Індекс реформ. Випуск 23

Індекс реформ. Випуск 23

30 Листопада 2015
FacebookTwitterTelegram
1441

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Значення Індексу реформ за двадцять третій період моніторингу (9 – 22 листопада 2015р.) становить +0,6 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. 

Найвище у цьому періоді експерти оцінили прогрес реформ за напрямами «Монетарна політика та фінансові ринки» та «Ринкова та торговельна політика» – оцінка секторів склала +1,0 бал. Що стосується окремих подій монетарного сектору, то у +2,0 бали експерти оцінили рішення, що НБУ виступатиме третьою стороною (разом з банком та оцінювачем) у договорах з незалежної оцінки заставного майна, що надається регулятору в заставу за стабілізаційним кредитом (постанова НБУ 794 від 18.11.2015). Олена Білан з Інвестиційної компанії Dragon Capital зазначає, що постанова

допоможе зробити оцінку майна адекватнішою та уникнути її завищення з метою отримати більший обсяг рефінансування. Сприятиме більш ефективному проведенню монетарної політики.

Темп реформ залишається незадовільно низьким. Очікуємо, що в наступних раундах реформи пожвавішають завдяки низці антикорупційних змін, що зараз вже пройшли процедуру підписання Президентом. З іншого боку, ці зміни є зовнішніми вимогами, за якими пильно слідкують партнери та донори. Внутрішня ж мотивація до реформ залишається вкрай низькою.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

ua-1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

ua-2

Також +2,0 бали отримала постанова НБУ про врегулювання порядку купівлі-продажу ОВДП на біржових торгах (постанова 762 від 3.11.2015), але вже як сума за напрямами «Державні фінанси» та «Монетарна політика». А от опублікований НБУ перелік ознак ризикованості банків отримав всього +1,0 бал (постанова НБУ 778 від 10.11.2015). На думку експертів, постанова спрямована на боротьбу з шахрайством та відпливом капіталу. Водночас, експерти зазначили, що ознаки ризикованості є доволі широкими, що може бути використане для зловживань, а механізми контролю не зрозумілі, що загалом і обумовило невисоку оцінку постанови.

У напрямку «Ринкова та торговельна політика» найвищу оцінку від експертів, а саме +1,5 бала, отримало впровадження електронного реєстру апостилів (постанова КМУ 890 від 04.11.2015). Реєстр міститиме відомості про зразки підписів, відбитків печаток або штампів посадових осіб Міністерства юстиції, уповноважених на проставлення апостиля, посадових осіб відділів держреєстрації актів цивільного стану, а також держреєстраторів, нотаріусів, суддів.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі координуватиме перевірки підприємств (постанова КМУ 902 від 04.11.2015). Завдяки координації кількість перевірок має зменшитись, адже тепер декілька держорганів матимуть змогу перевірити підприємство в рамках однієї перевірки. Оцінка події склала +1,0 бал, хоча думки експертів розділились – оцінки варіювались від -2,0 до +2,0. Також +1,0 бал експерти віддали скасуванню обов’язкового оформлення ветеринарного свідоцтва для транспортування фуражних культур за межі України при перетині кордону в морських портах (постанова КМУ 916 від 13.10.2015), відзначивши, що це є важливий, проте вузькоспеціалізований крок у напрямку дерегуляції. Крім того, уряд передав функції координації роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів міністру агрополітики та продовольства (постанова КМУ 942 від 18.11.2015) – загалом оцінка події склала +0,5 бала, хоча і тут думки експертів не співпали. Зокрема, на думку експерта Реанімаційного пакету реформ Павла Кухти, даний захід, фактично, скасовує реформістську спробу створення незалежного регулятора та повертає статус-кво, яке характеризувалося неефективністю та високим рівнем корупції.

Зміни за напрямком «Державні фінанси» експерти оцінили нижче – всього +0,5 бала. Хоча дві події у секторі отримали доволі високі загальні оцінки, проте їхній вплив на реформування сектору експерти визнали незначним. Окрім постанови НБУ про порядок купівлі-продажу ОВДП на біржових торгах, новина про зменшення кількості інспекцій ДФС (постанова КМУ 892 від 04.11.2015) отримала загальну оцінку +2,0 бали – по 1,0 балу за напрямами «Державне управління» та «Державні фінанси».

У секторі «Державне управління та боротьба з корупцією», оцінка якого також склала +0,5 бала, окрім скорочення кількості інспекцій ДФС, інші події отримали суперечливі оцінки. Наприклад, новина, що уряд зобов’язав усі державні органи узгоджувати тематику та задачі переговорів за кордоном, а згодом звітувати перед МЗС (постанова КМУ 903 від 04.11.2015), отримала загальну оцінку 0,0 балів, хоча діапазон оцінок становив від -2,0 до +2,0.

За напрямом «Енергетична незалежність» у моніторинговому періоді помітних реформ зафіксовано не було – оцінка сектору склала 0,0 балів.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 9 – 22 листопада 2015 року

Державне управління та боротьба з корупцією +0.5
Кабінет міністрів скоротив чисельність державних податкових інспекцій ДФС +1.0
Кабмін відбиратиме керівників державних підприємств ОПК за окремою процедурою – постанова 0.0
Кабмін зобов’язав державні органи узгоджувати тематику та задачі переговорів за кордоном, а згодом звітувати перед МЗС 0.0
Державні фінанси +0.5
Кабінет міністрів скоротив чисельність державних податкових інспекцій ДФС +1.0
НБУ врегулював порядок купівлі-продажу ОВДП на біржових торгах +1.0
Монетарна політика та фінансові ринки +1.0
НБУ виступатиме третьою стороною для незалежної оцінки заставного майна +2.0
НБУ врегулював порядок купівлі-продажу ОВДП на біржових торгах +1.0
НБУ оприлюднив перелік ознак ризикованості банків +1.0
Ринкова та торговельна політика +1.0
Уряд ввів електронний реєстр апостилів +1.5
Кабмін спростив процес переміщення фуражу через пункти пропуску в морських портах +1.0
МЕРТ стане координатором перевірок підприємств – постанова уряду +1.0
Кабмін передав функції координації роботи Держпродспоживслужби міністру агрополітики та продовольства +0.5
Енергетична незалежність 0.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 9 – 22 листопада2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

ua-4

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 9 – 22 листопада 2015 року

ua-3

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний