Щоб він жив на одну зарплатню. Скільки заробляють міністри нового Кабміну | VoxUkraine

Щоб він жив на одну зарплатню. Скільки заробляють міністри нового Кабміну

5 Серпня 2016
FacebookTwitterTelegram
2551

Вже три місяці українські держслужбовці отримують зарплатню по-новому: з 1 травня діє новий Закон про держслужбу, який суттєво перекроїв порядок та логіку нарахування зарплатні. VoxUkraine вирішив з’ясувати – скільки тепер отримують урядовці і як відрізняється їхня зарплатня від оплати праці міністрів в урядах інших країн. Чи правда, що українські міністри заробляють ледве не менше всіх у світі? Чому міністр культури заробляє практично вдвічі більше, ніж міністр оборони і як тепер нараховується зарплатня міністрів?

Міністру культури Євгену Ніщуку треба працювати трохи менше місяця, щоб заробити на новий iPhone, очільнику міністерства аграрної політики Тарасу Кутовому – 2,5 місяці. Для порівняння їх колега з американського уряду заробить на смартфон за 2 дні.

VoxUkraine з’ясував, скільки і чому саме стільки заробляють українські міністри, а також порівняв зарплатню топів урядів з 13 країн світу. Очікуваний висновок – за кордоном міністри заробляють більше, значно більше. Для порівняння, прем’єру Гройсману потрібно працювати 15 місяців, щоб заробити таку ж суму, яку отримує його колега з Ірландії. Але якщо порівнювати доходи держслужбовців з поправкою на бідність країни і співставити оплату труда міністрів з середньою чи мінімальною зп в країні, то різниця майже зникає.

У червні 2016 року мінімальна ЗП становила 1,450 грн ($58,43), середня – 5,337 грн ($215). Прем’єр-міністр Гройсман у червні заробив 28 тисяч грн ($1,128). Відповідно, ЗП Гройсмана – це 19 мінімальних зарплат або 6 середніх зарплат. Міністр культури заробив 19,796 грн ($795), це в 13,6 разів більше, ніж мінімальна ЗП і в 3,7 раза більше, ніж середня. Найменш оплачуваний у червні 2016 року міністр АПК заробив лише 7,245 грн ($292), це в 5 разів більше, ніж мінімальна ЗП і в 1,3 рази більше, ніж середня.

Для прикладу візьмемо ще статистику Ірландії (тут найбільші зарплати топових держслужбовців) і Румунії (ЗП міністрів близькі до українських).

В Ірландії мінімальна ЗП становить 9,15 євро ($10) за годину для середньостатистичного працівника. Якщо врахувати, що середній робочий день триває 8 годин, а в місяць робочими є 20 днів, мінімальна місячна ЗП становитиме 1,464 євро ($1,639). У свою чергу, середня ЗП дорівнює 707,99 євро/тиждень ($793) або 2,832 євро/місяць ($3,172). ЗП прем’єр-міністра становить $16,918. Таким чином, вона буде в 10 разів більшою за мінімальну ЗП і в 5,3 рази – за середню ЗП. Різниця ЗП міністрів буде ще меншою: ЗП міністрів становить $14,367, це у 8,7 разів більше за мінімальну ЗП і в 4,5 рази за середню.

У найближчої до українських реалій Румунії ситуація виглядає таким чином. Мінімальна ЗП у 2015 році становила 1,050 леїв/місяць ($262), середня ЗП в грудні 2015 року становила 2,930 леїв/місяць ($732). Враховуючи, що ЗП прем’єра – 15,825 леїв ($3,900), вона більша за мінімальну в 14,8 разів, а за середню – в 5,3 рази. У той же час ЗП міністра складає 5,179 леїв ($1,276), це в 4,8 разів більше за мінімальну ЗП і в 1,7 – за середню.

Українська особливість – різні міністри заробляють дуже по-різному. Тоді коли міністр культури отримує більше 19 тисяч грн щомісяця, міністр аграрної політики і продовольства України лише 7 245 грн – найменше з усіх міністрів. В більшості урядів іноземних країн ставка у всіх міністрів однаковий.

Як ми рахували

VoxUkraine надіслав запити в більшість міністерств та Кабінет міністрів України. Майже всі міністерства надали вичерпну відповідь о розмірі зарплатні міністрів, заступників та директорів департаментів. Лише в МВС не дали даних.

Реформа держслужби

З 1 травня 2016 року ЗП всіх держслужбовців встановлюється за новими правилами, завдяки вступу в силу Закону України “Про державну службу”. Питанню оплати праці держслужбовців присвячений Розділ VI. Завдяки новому закону чітко визначено як нараховується зарплатня, в тому числі і її складові, а саме: оклад, надбавки, премії та виплати за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням функцій відсутнього держслужбовця та за вакантною посадою за рахунок економії фонду посадового окладу. Детальніше структура ЗП представлена на графіку.

in2

Однак, це ще не все. Принцип нарахування ЗП уточнюється постановами КМУ, які приймалися як після прийняття нового закону, так і раніше. Вони визначають особливості індексації зарплат, застосування мотиваційних виплат, тощо.

Назва документу Призначення
889-VIII Закон України “Про державну службу” Загальні положення про держслужбу, визначає складові оплати праці.
1013 Постанова КМУ “Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів” Збільшення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці до 1378 грн і далі до 25 розряду.
292 “Про деякі питання оплати праці державних службовців у 2016 році” Затверджуються схеми посадових окладів, розмір надбавки за ранг, визначено прирівняння посад державної служби до відповідних груп оплати праці.
289 “Про затвердження Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям Стимулюючі виплати державним службовцям у вигляді надбавок за інтенсивність праці та за виконання особливо важкої роботи.
286-2006п «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» Затверджує схеми посадових окладів та умови оплати праці.
2-2013п «Про встановлення надбавок до посадових окладів державних експертів з питань таємниць та фахівців, які залучаються до підготовки рішень та висновків державних експертів з питань таємниць» Встановлює надбавку в розмірі 20 відсотків посадового окладу державним експертам з питань таємниць та фахівцям, які залучаються до підготовки рішень державних експертів з питань таємниць.

Таким чином, внаслідок прийнятого закону про державну службу змінився базовий підхід до нарахування заробітної плати державних службовців. Окрім цього, ЗП збільшилася для держслужбовців всіх рангів, адже змінилися базові ставки посадових окладів.

Незважаючи на те, що ще попередній уряд в грудні 2015 року прийняв постанову про збільшення посадового окладу міністрів з 2016 року (постанова №1013), саме нині діючий уряд є першим, який почав працювати за новим законом. Дані свідчать, що реформа держслужби привела до змін в оплаті труда держслужбовців, але залишила значні диспропорції в оплаті праці різних міністрів.

Піраміда на Грушевського: Скільки отримують топ-держслужбовці

Найбільш оплачуваним членом уряду на сьогоднішній день є прем’єр-міністр Володимир Гройсман. За даними VoxUkraine, отриманими у відповідь на запит до Секретаріату Кабінету міністрів України, очільник Кабміну у червні 2016-го заробив 28 тисяч гривень. Раніше посада прем’єр-міністра оплачувалася скромніше. У травні Гройсман отримав 17 633 тисяч грн. після сплати податків. Травнева зарплата Гройсмана нараховувалася таким чином: посадовий оклад – 7 863,16 грн, надбавка за вислугу років – 1 572, 63 грн, надбавка за особливий характер роботи – 9 435,79 грн, зарплата за час відрядження – 1 067,14 грн. У травні глава уряду додатково отримав премію в розмірі 25% від посадового окладу в сумі 1 965,79 грн. В результаті, прем’єру було нараховано 21 904 грн, але після сплати податків на 4 271, 38 грн, Гройсман отримав 17, 633 грн.

Попередник Гройсмана в кріслі глави Уряду Арсеній Яценюк отримував також близько 20 000 грн. Наприклад, у січні колишній прем’єр, за даними Секретаріату КМУ, заробив 25 715 грн. Збільшення ЗП прем’єра відбулося у грудні після прийняття постанови КМУ №1013, якою збільшувався посадовий оклад прем’єр-міністра на 25%.

Віце-прем’єри

Віце-прем’єри заробляють дещо менше. Наприклад, у червні 2016 року, за повідомленням Секретаріату КМУ, віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе заробила 23 981,07 грн. Приблизно стільки ж, в середньому, заробляє Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, міністр Кабінету міністрів України Олександр Саєнко, Віце-прем’єр-міністри Володимир Кістіон. Менше за своїх колег заробляють В’ячеслав Кириленко та Геннадій Зубко . Найбільше серед всіх віце-прем’єрів, за нашими даними, заробляє Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко – приблизно 26 тисяч грн в місяць.

Ситуація з міністрами подібна, вони заробляють по-різному: від майже 20 тисяч (міністр культури, міністр молоді та спорту) до ледве більше 7 тисяч (стільки отримують міністр оборони та міністр аграрної політики і продовольства).

Дещо нелогічна ситуація стосується заступників міністрів. По-перше, деякі заступники отримують більше, ніж їхні безпосередні начальники. Наприклад, якщо зарплата міністра АПК становить 7 245 грн, то його заступники отримують вже по 11 094 грн кожен. Натомість ще більше відрізняється зарплатня в Міністерстві закордонних справ України: міністр отримує 11 400, його заступник – 20 400. Щоправда, ЗП відрізняється і серед заступників міністрів. Наприклад, три заступники в Міненерговугіллі у червні 2016 року заробили кожен 12 125 грн., 10 194 грн. і 3 592 грн відповідно.

Однак, в інших міністерствах – Мінмолодьспорт, Мінінфраструктури та Міноборони тощо – заступники не можуть похвалитися більшою, ніж у міністрів зарплатнею.

Деяка міра нелогічності присутня і при нарахування ЗП директорам департаментів. Найбільш високооплачуваною така посада є в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України. Там на цій посаді можна заробити 24 тисячі гривень. У той же час у більшості міністерств вона складає від 12 до 15 тисяч грн.

Загалом, ЗП в уряді і міністерствах значно варіюється. Різниця між прем’єром і найменьш оплачуваним міністром сягає 300%. Така диспропорція може мати таке пояснення. Згідно закону про держслужбу, як ми вже писали, кінцева ЗП має 6 складових – від посадового окладу до премії. Окрім цього, ЗП визначається ще декількома постановами КМУ. Таким чином, у сумі за результатами місяця можуть бути нараховані всі елементи ЗП, а може бути нараховано лише посадовий оклад.

Скільки заробляють міністри закордоном?

Невтішній висновок для українських держслужбовців найвищого рангу – вони заробляють найменше серед міністрів усіх розвинутих і країн, що розвиваються. Але як було наведено вище співвідношення доходів міністрів до мінімальної і середньої ЗП в країні знаходяться приблизно в тому же діапазоні, як й розвинутих країнах.

Європа

У всіх проаналізованих нами країнах міністри та їхні заступники заробляють більше за українських урядовців. Найбільше отримують міністри у Великій Британії, найменше – в Чорногорії.

Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії заробляє 143,462 фунтів стерлінгів в рік (11,955 фунтів в місяць, або 15, 688 доларів). Половина цієї суми – це т.зв. парламентська зарплата за законодавчу роботу. Члени британського Кабінету міністрів отримують дещо менше – 11,293 фунтів в місяць ($14,819), 45 % цієї суми – зарплата парламентська.

Ірландія

В Ірландії зарплатня державного службовця складається з двох частин: перша – базова, друга – додатковий оклад. Часом додатковий оклад більший за базову зарплатню, наприклад, у прем’єр-міністра, або Taoiseach, базова ЗП становить 7,200 євро ($7,923), а додатковий оклад – 8,174 євро ($8,995), у сумі – $16,918. У міністра базова зарплатня така ж – 7,923 доларів, а от додатковий оклад дещо менший – 5,856 євро ($6,444), тобто загалом – $14,367.

Литва

У Литовській Республіці, згідно урядових даних, прем’єр та міністри у другому кварталі 2016 року заробляють, відповідно, по 4,175 євро ($4,597) та 2,782 євро ($3,063) відповідно.

Польща

Про зарплати польських міністрів у 2015 році пише видання Money.pl. Згідно з його інформацією, прем’єр-міністр отримує 15 тисяч злотих ($3,775), загалом з надбавками – 16,7 тис злотих ($4,203).

Віце-прем’єри заробляють по 12,800 злотих($3,221), міністри – 8,500 злотих, а з доплатами – 12,500 злотих ($3,146). Заступники міністрів отримують дещо менше – 10,775 злотих($2,711), другі заступники – 9,892 злотих ($2,489).

Нідерланди

Глава нідерландського уряду щорічно за свою роботу отримує 157 287 євро ($173,000). Відповідно, щомісяця нинішній прем’єр Марк Рютте отримує по 13,107 євро ($14,423). Міністри уряду Рютте в рік заробляють по 146 824 євро ($161,000), щомісяця – 12,235 євро ($13,400).

Румунія

Прем’єр-міністр Румунії в середньому отримує 15,825 леїв ($3,900), міністр – 5,179 леїв ($1,276). Про це повідомляє румунський портал romania-insider.com з посиланням на секретаріат румунського уряду. Окрім цього, міністри мають кожен службовий автомобіль та ще декілька привілеїв. Ще рік тому глава румунського уряду отримував в 2,3 рази менше – $1,700.

Туреччина

У Туреччині середня зарплатня прем’єр-міністра у 2016 році становить 16,000 турецьких лір ($5,370). Роком раніше вона становила 14,500 лір ($4,500).

Боснія і Герцеговина

Керівництво Боснії та Герцеговини отримує одні з найбільших зарплат серед чиновників колишньої Югославії. Про це пише місцеве видання N1. Прем’єр-міністр країни отримує 3,159 євро ($3,476), кожен з міністрів – 2,984 євро ($3,283).

Чорногорія

Дещо менші гонорари отримують представники уряду Чорногорії. Зарплата прем’єр-міністра тут становить 2,700 євро ($2,971), міністрів – 2,340 євро ($2,575). Зарплата чиновників цієї балканської країни визначається спеціальним Законом про заробітні плати працівників публічного сектору. Закон визначає базову ставку оплати, яка становить 90 євро, та коефіцієнт, яким і визначається скільки отримуватиме держслужбовець. Наприклад, для президента встановлений коефіцієнт 32, це означає, що він отримуватиме 90х32 = 2,880 євро.

Решта світу

Канада

Сайт парламенту Канади щорічно публікує дані про зарплату вищих посадових осіб держави. Так, за цими даними, у 2016 році голова Уряду Канади отримає $170,400 доларів ($14,200 щомісяця), міністри уряду отримають по $81,500 ($6,791 щомісяця). Крім цього, прем’єр-міністр та міністри отримують допомогу в сумі 2,000 доларів на користування автомобілем. Також така допомога надається спікеру Палати громад, лідеру опозиції в Палаті громад та державному міністру (заступник міністра).

Сполучені Штати Америки

Найбільш оплачуваною державною посадою в Штатах є посада Президента. Так, у 2015 році Барак Обама в сумі отримав $395,000 ($32,916 щомісяця).

Міністри Кабінету міністрів США заробляють по $16,641 щомісяця до стягнення податків. Тобто, в рік кожен з міністрів в сумі заробляє $200 тисяч, з урахуванням податків і решти виплат – $121 тисячу.

Бразилія

У Бразилії найбільш оплачуваною вважається посада депутата парламенту та судді Верховного суду, повідомляє офіційний сайт Конгресу (законодавчий орган Бразилії). Вони заробляють по 33,763 реалів в місяць ($10,472). Представники виконавчої гілки влади – президент, віце-президент тощо, заробляють дещо менше – 30,934 реалів ($9,594). Зарплатня міністрів коливається від 26,723 ($8,164) реалів до 30,934 реалів ($9,594).

Південно-Африканська Республіка

Не погано заробляють чиновники в Південно-Африканській Республіці. Так, за даними проекту AfricaCheck, заробітна плата міністра уряду в рік становить 2,309,262 рандів, у доларах – 158,363 ($13,196). Лише на $30 тисяч менше заробляють їхні заступники – 1,901,726 рандів, або $130 тисяч ($10,833).

У залишку

По-перше, з травня 2016 року вступили в дію нові правила нарахування ЗП держслужбовцям, в тому числі міністрам у зв’язку з прийняттям закону про держслужбу. По-друге, окрім базових правил закону, існують додаткові правила, встановлені постановами КМУ, від яких залежить посадовий оклад, розміри надбавок, принципи призначення премій і т.д. І, по-третє, з нашого дослідження видно, що українські міністри не заробляють стільки ж, скільки міністри в перевірених нами країнах. Найближчою країною за рівнем зарплатні серед 13 поданих країн є Румунія, де міністри в середньому заробляють не набагато більше – 1200 доларів. Однак, і в цій країні прем’єр отримує значно більше, ніж прем’єр в Україні.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний