Пропозиція Запровадження Тарифних Квот Росією і її Наслідки для України | VoxUkraine

Пропозиція Запровадження Тарифних Квот Росією і її Наслідки для України

8 Липня 2015
FacebookTwitterTelegram
938

Два дні тому на сайті Міністерства економіки з`явилася заява щодо можливого квотування українських товарів Росією.

Торгівельні стосунки України з Росією поступово погіршувались протягом останніх трьох років, а наприкінці 2014 року падіння перейшло в низхідне «піке».

11698622_695841480520781_4707272676707542407_n

За інформацією Укрстату, за перші чотири місяці 2015 року експорт українських товарів в Росію впав на понад 60% у вимірі рік до року, що майже вдвічі перевищує темпи скорочення загального експорту. Якщо темпи зниження поставок в Росію збережуться, за результатами 2015 року Україна експортує в Росію товарів на лише близько 4 млрд. доларів США, що складе близько 10% загального експорту. Для порівняння, у 2013 році експорт в Росію займав 24% українського експорту.

За розрахунками Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД), які були зроблені у 2013 році, повна одностороння відмова Росією від режиму вільної торгівлі з Україною та перехід на ставки ввізного мита режиму найбільшого сприяння (РНС), які застосовується у взаємній торгівлі країнами-членами СОТ, веде до скорочення українського експорту в Росію на 17%. У 2013 році це означало додаткове зниження експорту в Росію на 3 млрд. доларів США. Однак, враховуючи поточні показники експорту, у 2015 році очікуване додаткове зниження експорту, спричинене запровадженням ставок РНС при експорті в Росію, становитиме близько 0,7 млрд. доларів США. Продукція металургії та машинобудування зроблять найбільший внесок у скорочення експорту.

Ймовірно, фактичне скорочення експорту в Росію за рахунок зміни тарифного режиму буде меншим, оскільки Росія наголошує на відмові від режиму вільної торгівлі не на всі товари, а лише на окремі групи, що значно зменшує шкоду. Наприклад, за оцінками ІЕД, частковий перехід Росією на ставки РНС при імпорті українських товарів відповідно до Постанови Уряду РФ №959 веде до скорочення українського експорту на 3%, що, при поточних обсягах експорту, складає лише 0,1 млрд. доларів США.

Таким чином, запровадження додаткових обмежень Росією, вочевидь, матиме негативний вплив на економіку України, але цей вплив є не дуже значним порівняно з загальною тенденцією падіння експорту в РФ. Більш того, зі скороченням експорту в Росію знижується й рівень потенційної шкоди, яку можуть завдати економіці України російські заходи.

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Що читати далі