його важливість на даний момент. Затвердження переліку приладів, які мають проходити періодичну повірку, та скасування декларування регіональних ресурсів зерна отримали по +1,0 бала.

У секторі «Енергетична незалежність» +1,0 бала отримав закон, який зобов’язує НКРЕКП узгоджувати з Кабміном тарифи, які є нижчими за економічно обґрунтований рівень – адже різниця між тарифами має покриватись бюджетом, за який відповідає уряд. Втім, на думку експертів, саме поняття «економічної обґрунтованості» є дуже розмитим.

Нарешті, реформи у сфері державних фінансів загалом були оцінені у нуль балів. По +1 балу отримали закони, що посилюють соціальний захист військовослужбовців та малозабезпечених, оцінку -1 отримало рішення про звільнення від податку на нерухомість об’єктів релігійних організацій. Загалом, експерти зазначили, що країні потрібні не «точкові» рішення, а повномасштабна реформа системи соціального захисту.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 8–21 червня 2015 року

Державне управління та боротьба з корупцією +1.0
Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за перешкоджання діяльності журналістів +1.5
Кабмін затвердив конкурсну комісію з відбору кандидатів до Нацагенції з запобігання корупції 0.0
Кабмін створив міжвідомчу робочу групу із забезпечення функціонування Нацагенції з запобігання корупції +0.8
Уряд передав від МЕРТ до Мінфіну функції підготовки міжнародних проектів 0.0
Порошенко підписав закон про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку +1.5
Державні фінанси 0.0
Порошенко підписав закон про вдосконалення механізму соцзахисту військовослужбовців на особливий період +1.0
Порошенко підписав закон про соцдопомогу малозабезпеченим незалежно від розміру їхньої земельної ділянки +1.0
Порошенко підписав закон , що звільняє від оподаткування об’єкти нерухомості релігійних організацій, де немає господарської чи виробничої діяльності -1.0
Монетарна політика та фінансові ринки +2.0
НБУ підвищив вимоги до ділової репутації власників суттєвої участі та керівників банків +2.8
НБУ скасував вимоги щодо консолідації звітності для банків з інвестиційним рівнем кредитного рейтингу +1.8
НБУ дозволив банкам достроково повертати вклади акціонерам для конвертації їх у капітал +1.5
Порошенко підписав закон про вивід обміну валюти з-під оподаткування військовим збором +2.0
Ринкова та торговельна політика +1.0
Уряд затвердив перелік категорій вимірювальної техніки, яка підлягає періодичній повірці +1.0
Кабмін звільнив зерносклади від декларування регіональних ресурсів зерна +1.0
Антимонопольний комітет буде узгоджувати держдопомогу підприємствам +1.3
Енергетична незалежність +1.0
Рада повторно прийняла законопроект про обов’язок Нацкомісій узгоджувати тарифи з Кабміном з правками Президента +1.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4. Події, що визначали значення індексу протягом 8–21 червня 2015 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

iu4

image-13256

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний