Всьо Пропало? МЗС Нічого не Робить? Історія про Те, як Працює Міністерство Закордонних Справ | VoxUkraine

Всьо Пропало? МЗС Нічого не Робить? Історія про Те, як Працює Міністерство Закордонних Справ

Photo: Обозреватель
4 Серпня 2015
FacebookTwitterTelegram
1641

Провокативний візит кількох французьких парламентарів до Автономної Республіки Крим (АР Крим) нічого не змінив у підходах Франції та Європи щодо беззаперечної підтримки територіальної цілісності України.

Ця поїздка не переконала нікого в Європі, що окупація Криму є виправданою. Вона не переконала нікого у необхідності скасування санкцій. Протиправний візит став лише черговою пропагандистською картинкою для російських ЗМІ.

Після появи першої інформації про можливість такої поїздки МЗС України консолідувало зусилля на 3 напрямках: урядова, парламентська та публічна дипломатія.

Міністерство оперативно провело роботу з французькими високопосадовцями, центрами прийняття рішень, політиками, ЗМІ, громадськими активістами, а також розпочало кампанію у соціальних мережах.

На всіх трьох напрямках ми доносили три повідомлення:

  1. Неузгоджені з українською стороною візити до АР Крим – неприпустимі.
  2. Така поїздка – грубе порушення національного законодавства України, зокрема Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 367 від 4 червня 2015 р. Така поїздка суперечить нормам міжнародного права та резолюції ГА ООН від 27 березня 2014 року «Про територіальну цілісність України».
  3. До порушників будуть застосовані заходи, визначені законодавством України – зокрема заборона в’їзду на територію України.

■ Одразу після надходження до Посольства України у Франції інформації про запланований на 23-25 липня незаконний візит депутатів Національних зборів та Сенату Франції до окупованого Росією Криму, Посольство розпочало активну роботу.

Дипломатами було проведено низку зустрічей та розмов з метою недопущення цієї поїздки.

tweet

■ Українська дипломатія працювала над тим, щоб отримати чіткий сигнал французької сторони на найвищому рівні – приїзд політиків до анексованої території України в жодному разі не може розглядатися як зміна позиції офіційного Парижа щодо невизнання незаконної окупації Кримського півострову та засудження агресивної політики Російської Федерації.

Посол України у Франції Олег Шамшур здійснив дипломатичний демарш.

22 липня

■ Міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів телефонну розмову з французьким колегою Лораном Фабіусом. Міністр закордонних справ Франції підкреслив неприпустимість запланованого візиту та висловив беззаперечну підтримку територіальної цілісності України в межах її  міжнародно-визнаних кордонів.

■ Оприлюднено заяву МЗС України, в якій зазначена поїздка французьких парламентаріїв була кваліфікована як безвідповідальний крок, вияв неповаги до державного суверенітету України, свідоме нехтування законодавством України, міжнародним правом, і політикою Франції щодо невизнання незаконної окупації та анексії Автономної Республіки Крим та м.Севастополь. Міністерство заявило, що до порушників будуть застосовані визначені законодавством України обмеження, зокрема шляхом заборони на в’їзд на територію України. Зміст заяви було доведено до урядових та парламентських кіл по всьому світу.

midУкраїнська сторона інтенсивно працювала і на парламентському рівні:

■ Підготовлено проект листа Голови Верховної Ради України В.Гройсмана на адресу Голови Сенату Франції Ж.Ларше та Голови Національних Зборів Франції К.Бартолон.

Спікер Сенату Жерар Ларше та Голова Національних Зборів Клод Бартолон висловили чітку позицію щодо підтримки територіальної цілісності України. Жерар Ларше відмовив двох сенаторів від поїздки до Криму. Клод Бартолон, в свою чергу, заборонив парламентарям говорити від імені Національної Асамблеї та використовувати для поїздки бюджетні кошти.

■ Підготовлено проект спільного листа народних депутатів України, співголів групи дружби з Французькою Республікою О.Гончаренка та А.Шкрум на адресу своїх колег в Сенаті та Національних зборах Франції, який був оперативно переданий французькій стороні.

■ Ініційовано звернення Голови парламентської делегації України у ПА РЄ В.Aр’єва на адресу Т.Маріані, який в ПА РЄ очолює комісію з питань міграції, біженців та переміщених осіб.

■ Як елемент публічної дипломатії, ініційовано підготовку та оприлюднення спеціальної заяви Репрезентативного комітету українців Франції.

repr

■ Розпочалася активна робота зі ЗМІ та кампанія у соціальних мережах з метою поширення офіційної позиції України щодо неприйнятності незаконних візитів до АР Крим.

13 mariana
Klimkin Makeev
radio arg

■ Інформація про неприпустимість протиправного візиту була розіслана по всій базі контактів Міністерства у форматі #UkraineNewsAlert – іноземним  урядовцям, політикам, лідерам думок, експертам та журналістам.

news alert

Речник МЗС Франції Р.Надаль заявив: “Десятеро депутатів оголосили про свій намір відвідати Росію, а потім Крим. Йдеться про особисту ініціативу цих парламентаріїв. Ми дуже шкодуємо з цього приводу. Дійсно, цей візит до Криму є порушенням міжнародного права.

23  липня

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зателефонував французькому колезі.

Fab

Посол України О.Шамшур адресував листи-звернення Голові Сенату та Голові Національної Асамблеї Франції. У листах Посол висловив своє глибоке занепокоєння та обурення наміром групи французьких парламентарів на чолі із депутатом Національних зборів Франції Т.Маріані відвідати Крим. О.Шамшур наголосив, що такі дії французьких депутатів є прямим порушенням міжнародного права, і свідчать про їхню кричущу неповагу до українського законодавства і нехтування офіційною позицією Франції, Європейського союзу і міжнародного співтовариства загалом.

Відкритий лист Посла України у Франції, адресований Т.Маріані – керівнику парламентської делегації Франції, був переданий провідним французьким ЗМІ.

lyst

Ініційовано проведення телефонної бесіди Голови Верховної Ради В.Гройсмана  з Головою Національних Зборів Французької Республіки Клодом Бартолоном. К.Бартолон заявив, що «у Франції у цілому і, зокрема, у Національних Зборах беззаперечно засуджують цей візит, який є неприпустимим», наголосивши, що Національні Збори як інституція жодним чином не підтримують його здійснення.

telЗа результатами вжитих українською стороною політико-дипломатичних заходів офіційний Париж та європейські високопосадовці рішуче засудили цей візит.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, виступаючи на закритому засіданні Комітету у закордонних справах Національних зборів, заявив, що він «шокований» наміром французьких парламентаріїв відвідати Крим. Він кваліфікував цю поїздку як «порушення міжнародного права».

vhf

■ Шанталь Гіте, депутат Національних Зборів Французької Республіки, Голова групи дружби Росія-Франція: «Я шкодую і рішуче засуджую візит парламентської делегації в Крим… Не будьмо наївними. Російська влада використовуватиме їх візит, щоб вказати пальцем на розкол європейців, показавши, що деякі парламентарії схвалюють їх політику. Навіть якщо ці парламентарії не мають мандату або Національних зборів або Групи франко-російської дружби, яку я маю честь очолювати, їх поїздка індивідуального характеру порушує міжнародне право, ігноруючи українську владу, що є неприйнятним. Такого роду ініціатива суперечить республіканським традиціям та створює перешкоди для французької дипломатії».

Елізабет Гігу, Голова Комітету у закордонних справах Національних Зборів Французької Республіки в інтерв’ю на радіо «RFI» назвала візит своїх колег до Криму «несвоєчасним» та зауважила, що в даному випадку мова йде про поїздку на територію, яка була анексована з очевидним порушенням кількох принципів міжнародного права. Е.Гігу підкреслила, що цей візит, зрозуміло, безумовно буде використаний в політичних пропагандистських цілях.

Речник Міністерства закордонних справ Німеччини Мартін Шефер висловив критичні зауваження щодо поїздки окремих депутатів французького парламенту до АР Крим. За його словами, такий крок є порушенням міжнародного права.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс назвав візит французьких парламентарів до окупованого Криму ганьбою для Європи.

ed25 липня

25 липня МЗС України внесло пропозицію компетентним органам України щодо застосування до зазначених громадян Франції визначених законодавством України обмежень, зокрема заборони на в’їзд на територію України.

Павло Клімкін: “Толерантність – це важлива річ та європейська цінність, але я вважаю, що тим, хто порушує закони України, нема чого робити в нашій державі

28 липня

Українська сторона також направила відповідні ноти всім державам про Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

nota29 липня

Речниця МЗС України Мар’яна Беца вкотре  категорично засудила візит групи депутатів парламенту Франції до тимчасово окупованого Криму та закликала усіх іноземних громадян чітко дотримуватися законодавства України та норм міжнародного права. (коротке відео з брифінгу).

_______

Наразі Генеральною прокуратурою розпочато досудове розслідування злочину, передбаченого частиною першою статті 332-1 Кримінального кодексу, за фактом порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

***

Завдяки консолідації зусиль урядової, парламентської та публічної дипломатії Україна оперативно відреагувала на протиправний візит опозиційних французьких парламентарів до Автономної Республіки Крим. Офіційний Париж на всіх рівнях відмежувався від цієї провокаційної поїздки та засудив її як безумовне порушення міжнародного права.

У подібних випадках усі дипломатичні установи України діятимуть за спеціально розробленим в Міністерстві алгоритмом, спрямованим на відстеження появи інформації про можливі протиправні візити до АР Крим, їх упередження та відповідне реагування.

Автори
  • Стаття підготовлена Міністерством закордонних справ України

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний