Індекс реформ. Випуск 28

Індекс реформ. Випуск 28

12 Лютого 2016
FacebookTwitterTelegram
1381

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. Значення Індексу реформ за двадцять восьмий період моніторингу (25 січня – 7 лютого 2016 року) становить +0,6 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 бала. 

Випуск 28: Політичні події затьмарюють реформи

Після насичених попередніх раундів значення індексу істотно зменшилося, а експерти відзначили лише незначний точковий прогрес. Політичні події затьмарюють утілення економічних реформ.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 28

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 28

Дві події у випуску отримали по +2,0 бала – це найвищі оцінки у випуску. Одна з них, зміни в регулюванні щодо обов’язкового медичного огляду водіїв (розпорядження Державної регуляторної служби 4 від 6.11.2015), здобула позитивні відгуки експертів за напрямами боротьби з корупцією та дерегуляції. Розпорядження скасовує спеціальні дозволи, які раніше мали отримувати медичні заклади, щоб мати змогу проводити медичні огляди водіїв.

Також +2,0 бала отримали Постанови КМУ (16 та 17 від 18.01.2016), що надають право місцевій владі забезпечувати з місцевих бюджетів харчування дітей у дошкільних установах, школах і професійно-технічних навчальних закладах. На думку експертів, це позитивний крок у напрямку децентралізації та підвищення ефективності державних видатків. Цей нормативний акт відповідає законам раніше прийнятого бюджетного пакета.

За напрямом «Ринкова та торговельна політика» експерти позитивно оцінили декілька змін, що стосуються реформи технічного регулювання. Серед них скасування обов’язкової сертифікації сільськогосподарської техніки (+1,5 бала, наказ МЕРТ 1699 від 17.12.2015) та прийняття нового Техрегламенту упакованих товарів, що відповідає аналогічному регулюванню ЄС (+1,0 бала, постанова КМУ 1193 від 16.12.2016).

За напрямом «Монетарна політика та фінансові ринки» низка рішень у банківській сфері отримала невисокі, втім позитивні оцінки експертів. Це стосується вимоги НБУ прискорити нарощування мінімального банківського капіталу (постанова НБУ 58 від 04.02.2016), дещо жорсткіших вимог НБУ до формування банками забезпечення за кредитними операціями для розрахунку резервів (постанова НБУ 38 від 28.01.2016), а також врегулювання деяких питань щодо діяльності банківських груп (постанова НБУ 15 від 19.01.2016).

Повідомлення, що НБУ зобов’язав банки здійснювати перевірку достовірності операцій з переказу коштів за кордон (електронне повідомлення № 25-02002/101317 від 18.12.2015), набрало +1,0 бала. Як зазначає Олена Білан з Dragon Capital:

У розвинених країнах банки справді ретельно перевіряють клієнтів та їхні транзакції. Але регулювання створило масу проблем для бізнесу, оскільки під перевірку підпадають численні стандартні операції.

Дмитро Яблоновський з GfK Ukraine також зауважує, що:

процедура контролю недостатньо точно описана, тому при перевірках можуть виникати претензії щодо її дотримання.

Відповідно, певне пом’якшення вимог (електронне повідомлення 25-0005/8349 від 29.01.2016) експерти теж позитивно оцінили на +1,0 бала.

А от до посилення критеріїв відбору банків для виплати бюджетних зарплат, пенсій і грошової допомоги (постанова КМУ 37 від 20.01.2016) експерти поставилися негативно, оцінивши подію на -0,5 бала, через те що постанова значно обмежує конкуренцію.

Загалом, напрями «Монетарна політика та фінансові ринки» та «Ринкова та торговельна політика» отримали по +1,0 бала. Напрям «Державне управління та боротьба з корупцією» був оцінений на +0,8 бала, а «Державні фінанси та ринок праці» [1] – на +0,4. Нарешті через брак будь-яких помітних реформ оцінка сектора «Енергетична незалежність» становить 0,0 бала.

Примітки

[1] Назва напряму «Державні фінанси» була змінена на «Державні фінанси та ринок праці», що точніше відображає наповнення цієї категорії.

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 25 січня – 7 лютого 2016 року

Державне управління та боротьба з корупцією +0,8
Медогляд водіїв може здійснювати будь-який медзаклад +1,0
Кабмін дозволив органам місцевого самоврядування за свій рахунок забезпечувати харчування дітей +1,0
Державні фінанси та ринок праці +0,4
Кабмін дозволив органам місцевого самоврядування за свій рахунок забезпечувати харчування дітей +1,0
Мінфін затвердив новий порядок адміністрування ПДВ +1,0
Монетарна політика та фінансові ринки +1,0
НБУ врегулював розрахунки нормативів для банківських груп, зобов’язав оприлюднювати річну звітність до 1 червня +1,0
НБУ посилив вимоги до формування банками забезпечення за кредитними операціями для розрахунку резервів +1,0
НБУ поклав на банки контроль достовірності операцій з переказу валюти за кордон +1,0
Національний банк спростив банкам процес перевірки валютних операцій +1,0
НБУ прискорив строки нарощування мінімального капіталу банків +1,0
Мінфін посилив критерії відбору банків для виплати зарплати з бюджету, пенсій і грошової допомоги +0,3
Ринкова та торговельна політика +1,0
В Україні скасовано обов’язкову сертифікацію сільськогосподарської техніки – МЕРТ +1,5
Кабмін уточнив повноваження МЕРТ у сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності +1,0
Медогляд водіїв може здійснювати будь-який медзаклад +1,0
Кабмін прийняв новий Техрегламент упакованих товарів +1,0
Мінфін посилив критерії відбору банків для виплати зарплати з бюджету, пенсій і грошової допомоги -0,8
Енергетична незалежність 0,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 25 січня – 7 лютого 2016 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямами, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 28

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 25 січня – 7 лютого 2016 року

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 28

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний