Твіттер-дипломатія: Український Case Study #SupportUkraine | VoxUkraine

Твіттер-дипломатія: Український Case Study #SupportUkraine

Photo: http://supportforukraine.com
7 Травня 2015
FacebookTwitterTelegram
2989

Сьогодні Твіттер стає не просто каналом комунікації, а й інструментом побудови іміджу України на світовому рівні. Ми спостерігаємо становлення не просто цифрової дипломатії, а української Твіттер-дипломатії. Прикладом цього явища може бути висвітлення у Твіттері Міжнародної конференції на підтримку України, що відбулася 28 квітня у Києві.

Українські політики, міністерства та інші офіційні установи почали активну діяльність у Твіттері. Канал, який дозволяє коментувати події, що відбуваються, у режимі реального часу, стає не просто способом підтримки комунікації, а й інструментом побудови іміджу України на світовому рівні. Наразі ж ми спостерігаємо становлення не просто цифрової дипломатії, а української Твіттер-дипломатії. Найкращим приводом скористатися зайвий раз Твіттером є якраз важливі зустрічі з держслужбовцями інших країн, українські новини, світові нагальні події та міжнародні саміти.

Про подію

28 квітня у Києві відбулась Міжнародна конференція на підтримку України. Під час цього заходу високопосадовці з країни ЄС, G7, провідних міжнародних організацій, а також представники світової бізнес-спільноти обговорювали поточний стан справ в Україні, реалізовані реформи та перспективи розвитку економіки країни. Конференція складалась з центральної панелі до обіду та чотирьох тематичних потоків після. Протягом дня відбувалась Твіттер-трансляція події трьома мовами одночасно. Оскільки мовою конференції була англійська, то відбувався також переклад на українську та російську.

Робота команди під час Твіттер-трансляції

Команда складалась з 10 осіб: 8 райтерів та 2 редакторів. Кожен редактор відповідав за свою версію трансляції: українську чи англійську. Вони мали відстежувати появу нових повідомлень у Google Spreadsheets, перевіряти їх на наявність помилок, потрібних хештегів, а також надавати дозвіл на публікацію.

  • Один райтер відповідав за переклад тільки російською мовою.
  • Один з райтерів відповідав винятково за публікацію твітів, оскільки робив це з трьох Твіттер-акаунтів одночасно (три Твіттер-аккаунти можна безкоштовно під’єднати на платформі Hootsuite).
  • Решта команди мала уважно слухати доповідачів та нотувати ті речі, що можуть бути цікаві для іноземного читача та для українського відповідно, тобто  між англомовними та україномовними повідомленнями була смислова різниця.

Для оптимізації роботи команди на загальній панелі спікери були розподілені між райтерами, відповідно це спрощувало задачу – треба було стежити за конкретною особою, а не всіма спікерами одразу.

До початку самої події було знайдено Твіттер-акаунти спікерів конференції та організацій, які вони представляють, для того, щоб можна було зазначати ці дані у твітах.

Результати

Хештег #SupportUkraine потрапив в українські топ-тренди в день події о 12:43 одразу на 3 місце і з 12:56 весь час тримався в топ-10. О 16:36 хештег був на першому місці протягом двох наступних годин, і майже до півночі протримався у десятці.

twt1

Протягом дня командою було опубліковано 402 твіти англійською, 254 українською та 169 російською мовами. Але окрім цього, були також повідомлення і від учасників конференції.

Найпопулярнішими твітами за кількістю ретвітів були повідомлення від Президента України Петра Порошенко, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та міністра фінансів Наталі Енн Яресько. До топ-5 також потрапило міністерство іноземних справ та голова американської торгівельної палати Енді Хандер.

twt2

Протягом тижня 28 квітня – 4 травня, 354 користувачі скористались цим хештегом, унікальних переглядів було 1 855 236, а всього – 5 417 449. Потенційна кількість людей, що бачили хоч одне повідомлення з хештегом протягом тижня, склала понад 37 мільйонів.

З усіх публікацій, що були з #SupportUkraine, лише п’ята частина були оригінальними твітами, тоді як 77,5% – ретвіти, решта ж – це взаємодія, що пов’язана з відповідями та коментарями.

Географія публікацій показує, що лише 48% твітів було з України, з США – 16%, з Канади – 4%, з Фінляндії – 4%, з Росії – 4%, також долучились Германія, Польша, Пакистан, Нідерланди, Австралія, Велика Британія, Португалія, Румунія, Греція, Швеція, Італія, ОАЕ, Філіппіни та Бразилія. Треба також зазначити, що більшість твітів були нейтральними за своїми поглядами, проте так само були і позитивні, і негативні повідомлення.

twt3

Найбільш подібними до хештегу #SupportUkraine були такі:

twt4

Проте важливий не лише раптовий інтерес до підтримки України, а взагалі згадки про неї протягом певного часу. Нижченаведений графік показує кількість твітів #Ukraine та #SupportUkraine протягом останнього місяця. Він ілюструє постійний інтерес до України серед світової спільноти, тобто такі міжнародні конференції радше потрібні для підтримки інтересу та стимуляції уваги до якихось більш конкретних проблем.

twt5

Отже, міжнародні події є гарною платформою для залучення політиків і політичних установ та організацій, де вони працюють. Твіттер-трансляція в цьому випадку є миттєвим інструментом, який дозволяє стежити за подією всім, хто не має можливості бути на ній присутнім. Окрім того, це також потужний канал комунікації, що завдяки англомовному контенту дозволяє долучати більшу аудиторію до події та розповідати про ситуацію в Україні, створює можливість політикам виконувати самостійно роль медіа та завдяки цьому допомагає будувати імідж країни на міжнародному рівні.

Автори
  • Марія Крючок

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний