Якими принципами повинен керуватися коаліційний уряд? | VoxUkraine

Якими принципами повинен керуватися коаліційний уряд?

Photo: УНИАН
16 Грудня 2014
FacebookTwitterTelegram
1358

21 листопада 2014 року, рівно через рік після початку Євромайдану, п’ять партій, обраних до нового українського Парламенту, підписали коаліційну угоду. Трьох із п’яти партій, що ввійшли до коаліції, ще рік тому не існувало, дві інші трималися на краю політичної арени.

Підписання коаліційної угоди є саме по собі позитивним явищем; нездатність сформувати схожу прореформістську коаліцію ще в червні 2006 року зупинила політичний, економічний розвиток, а також розвиток військових сил України і поставила країну на межу виживання. Результатом цього провалу стала втрата тисяч невинних життів, анексія великої частини території України і жахливі труднощі мільйонів громадян. Ми раді, що історія не повторилась, тому що ціна іншої політичної невдачі була б катастрофічною. Україна тепер отримала прореформістську коаліцію і, станом на 2 грудня 2014 року, новий коаліційний уряд.

Тим не менш, ми вважаємо, що підписання коаліційної угоди і створення коаліційного уряду не є достатнім підґрунтям, щоб вивести Україну з нинішнього скрутного становища. Коаліція та її уряд повинні знову здобути довіру населення України, довівши, що вони здатні служити інтересам українського народу, а не тим декільком могутнім кланам та політичним фракціям. Ми вважаємо, що для повернення довіри політики та урядовці повинні дійти згоди щодо декількох загальних принципів, які керують процесом реформ в цій країні. Без втілення цих принципів в життя, будь-який план дій є приречений до недовіри з боку людей і, в результаті, до провалу.

Ми пропонуємо наступні 10 принципів, якими повинні керуватися законодавча, судова та виконавча влада в Україні.

  1. Служити народу України, а не переслідувати свої особисті інтереси. Закони та призначення повинні прийматися в інтересах України, а не бути винагородою за політичну та фінансову підтримку.
  2. Дотримуватися букви закону і тільки закону. Суперечки повинні вирішуватись в судах відповідно до встановленого законодавства, а суди та урядові установи повинні нести відповідальність перед народом, а не перед політиками.
  3. Сприяти скасуванню державного контролю та децентралізації. Нарешті, забезпечити громадян їхніми належними правами та обов’язками. Вони здатні краще контролювати свої дії та вчинки, аніж це робитиме будь-яка центральна влада.
  4. Відповідати за свої невдачі. Публічно здійсніть декілька конкретних завдань, призначте тих, хто відповідальний за їх виконання і встановіть часові рамки. Відкрито говоріть про провали і пояснюйте їх причини.
  5. Захищати принцип взаємного контролю і розділення влади. Кожна гілка влади повинна бути незалежною одна від одної і відповідати за свої дії перед суспільством.
  6. Погодитись на викорінення корупції. Кожна партія цієї коаліції повинна бути категорично налаштована проти корупції, починаючи зі своїх членів партії. Кожен прийнятий закон/реформа повинен включати спеціальні положення про те, як зупинити корупцію в сфері діяльності цього закону/реформи.
  7. Відновити легітимність Парламенту та держави. Члени коаліції повинні приймати участь у засіданнях Верховної ради та голосувати особисто. Ключові рішення влади потрібно повідомляти чітко та проактивно, публічно обговорювати, а також поважати інтереси зацікавлених сторін і суспільства в цілому. Не повинно бути жодних «темних» домовленостей за закритими дверима. Прозорість діяльності влади має бути на першому місці.
  8. Захищати свободу слова, свободу преси і права громадян на вільне вираження своїх поглядів та думок. Кожен член коаліції повинен захищати свободу вираження, незалежність засобів масової інформації та інформаторів.
  9. Перестати виправдовуватися. Війна, Парламент, що не співпрацює, корумповані судді – це не виправдання тому, чому не проводяться радикальні реформи. Такі обставини є прямим результатом відсутності реформ, а не навпаки.
  10. Рівноправність. Створити рівні умови для усіх без винятків. Кожен повинен бути рівним перед законом – від студента до олігарха, від людини, яка живе в Криму та Донецьку до жителів Львова, і незалежно від їх етнічної приналежності, раси, сексуальної орієнтації, релігійних переконань та культурних цінностей.

Підписанти:

Члени Редколегії та Консультаційної Ради VoxUkraine:

  1. Андрій Кириленко
  2. Юрій Городніченко
  3. Олена Білан
  4. Тимофій Милованов
  5. Дмитро Сологуб
  6. Том Купе
  7. Олександр Талавера
  8. Олександр Жолудь
  9. Наталія Шаповал
  10. Ілона Сологуб
  11. Зоя Милованова
  12. Катерина Дронова
  13. Володимир Білоткач
  14. Дмитро Боярчук

Члени ініціативи VoxUkraine:

  1. Олег Гаврилишин
  2. Марія Сидорович
  3. Олена Нізалова
  4. Агнєшка П’ясецька
  5. Віктор Мазярчук
  6. Ірина Паліашвілі
  7. Вадим Волосович
  8. Дмитро Ільїн
  9. Анна Печенкіна
  10. Сергій Мелешук
  11. Денис Нізалов
  12. Єгор Григоренко
  13. Максим Черкасенко
  14. Віталій Ваврищук
  15. Алекс Нікольсько-Ржевський
  16. Дмитро Горюнов
  17. Максим Кришко
  18. Алекс Соболєв
Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний