Індекс реформ 33. Ринок Держзакупівель СОТ та Реформа Спецдозволів на Користування Надрами

Індекс реформ 33. Ринок Держзакупівель СОТ та Реформа Спецдозволів на Користування Надрами

22 Квітня 2016
FacebookTwitterTelegram
1571

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. У першій половині квітня Індекс реформ становив +0,8 бала (можливий діапазон: від -5,0 до +5,0). 

Випуск 33: Ринок держзакупівель СОТ та реформа спецдозволів на користування надрами

Експерти відзначили доволі багато позитивних зрушень насамперед у сфері конкурентної політики та зовнішній торгівлі, проте вони є дрібними, а їх загальний вплив – незначним.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ.

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 33

Команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу 2 і вище

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному  раунді оцінювання

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 33

Найвище цього разу експерти оцінили приєднання України до Угоди про державні закупівлі СОТ та вдосконалення процедури надання спеціальних дозволів на надрокористування. Загалом рівень індексу далекий від прийнятного темпу реформ, який, на нашу думку, становить 2 бали і вище.

Позитивні нововведення

1) Закон «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі» Світової організації торгівлі: +4,0 бали

У листопаді комітет СОТ з питань державних закупівель схвалив приєднання України до даної угоди. А нещодавно Верховна Рада ратифікувала її (закон 1029-VIII від 16.03.2016) та відкрила доступ українським компаніям до нових міжнародних ринків збуту. Приєднання України до угоди свідчить про те, що країна рухається в правильному напрямку до створення ефективної, прозорої та некорумпованої системи державних закупівель. Угода також позитивно вплине на інтеграцію України з ЄС.

Приєднання до Угоди СОТ з державних закупівель дозволяє українським виробникам брати участь у тендерах, які проводяться урядами ЄС, США, Японії, Китаю, Ізраїлю, Норвегії, Канади тощо. Це значні можливості. Від виробників залежить, чи зможуть вони запропонувати конкурентоспроможні товари та послуги, щоб вигравати в цих тендерах. Для України ратифікація Угоди означає незворотність реформ на  ринку державних закупівель, спрямованих на підвищення ефективності та прозорості державних витрат.

Вероніка Мовчан, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій  

2) Уряд вдосконалив порядок надання та проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами: +2,5 бала

Постанова КМУ 277 від 6.04.2016 вносить зміни до порядку надання спеціальних дозволів та порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Вона значно скорочує перелік винятків, коли спеціальні дозволи можуть бути надані без проведення аукціонів, що сприятиме конкуренції та наповненню бюджету. Наприклад, раніше без аукціону дозволи могли отримати підприємства з державною часткою 25%, а тепер лише підприємствами, які на 100% належать державі.

Це позитивна новина і дозволить відійти від корупційної практики роздачі ліцензій поза аукціонами компаніям, в яких держава лише номінальний власник. У міру становлення ринку газу і відходу від субсидування побутових споживачів від такої практики потрібно буде відмовитися і для державних компаній.

Денис Саква, інвестиційна компанія Dragon Capital

Вдосконалена і сама процедура проведення аукціонів, вона стає більш відкритою і прозорою. Наприклад, передбачається трансляція проведення аукціонів, висвітлення процедур проходження документів. Крім того, чіткіше встановлено підстави для припинення дії спеціальних дозволів.

Також, постанова спрощує процедуру погоджень надання спецдозволів. Зокрема, у випадку, коли відповідний орган не надає вчасно позитивної або негативної відповіді, надання дозволу автоматично вважається погодженим.

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний