Індекс реформ. Випуск 25

Індекс реформ. Випуск 25

25 Грудня 2015
FacebookTwitterTelegram
1383

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. Значення Індексу реформ за двадцять п’ятий період моніторингу (7–20 грудня 2015 року) становить +1,4 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 бала – це найвищий рівень з кінця серпня цього року. 

Зростанню індексу сприяло скасування низки застарілих держстандартів, довгоочікуване підвищення максимальної заробітної плати керівникам держпідприємств, децентралізація таких державних функцій, як реєстрація нерухомого майна та реєстрація підприємств, а також деякі антикорупційні ініціативи з «безвізового пакета ЄС».

Найвищу оцінку в моніторинговому періоді – +3,0 бала за напрямом «Ринкова та торговельна політика» – отримало скасування 12 776 застарілих держстандартів (накази ДП «УкрНДНЦ» 175 від 10.12.2015, 182-188 від 14.12.2015) згідно з реформою системи технічного регулювання. Йдеться про держстандарти, розроблені ще до 1992 року. Формально їх використання й раніше не було обов’язковим, проте така обов’язковість була закріплена в текстах самих держстандартів та інших підзаконних актах, через що багато підприємств далі застосовували їх в обов’язковому порядку. Більшість зі скасованих держстандартів діятиме ще два роки, що дасть можливість підприємствам адаптуватися. Ця реформа відповідає зобов’язанням України в межах Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

i-ua-1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

i-ua-3

Найбільше подій експерти оцінили за напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією». Збільшення максимального розміру зарплат керівникам держпідприємств у двадцять разів (постанова КМУ 1034 від 11.11.2015) отримало +2,0 бала. Встановлення ринкових зарплат має сприяти зростанню ефективності управління держпідприємствами, за умови чесного конкурсного відбору керівників. Олена Білан з інвестиційної компанії Dragon Capital зазначає:

Абсолютно потрібний захід для зменшення стимулів для корупції та залучення професіоналів до управління держпідприємствами. Незрозуміло, чому так довго зволікали». Але інші експерти висловили застереження. Ілона Сологуб із Київської школи економіки каже: «З одного боку, встановлення ринкових зарплат – це правильно, з другого – оклад становитиме лише 25% зарплати, а 75% – це премія, що неправильно і дає можливість міністерствам чи іншим органам впливати на діяльність керівників.

Достатньо високі бали набрали рішення передати деякі функції на рівень місцевої влади. Так передання місцевій владі функцій держреєстрації нерухомого майна отримало +2,0 бала, а децентралізація повноважень з держреєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – +1,5 бала (закони 834-VІІІ, 835-VІІІ та 836-VІІІ від 26.11.2015). Закон про Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (772-VIII від 10.11.2015) – прийнятий в межах пакета лібералізації візового режиму з Європейським Союзом – експерти оцінили у +1,5 бала.

Отже, істотна кількість важливих і позитивних кроків забезпечила значення під-індексів «Державне управління та боротьба з корупцією» і «Ринкова та торговельна політика» на рівні +2,0 бала, що відповідає прийнятному темпу реформ. Але напрями «Державні фінанси», «Монетарна політика та фінансові ринки» а також «Енергетична незалежність» набрали по +1,0 бала, знизивши загальне значення Індексу реформ.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 7–20 грудня 2015 року

Державне управління та боротьба з корупцією +2,0
Кабмін у 20 разів підвищив максимальний розмір зарплат топ-менеджерів держпідприємств +2,0
Рада передала місцевій владі функції держреєстрації нерухомості, тероргани Мін’юсту виконують ці функції тільки до 30 квітня 2016 року +2,0
Порошенко підписав закони про децентралізацію повноважень із державної реєстрації підприємств +1,5
Порошенко підписав закон про Нацагентство з питань розшуку активів, що отримані корупційним шляхом +1,5
Кабмін затвердив нову методику оцінки державного та комунального майна, попередні акти й висновки оцінки дійсні +1,0
Порошенко затвердив зміни до КПК щодо арешту майна задля уникнення корупційних ризиків +1,0
Рада прийняла зміни до Бюджетного кодексу для врегулювання питань формування та виконання бюджетів територіальних громад +1,0
Державні фінанси +1,0
Кабмін затвердив нову методику оцінки державного та комунального майна, попередні акти й висновки оцінки дійсні +1,0
Монетарна політика та фінансові ринки +1,0
НБУ вважатиме систематичним порушенням фінмоніторингу при наявності понад двох санкцій за два роки +1,0
НБУ поновив положення про порядок ідентифікації та визнання банківських груп +1,0
НБУ посилює вимоги до аудиторів банків +1,0
Ринкова та торговельна політика +2,0
МЕРТ скасував 12,8 тисяч ГОСТів +3,0
Кабмін затвердив новий порядок верифікації сертифікатів і декларацій про походження товарів з України +1,0
Рада прийняла законопроект про зняття регуляторних бар’єрів для розвитку індустріальних парків в Україні +1,0
Рада скоротила кворум для зібрань учасників ТОВ до 50% + 1 +1,0
Енергетична незалежність +1,0
Рада внесла зміни до розрахунку ціни реалізації газу для встановлення рентної плати при його видобутку +1,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 7–20 грудня 2015 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямами, тому вона може перевищувати +5 або бути меншою за -5)

i-ua-2

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 7–20 грудня 2015 року

i-ua-4

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний