Індекс реформ. Випуск 10

Індекс реформ. Випуск 10

2 Червня 2015
FacebookTwitterTelegram
1331

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками.

Значення Індексу реформ за десятий період моніторингу (11–24 травня 2015р.) становить +1,1 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. Цього разу значення індексу впало нижче прийнятного темпу реформ через повільний прогрес у сферах боротьби з корупцією, дерегуляції, державних фінансів та відсутність зрушень в енергетичному секторі. Водночас, зусилля НБУ з реформування банківського сектору позитивно вплинули на індекс.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

imoreukr1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів в поточному  раунді оцінювання

imoreukr2

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 11 – 24 травня 2015 р.

imoreukr3

Найвищу оцінку в десятому раунді отримав напрям «Монетарна політика та фінансові ринки» (+3,0 бала). Як зазначає експерт з монетарної політики Борис Бордюг, «НБУ вживає суттєвих заходів, що будуть сприяти значному покращенню стійкості банківської системи в довгостроковій перспективі». В секторі монетарної політики відбулись три важливих події. По-перше, експерти оцінили в +3,0 бала постанову щодо посилення вимог до прозорості структури власності банків. Постанова, по суті, унеможливлює роботу тих банків, які не розкрили своїх фактичних власників.

По-друге, у +3,0 бала експерти оцінили постанову НБУ, що встановлює вимоги та процедури для розкриття інформації про операції з пов’язаними особами. НБУ зобов’язав банки щомісячно надавати список пов’язаних осіб і уточнив їх визначення. Експерти відзначили, що регулювання сприятиме стабільності банківської системи через зменшення частки кредитів пов’язаним особам, проте містить положення, які дозволять  чинити тиск на окремі банки.

По-третє, НБУ оголосив про запровадження нових вимог до капіталу банків, а також окремих вимог до системно важливих банків (+2,3 бала). Норматив достатності основного капіталу буде запроваджено на рівні 7% починаючи з 2019 року, що відповідає Меморандуму про співпрацю між Україною та МВФ. Крім того, з 2020 року будуть введені буфери капіталу, призначені зменшити ймовірність банкрутства банків. Хоча експерти попереджають, що, оскільки регулювання буде введено в дію лише в 2019-2020 роках, до того часу воно може бути скасоване або змінене. Таким чином, важко оцінити безпосередній ефект цих норм.

За напрямом «Державні фінанси», експерти поставили +2,0 бала пілотному проекту електронних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі, відзначивши його як позитивний крок в обмеженні корупції. Експеримент Міністерства оборони із продзабезпечення армії з електронним обліком у двох військових частинах отримав +1,3 бала. З іншого боку, непослідовне рішення щодо збільшення пенсій вченим, що працюють, а також закони про декомунізацію знизили оцінку сектора «Державні фінанси» до +1,0 бала.

За напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією» були лише незначні зміни. В рамках реформи з децентралізації передача державного архітектурно-будівельного контролю на місцевий рівень набрала +1,0 бала. Таку саму оцінку отримав і сектор в цілому. Ще нижче було оцінено прогрес за напрямом «Ринкова та торговельна політика» (лише +0,5 бала) який містив лише одну незначну подію – скорочення терміну видачі документів про нормативну грошову оцінку земель із семи до трьох днів. Нарешті, за відсутності помітних подій напрямок «Енергетична незалежність» отримав 0,0 бала.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 11 – 24 травня 2015 р.

Державне управління та боротьба з корупцією +1.0
Порошенко підписав закони про декомунізацію +0.5
Порошенко підписав закон про децентралізацію архітектурно-будівельного контролю +1.0
Державні фінанси +1.0
Міноборони проведе експеримент із продзабезпечення армії з електронним обліком у двох військових частинах +1.3
Порошенко підписав закони про декомунізацію 0.0
Порошенко підписав закон про відновлення розміру пенсій працюючим ученим 0.0
Кабмін дозволив МЕРТ впровадити пілотний проект із електронних закупівель +2.0
Монетарна політика та фінансові ринки +3.0
НБУ встановив нові вимоги щодо розкриття даних власників банку +3.0
НБУ зобов’язав банки щомісячно надавати перелік пов’язаних осіб та посилив вимоги щодо їх визначення +3.0
НБУ вводить з 2020 року буфери капіталу +2.3
Кабмін скоротив перелік документів для отримання дозволу на емісію облігацій МФО +1.0
Ринкова та торгівельна політика +0.5
Кабмін скоротив термін видачі документів про нормативну грошову оцінку земель до трьох днів +0.8
Енергетична незалежність 0.0

Графік 4. Події, що визначали значення індексу протягом 11 – 24 травня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

imoreukr4

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний