Дерегуляція міністерств в Україні | VoxUkraine

Дерегуляція міністерств в Україні

Photo: Урядовий портал
7 Грудня 2014
FacebookTwitterTelegram
1281

26 жовтня 2014р. обрали новий склад Верховної Ради України. Приблизно місяць потому п’ять партій нової ВРУ сформували коаліцію і призначили новий уряд, що складається з Прем’єр-міністра і 17 міністрів.

У своїх політичних програмах сторони взяли на себе зобов’язання щодо виконання економічних та інституційних реформ, серед яких дерегулювання –  один з головних пріоритетів. Скорочення кількості міністерств могло б стати одним із таких заходів. (VoxUkraine.org нещодавно запропонували інше обґрунтування ліквідації деяких міністерств і відомств -. Скорочення дефіциту бюджету)

На противагу, коаліція вирішила зберегти всі існуючі міністерства і ввести нове Міністерство інформаційної політики.

VoxUkraine.org провів ненаукове спрощене опитування в соц.мережі  Facebook на тему, які міністерства в Україні можуть і повинні бути ліквідовані в рамках дерегулювання. Це було ненаукове опитування, оскільки аудиторія FB не була випадковою. Опитування було концептуально спрощеним, тому що воно не дозволяло респондентам зазначити, чи пропонують вони об’єднати, чи реорганізувати міністерства.

Опитування було відкритим для всіх користувачів мережі Facebook і для всіх користувачів, які підписалися або поставили «Like» на сторінці VoxUkraine, їхнім друзям, і друзям членів VoxUkraine. Було отримано159 відповідей за більше, ніж 10 днів. Ось і результати.

Опитування VoxUkraine. Які міністерства можуть і повинні бути ліквідовані?

(Респонденти могли вибрати стільки варіантів, скільки вони вважали за потрібне.)

  1. Міністерство молоді та спорту – 71,7%
  2. Міністерство регіонального розвитку – 69,8%
  3. Міністерство екології – 55,3%
  4. Міністерству культури – 53,5%
  5. Міністерству інфраструктури – 50,9%
  6. Міністерство сільського господарства – 42,8%
  7. Міністерство соціальної політики – 34,0%
  8. Міністерство економіки – 32,1%
  9. Міністерство енергетики – 27,0%

Решта міністерств – це Міністерства юстиції (7%), фінансів (7%), закордонних справ (2%), внутрішні (5%), охорони здоров’я (12%), освіти (10%), і оборони (4%).

Не можна однозначно сказати, що саме цей рейтинг відображає, але один з можливих варіантів – це ступінь задоволеності населення роботою того чи іншого міністерства, який переплітався зі сприйняттям громадськістю їх важливості.

У будь-якому разі, цікаво зауважити, що міністерства можна розділити на три групи. Перша група, яку можна назвати ПРОФІЛЬНИМИ міністерствами, включає Міністерство юстиції, фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, оборони, охорони здоров’я та освіти. Ці міністерства отримали дуже низькі оцінки (це хороший знак) між 4% і 12%. Ці міністерства забезпечують та виконують найважливіші функції для існування України. Друга група, яку можна назвати ОБСЛУГОВУЮЧІ міністерства, включає Міністерство енергетики, економіки, соціальної політики та сільського господарства. Вони отримали проміжні оцінки від 27% до 43%. Досить значна частка респондентів вважає ці міністерства важливими, у той час як інші – або незадоволені їх роботою, або вважають, що виконувані ними функції не є важливими. Нарешті, найбільш проблемною є група міністерств, які отримали більше 50% голосів, навіть понад 70%. Це вказує на те, що громадськість або не розуміє функції цих міністерств, або вкрай незадоволена їх роботою, або вважає, що вони можуть бути реформовані, об’єднані, або підпорядковані іншим міністерствам з метою підвищення їх ефективності.

Незалежно від інтерпретації, результати свідчать про те, що міністерства відрізняються за рівнем підтримки з боку громадськості, і що ці відмінності можуть бути значними. Було б доцільно детальніше проаналізувати причини невдоволення структурою та роботою перших шести міністерств у списку. Такий аналіз  допоміг би  визначити оптимальний шлях реструктуризації міністерств України, їх функцій та обов’язків.

Скільки міністерств є в інших країнах і що це за міністерства?

В Росії функціонує 21 міністерство, в Китаї – 20 міністерств, в Грузії – 19 міністерств, в Польщі – 17 міністерств, в Німеччині – 15 міністерств, в Сполучених Штатах – 15 міністрів. Таким чином, 17 міністерств – це доволі прийнятна кількість.

Профільні міністерства (юстиції, фінансів, закордонних справ, внутрішніх справ, охорони здоров’я, освіти, оборони) функціонують у всіх цих країнах. ОБСЛУГОВУЮЧІ міністерства (енергетики, економіки, соціальної політики, і сільського господарства) присутні у всіх цих країнах, за винятком Міністерства енергетики в Китаї та Польщі, а також Німеччини, де воно об’єднане з Міністерством економіки.

Решта міністерств (спорту, регіонального розвитку, інфраструктури, екології, культури) функціонують у багатьох, але не у всіх країнах: в США робота по охороні навколишнього середовища проводиться на відомчому рівні, в Польщі немає Міністерства регіонального розвитку, в Грузії поєднано функції регіональну розвитку та інфраструктури в одному міністерстві, в Китаї та США немає Міністерства спорту, а в США немає Міністерства культури. Цікавий факт, що всі ці міністерства, окрім Міністерства інфраструктури, відсутні в Німеччині.

В цілому, виявляється, що існуюча структура міністерств не відрізняється від структури в Китаї, Росії, Грузії та Польщі і  має лише незначні відмінності з структурою міністерств в Німеччині та США.

Нарешті, у Грузії функціонує Міністерство з питань діаспори, Міністерство у справах вимушено переміщених з окупованих територій осіб, біженців і розселення, з питань євроатлантичної інтеграції та Міністерство з питань реінтеграції, в той час як в Росії функціонують Міністерство Криму і з розвитку Далекого Сходу. Міністерство інформаційної політики функціонує тільки в Росії та Китаї.

Кількість міністерств в Україні  відповідає їх кількості в інших країнах, структура Кабінету (за винятком Міністерства інформаційної політики) – також досить подібна. З іншого боку, респонденти вважають деякі міністерства неважливими. Це свідчить про те, що уряд, який має намір боротися з бюрократією та підвищувати ефективність державного управління мав би провести аудит функцій сумнівних міністерств. На нашу думку, слід починати з Міністерства молоді та спорту, чи Міністерства культури. Варто визначити, чи ці міністерства взагалі повинні існувати, чи їх слід реструктуризувати, або об’єднати з іншими міністерствами.

Примітки

 1У Китаї немає міністерства охорони здоров’я, але є Національна комісія з питань охорони здоров’я.

 

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний