Електронні Петиції – Можливість для Кожного Покращити Державу | VoxUkraine

Електронні Петиції – Можливість для Кожного Покращити Державу

Photo: www.freegreatpicture.com
21 Травня 2015
FacebookTwitterTelegram
1858

У США електронні петиції може підписати будь-яка фізична особа віком від 13 років. Для того, щоб Адміністрація Президента США розглянула петицію, потрібно зібрати під нею 100 000 підписів протягом 2 місяців. Користувачів ідентифікують через e-mail на сайті Білого дому. Саме американський досвід, з доробками країн Балтії, і вирішили адаптувати в Україні. 

9 квітня 2015 року парламент підтримав у першому читанні законопроект про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції №2299, який впроваджує механізм звернення в електронній формі до Президента України, Верховної Ради України,  Прем’єр-Міністра та місцевих органів влади. Відповідно, е-петиції поділятимуться на загальнодержавні та місцеві. Збір потрібних голосів для державної петиції (25 000) та місцевої (кількість голосів встановлює територіальна громада або місцева рада) можна буде здійснити як через офіційні веб-сайти органів державної влади, так і через громадські ресурси.

Стаття-переможець квітневого етапу конкурсу MindSketch від аналітичного порталу VoxUkraine

Чим може цей законопроект допомогти звичайному громадянинові у повсякденному житті, в його підприємницькій, науковій діяльності або навчанні? Спершу розглянемо, як відбувається розгляд звернень сьогодні на прикладі мого досвіду.

Коли Міністерство освіти і науки України надало для публічного обговорення свої концепції реформ дошкільної, шкільної та вищої освіти, в мене виникло декілька пропозицій, які я надіслав електронною поштою:

  • батьки мають сплачувати всі благодійні кошти лише в електронному вигляді (термінали, ПК та смартфони). У наш час це не становитиме значних проблем. Якщо потрібні товари (фарби, підручники, меблі тощо), їх можна оплатити за допомогою пластикової картки (у кожному магазині вже встановлені платіжні термінали). Усім особам, які здійснювали внески, слід забезпечити доступ до інформації про використання цих коштів;
  • значна увага приділяється оцінці знань у випускників загальноосвітніх шкіл за допомогою ЗНО. Проте мало оцінюють знання у випускників ВНЗ. Випускники, які закінчують ВНЗ, повинні в кінці навчання підтвердити свої знання за аналогією зі ЗНО. Результати цього тесту можуть бути враховані під час прийому на роботу, вступу до аспірантури, магістратури. За показниками найкращих випускників можна визначати рівень освіти, який надає ВНЗ (рейтинг).

Після розгляду цих пропозицій мені були направлені електронною поштою відскановані листи-«відписки», що внески можуть бути лише добровільні, батьки можуть створювати батьківські комітети, здійснюється належний контроль за якістю освіти у ВНЗ тощо.

Подібне відбувається і в інших сферах – пропозиції, які надаються «знизу», найчастіше так і залишаються пропозиціями, а не втілюються в життя. Особа не бачить поточного статусу та руху своєї ініціативи: чи вона прийнята, виконується, відхилена, взята до уваги тощо.

Головною відмінністю електронних петицій буде те, що вони змінять ієрархію надходження ініціативи. Послідовність “особа – держслужбовець – уповноважений орган – вирішення проблеми” (де особа – фізична, колектив, ініціативна група, держслужбовець – представник служби, установи, організації, уповноважений орган – орган, наділений відповідними функціями) ніколи не працювала, адже особа завжди була в самому низу ієрархії. Електронні петиції дадуть змогу побудувати просту й зрозумілу систему: “особа – уповноважений орган – вирішення проблеми”, в якій особа буде на вершині, пропозиції вона спускатиме донизу, до органів влади, відповідальних за проведення державної політики у відповідній сфері. Наприклад, петиція, надіслана до Верховної Ради України, у триденний строк має бути направлена до відповідного комітету ВРУ, який повинен розглянути звернення. Електронні петиції розглядаються у 15-денний термін, з офіційними повідомленнями про початок розгляду, про процес вирішення питань та з наданням обґрунтованої відповіді. За порушення норм Закону України «Про звернення громадян» винні особи несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

Таку систему можна буде розвинути, щоб посередником між особою та уповноваженим органом виступала ініціативна група, на зразок «РПР» (Реанімаційний пакет реформ). Не кожен має достатньо знань і досвіду, щоб написати дієвий закон чи зміни до нормативно-правових актів. Тут стануть у пригоді ініціативні групи, які можуть залучити високоякісних фахівців у потрібній сфері, напрацювати зміни, проаналізувати можливість їх імплементації та проконтролювати реалізацію. Працюючи разом, ініціативна група (об’єднання громадян) акумулює свої сили для вирішення конкретних завдань, обговорює їх, додає правки, залучає широку аудиторію, яка надалі може підтримати спільну пропозицію на сайті органу державної влади, проголосувавши протягом визначеного терміну. Схожий процес відбувся навколо актуальної теми відкриття представництва Facebook в Україні, коли декілька тисяч громадян спільно підтримали цю ініціативу.

За таких умов пропозиції, наприклад, щодо безготівкових благодійних внесків та ЗНО у ВНЗ вже не будуть «поховані» на рівні департаменту в Міністерстві освіти і науки України.

Також електронні звернення вирішуватимуть низку інших проблем:

  • зменшення паперового навантаження на державні органи (шляхом переведення частини документообігу в електронний вигляд);
  • моніторинг підтримки ініціатив серед населення (швидкий аналіз та систематизація за предметом звернення);
  • уникнення дублювання звернень щодо тих самих питань (особа, яка матиме схожу пропозицію, зможе проголосувати за вже розміщену петицію);
  • контроль за проходженням звернень, відстеження етапів розгляду (можливість побачити, де зараз петиція і як здійснюється її розгляд);
  • аналіз висновків та звітів органів державної влади, які розглядали ініціативи (звітування уповноважених органів щодо результатів розгляду, опрацювання електронної петиції та можливості її впровадження).

Але найголовнішим результатом упровадження електронних петицій та звернень громадян буде те, що державні органи повинні будуть дослухатися до громадської думки.

Підсумовуючи, можна зробити такі висновки:

  1. Питання впровадження електронних петицій та звернень громадян давно вже назріло в час активного поширення комп’ютерних технологій та розвитку мережі Інтернет. Воно зближує владу та суспільство при розгляді актуальних проблем останнього.
  2. Така новація дозволить зменшити соціальну напругу, посилити діалог між органами влади й громадянами, прискорити реагування державних та місцевих органів влади на суспільні виклики. Суспільство відчує, що саме воно є найвищим джерелом влади в державі.
  3. Стане можливим контроль та аналіз розгляду й виконання ініціатив. Звіти про обсяги виконаного, проблеми, які виникли під час реалізації, – все це можна розміщувати на відкритих електронних ресурсах для публічного ознайомлення та обговорення.
Автори
  • Павло Постоєнко, юрисконсульт

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний