Індекс реформ. Випуск 13

Індекс реформ. Випуск 13

10 Липня 2015
FacebookTwitterTelegram
1504

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Детальніше про Індекс та методології розрахунку можна дізнатися на сайті imorevox.in.ua.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

1

Значення Індексу реформ за тринадцятий період моніторингу (22 червня – 5 липня 2015р.) становить +0,4 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Це один з найнижчих показників з початку моніторингу.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

2

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 22 червня – 5 липня 2015 р.

3

Кількість реформ цього разу була досить обмеженою. Найвищий бал отримав закон №490-VIII, що дозволяє співфінансування ремонту та реконструкції доріг державного значення з місцевих бюджетів (+2,0 бала). Як зазначає експерт Тарас Качка з Українського медіа-центру реформ: «Йде активна оптимізація фінансових відносин центр – місцева влада. Очевидно, що це є ad hoc рішення на період проведення децентралізації. В цих умовах рішення є доречним».

Перехід двох вищих навчальних закладів Національного банку України (Університету банківської справи та Української академії банківської справи) під управління Міністерства освіти отримав +1,0 бала (розпорядження КМУ № 666-р). Експерти позитивно оцінили той факт, що НБУ скорочує непрофільні види діяльності. В результаті загальна оцінка сектору «Державне управління та боротьба з корупцією» склала +1,0 бала.

Таку ж оцінку (+1,0) отримав і напрям «Ринкова та торговельна політика». Експерти поставили +1,0 бала рішенню Кабінету Міністрів відмовитися від референтного ціноутворення при декларуванні оптово-відпускних цін на лікарські засоби (постанова №449). Система референтного ціноутворення призначена контролювати державні витрати на ліки, адже референтна ціна є верхньою межею витрат. Оскільки швидкість девальвації гривні перевищила дозволений законодавством темп зростання декларованих оптово-відпускних цін, надання пільгових ліків соціально незахищеним групам населення було ускладнено. Експерти позитивно оцінили рішення відмовитись від референтного ціноутворення, адже система в такому вигляді була неефективною.

За трьома іншими напрямами, а саме «Державні Фінанси», «Монетарна політика та фінансові ринки» та «Енергетична незалежність» істотних подій не відбулось. Їх оцінка склала 0,0 бала.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 22 червня – 5 липня 2015 року.

Державне управління та боротьба з корупцією +1.0
Рада дозволила співфінансування з місцевих бюджетів реконструкції та ремонту доріг державного значення +2.0
Університет банківської справи та Українська академія банківської справи НБУ передаються в управління Міносвіти +1.0
Державні фінанси 0.0
Монетарна політика та фінансові ринки 0.0
Ринкова та торговельна політика +1.0
Кабмін відновив модель декларування оптово-відпускних цін на лікарські засоби без референтного ціноутворення +1.0
Енергетична незалежність +0.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 4. Події, що визначали значення індексу протягом 22 червня – 5 липня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

4

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний