Пол Грегорі: Україні Слід Побоюватися Російських Грошей і Російських Спецслужб | VoxUkraine

Пол Грегорі: Україні Слід Побоюватися Російських Грошей і Російських Спецслужб

27 Серпня 2015
FacebookTwitterTelegram
1405

Роджер Маєрсон, Жерар Ролан і Тимофій Мілованов вкрай переконливо пояснюють необхідність ефективної децентралізації України. Стандартним аргументом на захист політичної децентралізації є те, що завдяки останній прийняття політичних рішень стає доступнішим для людей, на життя яких ці рішення впливатимуть. 

Автори також стверджують, що децентралізація дозволить зробити місцеві ради кузнею майбутніх політичних лідерів. В децентралізованій державі губернатори, мери та місцеві чиновники вчаться політики на місцях. Вони мотивовані працювати ефективно, оскільки це дасть їм змогу згодом вийти на загальнонаціональний рівень. Саме так працює китайська система (нехай і не в демократичних умовах). Але найкращим прикладом є система США, де з губернаторів і мерів вже дві сотні років вирощують лідерів загальнонаціонального масштабу.

Авторів небезбідставно турбує те, що місцеві лідери можуть замість роботи над собою втягнутися в корупційну систему, а тому пропонують посилити антикорупційне законодавство. Думаю, в децентралізованій України будуть люди, які замість розвитку і виходу на загальнонаціональний рівень оберуть корупційні практики. Але більшість все ж таки буде працювати на благо регіону. Що стосується запобігання корупційних злочинів, то тут я б скоріше поставив на місцеву пресу або блогосферу, а не на поліцію. Євромайдан, по суті, є українським аналогом Руху чаювання в США. І такий рух, здатний вийти на вулиці з протестом проти корупції, стане кращою гарантією ефективної децентралізації. Я не знаю, наскільки активний цей рух сьогодні, але саме він – ваш найкращий шанс на успіх.

Ефективність децентралізації залежить від того, хто буде працювати на місцях. Щоб представники влади мали довіру народу, їх посади повинні бути виборними. Як ми знаємо, на вибори можуть вплинути гроші і різноманітні групи інтересів, тому Україні слід побоюватися російських грошей і російських спецслужб.
Україні потрібні сильні спецслужби і журналісти, які проводять розслідування, вони завадять спонсорованим Росією кандидатам здобути перемогу в окремих регіонах (РФ напевно спробує провести у владу «своїх»).

Головною перешкодою на шляху проведення децентралізації стануть окуповані території Донбасу. У цих районах шансу на реальні вибори немає. Всі вибрані чиновники будуть російськими маріонетками, які вимагатимуть «федералізації», маючи на увазі право вето на будь-яке значиме рішення в області зовнішньої політики. Україна повинна вказати своєю метою децентралізацію і рішуче зупинити всі розмови про федералізацію на окупованих територіях. Я б порадив виключити з процесу децентралізації всі регіони, що вимагають федералізації.

Успіх децентралізації залежить в першу чергу від проведених урядом реформ. Без деолігархізації, лібералізації енергетичного ринку та реформування судової системи ефективної децентралізації не буде.

Милованов, Майерсон і Ролан говорять дуже переконливо. Давайте сподіватися, що зовнішні сили, такі як ЄС і МВФ, включать децентралізацію в список своїх вимог. Також необхідно гарантувати, що децентралізація не залишиться тільки гучним словом, за яким не буде стояти реальних змін.

Тиждень Децентралізації

Гліб Вишлінський: Важливо Зрозуміти, які Саме Аспекти Децентралізації Ключові у Становленні Нових Політичних Лідерів (Гліб Вишлінський, виконавчий директор, Центр економічної стратегії)

Пастка Децентралізації. На Яку Хитрість Пішла Українська Влада (Іван Лукеря, Реанімаційний пакет реформ)

Децентралізація та Анти-Централізація (Олег Загнітко, МЮФ Gide Loyrette Nouel)

Юрій Ганущак: Наївно Очікувати Швидкого Зникнення Місцевих Олігархів Внаслідок Дій Правоохоронних Органів (Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій та експерт з питань децентралізації влади)

Сергій Гурієв: Децентралізація Не Працюватиме До Тих Пір, Поки Великі Компанії Залишаються у Державній Власності (Сергій Гурієв, Професор економіки, інститут політичних наук Sciences Po, Париж)

Битва За Конституцію Триває (Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд звернулася до народу щодо пропонованих змін до Конституції)

Георгій Єгоров: Центральний Уряд Повинен Мати Право на Силове Втручання у Роботу Місцевої Влади (Георгій Єгоров, Школа менеджменту Келлога при Північно- Західному університеті, США)

Вікторія Сюмар: Умови Вимагають Більшої Концентрації Влади в Руках Президента (Вікторія Сюмар, депутат Верховної Ради 8 скликання, фракція політичної партії “Народний Фронт”)

Висновок щодо Проекту Закону «Про Внесення Змін до Конституції України (Щодо Децентралізації Влади)» від Оксани Сироїд (Оксана Сироїд, заступник Голови Верховної Ради України, член Конституційної комісії)

Розумна Децентралізація: Шлях до Економічного Процвітання ( Марк Бернард,  доцент економіки, Університет Гьоте, Франкфурт, Німеччина)

Андрій Кириленко: Історія Шляху України до Формального Самоврядуванню Налічує Більше 500 Років (Андрій Кириленко, MIT Sloan)

Пол Грегорі: Україні Слід Побоюватися Російських Грошей і Російських Спецслужб (Пол Грегорі, Hoover Institution, Stanford and University of Houston)

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний