Індекс реформ. Випуск 2 | VoxUkraine

Індекс реформ. Випуск 2

4 Лютого 2015
FacebookTwitterTelegram
1200

Індекс розраховується на основі експертного опитування один раз на два тижні. Значення Індексу реформ за другий період моніторингу (12-25 січня 2015р.) становить +1,3 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Індекс реформ продемонстрував незначне зростання.

Графік 1. Значення Індексу реформ та його компонентів за поточний та попередній раунди оцінювання

Значення Індексу реформ за другий період моніторингу (12-25 січня 2015р.) становить +1,3 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Індекс реформ продемонстрував незначне зростання порівняно з +1,1 балами в попередньому раунді, але залишився нижче  прийнятного темпу реформ, який, на наш думку, становить 2-3 бали.

Найбільшу суму балів +3,5 отрималорішення Міністерства юстиції ліквідувати виконавчу та реєстраційну служби. Експерти визнали, що ліквідація служб є позитивним кроком, оскільки названі органи мали дублюючі функції, проте відмітили, що цей крок є початковим і необхідно й надалі вдосконалювати процедури виконання судових рішень. Іншою важливою подією стало рішення Кабміну скасувати 15%-ну знижку на нафтових аукціонах, яке, на думку експертів, ліквідує одну з корупційних схем та вирівнює правила гри на ринку. Рішення отримало +3,0 бали (нагадуємо, що оцінка події є сумую балів за кількома напрямками, тому може перевищувати значення +5,0).  Завдяки цим двом рішенням, а також скасуванню ліцензування деяких експортних товарів, загальний прогрес за напрямом  «Державне управління та боротьба з корупцією» був оцінений на рівні +1,8 балів.

Експерти зазначили, що згадане вище рішення про ліквідацію служб сприятиме також зниженню бюджетних видатків. Крім того, помірно позитивну оцінку отримав Закон про податковий компроміс  (Закон від 25.12.2014 № 63-VIII). На думку експертів, він дозволить врегулювати податкові питання між деякими платниками податків та податковими органами, проте суттєвої детінізації від прийняття закону очікувати не варто. Загальний прогрес за напрямом «Державні фінанси» був оцінений у +1,5 бали.

Напрям «Монетарна політика та фінансові ринки» отримав +1,0 бал завдяки двом постановам НБУ, які сприятимуть швидшому оздоровленню банківської системи через спрощення процедур об’єднання банків та посилення відповідальності  інвесторів за виконання плану фінансового оздоровлення банків. Таку саму кількість балів (+1,0) отримали напрями «Зовнішня торгівля» –  завдяки відміні ліцензування деяких експортних товарів  – та «Енергетична незалежність» – завдяки вищезгаданій відміні знижки на нафтових аукціонах та пом’якшенню умов роботи зі спецрахунками для теплопостачальних компаній.

Графік 2. Середні значення  окремих компонент Індексу з початку моніторингу (з 1 по 25 січня 2015 р.)

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 12-25 січня 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +1,8
Мін’юст України ліквідував виконавчу та реєстраційну служби – постанова КМУ №17 від 21.01.15 +2,0
Україна у 2015р. відмовилась від ліцензування експорту феросплавів та відходів з алюмінієм та оловом +1,5
Кабмін вирішив скасувати 15% знижку на нафтових аукціонах – постанова КМУ №16 від 21.01.15 +2,0
Державні фінанси +1,5
Президент підписав закон про застосування податкового компромісу +1,0
Мін’юст України ліквідував виконавчу та реєстраційну служби – постанова КМУ №17 від 21.01.15 +1,5
Монетарна політика та фінансові ринки +1,0
НБУ посилив відповідальність інвесторів за виконання плану фіноздоровлення банків +1,5
НБУ спростив порядок внесення правок до статутів банків +1,0
Зовнішня торгівля +1,0
Україна у 2015р. відмовилась від ліцензування експорту феросплавів та відходів з алюмінієм та оловом +1,0
Енергетична незалежність +1,0
Кабмін вирішив скасувати 15% знижку на нафтових аукціонах – постанова КМУ №16 від 21.01.15 +1,0
Уряд України пом’якшив умови роботи зі спецрахунками для тепловиків без “газових” боргів +1,5

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний