Як Психологічно Реабілітувати Українських Військових | VoxUkraine

Як Психологічно Реабілітувати Українських Військових

Photo: Іпотерапія для ветеранів війни (Фото: trinity-ec.com)
3 Травня 2015
FacebookTwitterTelegram
4568

У реабілітації українських солдатів потрібно використовувати комплексний підхід. Найбільш природні шляхи подолання захворювань та розладів – це арт-терапія, іпотерапія, трудотерапія. Ці та інші методи лікування вже давно знайшли дієве застосування за кордоном. Факти, наведені нижче, говорять самі за себе.

Візьмемо усі по піщинці – хто яку може – і зробимо світ кращим.

Наше суспільство зіткнулося з реальністю, де присутня війна та її страшні наслідки. На людях, у першу чергу чоловіках, молодих хлопцях, які брали участь у бойових діях, це залишає відбиток на всі наступні роки. Війна надовго, чи навіть назавжди, змінює якість їхнього життя.

Стаття-переможець лютневого етапу конкурсу MindSketch

Наслідком бойових дій може стати інвалідність, що часто призводить до безробіття, депресії, втрати мотивації, посттравматичного стресового розладу (ПТСР) тощо. Кожен четвертий боєць, який повертається із зони АТО, потребує психологічної допомоги.

Повертаючись з війни, солдат потрапляє у зовсім інший світ, де немає вибухів, стрілянини, передчасної смерті. Одне з найважливіших завдань, що постають перед суспільством, котре зустрічає своїх солдат із війни, – це психологічна реабілітація військовослужбовців. Відсутність адекватної реабілітації має значний вплив на долі людей, що зіткнулись з війною. Так, у США після війни у В’єтнамі кількість самогубств серед колишніх військовослужбовців перевищила втрати загиблими під час самої війни.

Які методи можна використовувати для ефективного відновлення та повернення до повноцінного життя наших військових?

А. Г. Караян та І. В. Сиромятников у книжці «Прикладна військова психологія» пояснюють: саме психологічна реабілітація вирішує широке коло завдань психологічної допомоги учасникам бойових дій. Насамперед це:

– нормалізація психічного стану;
– відновлення порушених (втрачених) психічних функцій;
– гармонізація «Я-образу» ветеранів війни зі сформованою соціально-особистісною ситуацією (поранення, інвалідність тощо);
– надання допомоги у встановленні конструктивних відносин з референтними особистостями та групами.

Таким чином, мета психологічної реабілітації – відновлення психічного здоров’я та ефективної соціальної поведінки військових.
Крім трудотерапії та арт-терапії (лікування з допомогою мистецтва), є ще один надзвичайно ефективний метод реабілітації військових – іпотерапія.

На українському кінному порталі недавно вийшла стаття «Війна. Реабілітація. Іпотерапія», у якій автор А. Ільїнська наводить ряд важливих фактів із закордонного досвіду щодо дієвості лікувальної їзди верхи. Наприклад, у США при міністерстві у справах ветеранів функціонують спеціалізовані військові госпіталі, 30 із яких співпрацюють з кінськими фермами і пропонують програми іпотерапії під назвою «Horses for Heroes» («Коні для Героїв»). Всі клуби проводять терапевтичні заходи для солдатів безкоштовно (адже отримують пільги від держави та існують за рахунок благодійних внесків).

Іпотерапія в Україні

Нещодавно про користь від іпотерапії я спілкувалася з директором дитячо-юнацької спортивної школи «Патріот» Денисом Косиком (заклад розташований у Рівненській області).

За його словами, лікувальна верхова їзда є ефективною як для загального покращення тонусу здорового організму, так і при порушеннях координації рухів, викривленнях хребта, дефектах постави. За допомогою скакунів також лікують ішемічну хворобу серця, порушення обміну речовин, бронхіальну астму, вегето-судинну дистонію, захворювання кишечника, прямої кишки тощо.

«У хірургії лікувальну верхову їзду використовують для відновлення здатності до пересування після нещасних випадків і тяжких операцій, – каже Денис Косик. – У неврології та психіатрії їзда на коней ефективна при лікуванні аутизму, деяких форм шизофренії, олігофренії, синдрому Дауна, а також розсіяного склерозу, різних депресій, неврозів, для полегшення соціальної адаптації».

Враховуючи іноземний досвід, нині клуб працює над комплексом для реабілітації військовослужбовців.

Отже, є реальні шляхи розв’язання проблеми реабілітації ветеранів АТО, а саме: організація комплексних заходів, спрямованих на ефективну реабілітацію українських військових, включно з одним із найбільш дієвих методів – іпотерапією.  Наприклад, нещодавно у Миколаєві на базі неврологічного відділення госпіталю для інвалідів війни створили реабілітаційний центр, де можуть перебувати одночасно 20 військових. З кінця березня цього року центр застосовує іпотерапію в складі комплексу реабілітаційних заходів.

Нині кінні клуби є у кожній області. Наприклад, у Києві функціонують понад 15 кінно-спортивних шкіл, у Львові та Львівській області – 6; у Рівному та Рівненській області – 4; у Тернополі – 2.

Кожна кінно-спортивна база могла б організувати проведення іпотерапії для кількох військових. У свою чергу, учасники бойових дій могли б допомагати доглядати за кіньми – таким чином, це було б вигідно як для самих військових, так і для власників клубів.

Повернення військових до мирного життя не менш важливе для суспільства та для країни в цілому, ніж мобілізація та допомога армії.

Автори
  • Тетяна Мизнікова

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний