Гліб Вишлінський: Важливо Зрозуміти, які Саме Аспекти Децентралізації Ключові у Становленні Лідерів | VoxUkraine

Гліб Вишлінський: Важливо Зрозуміти, які Саме Аспекти Децентралізації Ключові у Становленні Лідерів

18 Серпня 2015
FacebookTwitterTelegram
1107

Рецензія написана у відповідь на статтю Україні Потрібна Децентралізація для Виховання Майбутніх Поколінь Демократичних Лідерів, авторства Тимофія Милованова (Пітсбурзький університет), Роджера Майєрсона (Університет Чикаго, лауреат Нобелівської премії з економіки 2007 року), Жерара Ролана (Каліфорнійський університет, Берклі)

Думка про те, що децентралізація є важливим кроком для становлення майбутніх політичних лідерів та посилення конкуренції у політичній сфері, справді дуже добра. Справедливе й  твердження про те, що «Незадовільна робота державної верхівки можлива саме тому, що вона не боїться, що може бути легко замінена».

Можу запропонувати наступні напрямки розвитку цієї ідеї:

  • Важливо розуміти, які саме аспекти процесу децентралізації будуть ключовими у становленні нових політичних лідерів. Передача основних повноважень виконавчим комітетам органів місцевого самоврядування? Чи буде голова виконавчого комітету ключовою посадою у політичній кар’єрі місцевого лідера? Чи більш важливим є розширення повноважень органів місцевого самоврядування загалом, включно з більшим контролем над місцевими бюджетами? Чи можливо, що потенційні конфлікти між префектами та місцевими лідерами сприятимуть покращенню відомості місцевих лідерів, зокрема, й на загальнонаціональному рівні?
  • Наслідки Закону про місцеві вибори, що був підписаний Президентом 6-го серпня. Чи допоможе цей закон зменшити вплив на місцевих політичних лідерів з боку штабів партій в столиці, чи ж навпаки він посилиться?
  • Роль медіа в якості посередника між місцевим та загальнодержавним рівнями дуже важлива. Чи є в загальнонаціональних медіа достатньо технічних ресурсів для висвітлення місцевих подій? Якщо тільки ТВ канали мають своїх кореспондентів на місцях, як на репортажі про місцевих лідерів впливатимуть олігархи (та політичні партії), яким ці канали належать? Чи потрібна технічна допомога загальнодержавним друкованим та інтернет-медіа для нарощення потужностей висвітлення найбільш важливих місцевих новин, а також для кращої співпраці з місцевими новинними ЗМІ?

 Тиждень Децентралізації

Гліб Вишлінський: Важливо Зрозуміти, які Саме Аспекти Децентралізації Ключові у Становленні Нових Політичних Лідерів (Гліб Вишлінський, виконавчий директор, Центр економічної стратегії)

Пастка Децентралізації. На Яку Хитрість Пішла Українська Влада (Іван Лукеря, Реанімаційний пакет реформ)

Децентралізація та Анти-Централізація (Олег Загнітко, МЮФ Gide Loyrette Nouel)

Юрій Ганущак: Наївно Очікувати Швидкого Зникнення Місцевих Олігархів Внаслідок Дій Правоохоронних Органів (Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій та експерт з питань децентралізації влади)

Сергій Гурієв: Децентралізація Не Працюватиме До Тих Пір, Поки Великі Компанії Залишаються у Державній Власності (Сергій Гурієв, Професор економіки, інститут політичних наук Sciences Po, Париж)

Битва За Конституцію Триває (Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд звернулася до народу щодо пропонованих змін до Конституції)

Георгій Єгоров: Центральний Уряд Повинен Мати Право на Силове Втручання у Роботу Місцевої Влади (Георгій Єгоров, Школа менеджменту Келлога при Північно- Західному університеті, США)

Вікторія Сюмар: Умови Вимагають Більшої Концентрації Влади в Руках Президента (Вікторія Сюмар, депутат Верховної Ради 8 скликання, фракція політичної партії “Народний Фронт”)

Висновок щодо Проекту Закону «Про Внесення Змін до Конституції України (Щодо Децентралізації Влади)» від Оксани Сироїд (Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України, член Конституційної комісії)

Розумна Децентралізація: Шлях до Економічного Процвітання ( Марк Бернард,  доцент економіки, Університет Гьоте, Франкфурт, Німеччина)

Андрій Кириленко: Історія Шляху України до Формального Самоврядуванню Налічує Більше 500 Років (Андрій Кириленко, MIT Sloan)

Пол Грегорі: Україні Слід Побоюватися Російських Грошей і Російських Спецслужб (Пол Грегорі, Hoover Institution, Stanford and University of Houston)

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний