Бюджет 2015 | VoxUkraine

Бюджет 2015

Photo: Parker Seminoff Architects
25 Грудня 2014
FacebookTwitterTelegram
796

Проект бюджету на 2015 рік передбачає зростання ролі держави в економіці, що прямо суперечить обіцянкам уряду, зафіксованим в його плані дій всього два тижні тому: скорочення бюджетних витрат на 10% в 2015- 2016 рр. Таким чином, одним з перших кроків Кабінету міністрів стало невиконання своїх обіцянок! Така непослідовність серйозно підриває авторитет нового уряду, знижує його шанси вивести країну з кризи і збільшує політичну вагу Парламенту.

Багато експертів з великим нетерпінням очікували публікації проекту державного бюджету на 2015 рік, так як він повинен був послужити своєрідним лакмусовим папірцем для нового Кабінету міністрів. По-перше, він повинен був продемонструвати, наскільки радикально і рішуче новий уряд готовий коригувати свою економічну політику з метою запобігання фінансовій кризі, і саме вирішувати проблему дефіциту, скорочувати надлишкові витрати і переглядати систему державних фінансів в цілому. По-друге, бюджет повинен був послужити важливим базисом для подальших дискусій з МВФ. І нарешті, цей документ повинен був дати сигнал про пріоритети діяльності уряду в 2015 р

Але опублікований проект став серйозним розчаруванням для багатьох. По-перше, не було представлено жодних новаторських пропозицій. По-друге, багато ініціатив були такими, що розчаровують, а гострі питання залишилися відкритими. Хоча оцінити всі деталі пропонованих законів за такий короткий проміжок часу досить складно, ми поділимося своїм першим враженням від бюджету.

Поганий старт. Почнемо з того, що уряд представив комплексний пакет близько 60 законів і поправок, які повинні стати основою для нового бюджету. Багато з цих законів, особливо в податковій сфері, вступлять в силу вже з початку 2015 року. Це означає, що у населення і у бізнесу є тільки 7 днів для ознайомлення, планування або внесення змін в свою діяльність, де це необхідно. Хоча економічна теорія рекомендує змінювати оподаткування несподівано і на тривалий період, кожна країна вирішується на великі зміни в цій сфері тільки після їх довгого і ретельного обмірковування. Завчасне оприлюднення податкових змін формує очікування і залишає бізнесу і населенню час на планування і простір для маневру. Звичайно, у випадку з Україною принцип несподіванки може допомогти протистояти олігархічним інтересам, а також вивести з тіні і оподаткувати «сіру» економіку, але він також боляче вдарить і по усіх напрямках законного бізнесу.

Основні показники

  • Співвідношення бюджетних витрат до ВВП, яке показує, скільки коштів в економіці перерозподіляється через державу, планується на рівні 30,6%,в порівнянні з 27,5% за чотири останні квартали (до 30 вересня 2014 р). Доходи бюджету щодо ВВП, які вказують на податковий і адміністративний тиск на економіку, збільшаться до 27,6% в 2015 році в порівнянні з 23,0% за чотири останні квартали. Тобто, проект передбачає, що роль держави в економіці повинна зрости, що прямо суперечить плану дій уряду, оприлюдненому всього два тижні тому (скорочення бюджетних витрат на 10 відсотків до 2017 р).
  • Очікується, що дефіцит державного бюджету складе 64 млрд грн, або 3,7% ВВП. Понад цього показника, уряд планує фінансувати за допомогою випуску боргових зобов’язань компанію «Нафтогаз України» (31,5 млрд грн, хоча ця сума може виявитися заниженою), рекапіталізацію банків (36,5 млрд грн), Фонд гарантування вкладів фіз. осіб (20 млрд грн), а також бюджетну заборгованість (7,5 млрд грн). Отже, широкий фіскальний дефіцит складе 160 млрд грн, або 9,3% ВВП, в порівнянні з показником цього року, який оцінюється на рівні 12% ВВП. Однак фактичний дефіцит може виявитися набагато вище, якщо врахувати, що заплановане зростання доходів (+ 27% в порівнянні з планом на 2014 г.) здається оптимістичним для економіки, яка перебуває в глибокій кризі.
  • Національний банк України (НБУ) знову профінансує нестачу доходів, забезпечуючи рекордні 65 млрд грн трансфертів. Якщо припустити, що НБУ також буде продовжувати монетизацію дефіциту, фінансування «Нафтогазу України», рекапіталізацію банків і Фонду гарантування вкладів фіз. осіб, сукупний обсяг підтримки від Центрального банку 2015 року може скласти 217 мільярдів гривень, у порівнянні з оціночною сумою в 175 млрд грн в 2014 році (23 млрд грн трансфертів плюс оціночні 152 млрд грн чистих покупок державних облігацій).

Податкові зміни. Незважаючи на те, що зміни лише до Податкового кодексу займають більше 200 сторінок, ми хотіли б зосередитися на деяких з нещодавно запропонованих новацій. По-перше, уряд пропонує податкову амністію для тих, хто добровільно задекларує свої доходи і майно, незалежно від їх походження. У той же час, податкові органи будуть наділені можливістю відслідковувати надмірні витрати, і оподатковувати витрати або активи, що перевищують офіційно задекларований дохід, за ставкою 30%. У частині декларування грошових заощаджень, уряд вводить 3% -вий податок для тих, хто задекларує готівкові кошти понад суму в 200 000 грн і не розміщуватиме їх на банківських рахунках. Ця норма передбачає подвійне оподаткування і, очевидно, є несправедливою, оскільки порушує права тих, хто вже заплатив прибутковий податок. Крім того, ця норма примушує людей вкладати гроші в банківську систему на тлі глибокої банківської кризи (32 банків були оголошені неплатоспроможними в цьому році), шахрайства і жорстких обмежень по депозитах і валютних операціях (наприклад, клієнти можуть знімати кошти зі своїх валютних рахунків тільки в обсязі 15 000 грн на добу в гривневому еквіваленті). Як уряд може очікувати роботу цього закону, якщо є стільки вагомих причин для його недотримання?

Найдивніше при цьому, що уряд гарантує не висувати звинувачення за будь-які минулі порушення податкового, валютного та іншого відповідного законодавства для тих, хто подасть декларацію добровільно. Хоча ми вітаємо таку ініціативу, гарантія уряду України зараз взагалі не вселяє довіри, а в законі не передбачено ніякого чіткого механізму реалізації цієї гарантії. З якого дива людям в такій ситуації декларувати свої активи, особливо отримані незаконним шляхом?

Невірна ідеологія. Запропонований пакет бюджетних і податкових законів ґрунтується на невірній ідеології: більше втручання держави, більше податків. Держава Україна є неефективною, некомпетентною і корумпованою, але при цьому ставить себе в центр економіки. Уряд хоче знову розширити свою роль, а також контролюючі та адміністративні функції. По справжньому гарна реформа державних фінансів почалася б з прийняття законів в дусі грузинського «Акту про економічну свободу», який конституційно обмежує бюджетні витрати, дефіцит і рівень боргу по відношенню до ВВП, і створює механізми, що перешкоджають сваволі в підвищенні податків. Уряду слід відмовитися від старої системи, де кожне міністерство / відомство вказує, скільки воно хоче витратити за рік, а потім Міністерство фінансів встановлює плани зі збору податків. Замість цього, необхідно почати з оцінки того, скільки коштів держава може вилучити з економіки, і після цього вирішити, куди вкласти ці кошти для досягнення максимальної вигоди для суспільства.

Підсумок

Проект бюджету вказує на неготовність уряду до цієї бюджетної реформи. Він включає кілька тямущих заходів, але більшість змін є косметичними, а деякі – помилкові, несправедливі або не реалізовуються (наприклад, подвійне оподаткування, амністія). Нинішні проблеми України мають страхітливий масштаб, і на їх рішення може знадобитися багато років. На жаль, бюджет на 2015 р не містить чітких сигналів про те, що уряд має намір робити далі щось, окрім як латати дірки в короткостроковій перспективі.

Уряд пообіцяв скоротити дефіцит бюджету і зайнятися найважливішими диспропорціями в економіці. Замість цього ми спостерігаємо, як першим же кроком уряд пропонує бюджет, що збільшує роль держави в економіці. Це підриває довіру до нинішнього уряду, знижує шанси вивести країну з кризи і збільшує політичну вагу Парламенту.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний