Реакція США на Українську Кризу: Три ключові Принципи | VoxUkraine

Реакція США на Українську Кризу: Три ключові Принципи

Photo: Keyword Suggestions
6 Грудня 2014
FacebookTwitterTelegram
1322

З огляду на тисячі регулярних російських військ в Україні і десятки тисяч військ, дислокованих біля її кордону – небезпека подальшої агресії Кремля на території України дуже висока. Америці терміново необхідно обговорити ситуацію, що склалася зі своїми європейськими союзниками і знайти більш сильні й ефективні методи протистояння цій загрозі.

На підставі стратегічного аналізу і багаторічного дипломатичного досвіду, ми пропонуємо три принципи, які повинні бути в основі реакції Америки на сформовану міжнародну кризу.

По-перше, ми рекомендуємо Америці визнати свої зобов’язання перед Україною, що походять з Будапештського Меморандуму про гарантії безпеки.В цій угоді Росія, Сполучені Штати і Великобританія зобов’язалися поважати суверенітет і територіальну цілісність України в обмін на її відмову від розміщення радянської ядерної зброї на своїй території. Сама ідея про нерозповсюдження ядерної зброї може бути дискредитована в усьому світі, якщо американські гарантії безпеки будуть знову і знову опинятися марними для країн-учасниць договору, що зіткнулися з агресією. Ми хочемо, щоб світ побачив, що мирна відмова України від ядерної зброї забезпечив їй доступ до звичайного зброї, коли вона стала дійсно необхідна для захисту її кордонів.

Америка повинна дати всім зрозуміти, що її допомога в рамках Будапештського меморандуму включає поставку оборонної зброї через порушення кордону України і загрозу продовження агресії, що зараз нависла . Цю допомогу слід було б надати негайно, можливо – разом з бронебійними, зенітними, анти-ракетними установками і обладнанням для збору розвідувальної інформації. Ця допомога збільшила б для Кремля ціну захоплення портового міста Маріуполя або додаткових територій Луганської та Донецької областей. Пан Путін в цьому дуже вразливий. Опитування Левада-Центру в Москві за останні кілька місяців показують, що понад дві третини населення Росії не хочуть, щоб російські солдати воювали в Україні. Сполучені Штати повинні проінформувати Москву про те, що поставки такого обладнання будуть зупинені, як тільки Росія в повному обсязі виконає свої зобов’язання в рамках Мінських угод: виведе російські війська (регулярну армію і «добровольців») і військову техніку за територію України; і визнає повний контроль Києва на Донбасі, в тому числі – з боку кордону Росії і України.

По-друге, для забезпечення солідарності Альянсу і подальшого заохочення Путіна до припинення агресії, Америка повинна запропонувати договір на жорстких умовах: Сполучені Штати зобов’яжуться не підтримувати вступ України в НАТО, як тільки Кремль повністю виконає свої зобов’язання за Мінською угодою, а Україна повністю встановить контроль над Донбасом. Ця умова вимагає від Кремля розуміння того, що Україна має право встановлювати будь-які не військові відносини з Європейським Союзом, які обидві сторони будуть вважати прийнятними, а також – поваги Росією суверенності кожного вибору України і її територіальної цілісності.

Крім того, ця пропозиція буде відповіддю для Росії на побоювання того, що розширення НАТО становить загрозу її безпеці. Вимога від Росії елементарної поваги до територіальної цілісності України швидко підвищило б її безпеку – чого не могла б зробити теоретична перспектива членства України в НАТО. Ми розуміємо, що Москва буде категорично проти розширення меж НАТО, але ця пропозиція має запевнити Москву в тому, що безпека Росії не буде гарантована ціною небезпеки її сусідів.

Таким чином, наша третя рекомендація полягає в тому, що Сполучені Штати повинні заохочувати українських лідерів в повній мірі реалізувати реформи, які вони обіцяли втілити в життя в своїх передвиборних маніфестах, і забезпечити народ України підзвітним урядом, який буде краще служити їм в майбутньому.

Нас турбує, що прогрес в реалізації реформ настільки незначний навіть після того, як більшість проголосувала за проведення фундаментальних реформ під час останніх парламентських виборів в Україні. Сполучені Штати і їхні європейські партнери повинні нагадати Президенту П.Порошенко і Прем’єр-міністру А.Яценюку, що наша підтримка для ослабленої економіки України буде залежати від реалізації швидкої і ефективної програми реформ в цій державі.

Репост колонки з Huffington Post

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний