1-2% Додаткових Доходів в Результаті Тиску на Спрощене Оподаткування – це Нереалістичні Цифри | VoxUkraine

1-2% Додаткових Доходів в Результаті Тиску на Спрощене Оподаткування – це Нереалістичні Цифри

29 Серпня 2015
FacebookTwitterTelegram
1835

1-2% додаткових доходів в результаті тиску на спрощене оподаткування – це абсолютно нереалістичні цифри. Вони свідчать тільки про те, що автори такого твердження дуже далекі від українських реалій і оперують абстрактними числами. 

Стаття Павла Кухти є цікавою та професійною експертною думкою. Тут автор намагається більш-менш об’єктивно порівняти доступні альтернативи, що стосуються податкової реформи. Звичайно, багато аспектів залишилися поза увагою, і я б особисто вступив в полеміку з автором на рахунок деяких суджень – але у кожного є своя власна думка і право на вибір. У моєму розумінні, в основному всі альтернативи/варіанти викладені вірно, але є декілька виключень.

  1. РПР пропонує встановити ставку податку на активи (на нерухомість, основні засоби, і т.п.) в якості мінімального порогу для податку на перерозподілений прибуток (у формі «варіант 4», без будь-яких перевірок). Іншими словами, його потрібно вираховувати з податку на перерозподілений прибуток, що підлягає сплаті. Цей важливий пункт відсутній.
  2. Податок на нерухомість повинен нараховуватись тільки на оціночну вартість земельної ділянки. Таким чином, ми повністю виключаємо свободу дій і будь-яку необхідність перевірок по сплаті цього податку.
  3. Податок на балансову вартість основних засобів в останніх версіях пропонувався в якості тимчасового заходу, тільки на період обчислення бази для податку на нерухомість.

Ще декілька коментарів.

1-2% додаткових доходів в результаті тиску на спрощене оподаткування – це абсолютно нереалістичні цифри. Вони свідчать тільки про те, що автори такого твердження дуже далекі від українських реалій і оперують абстрактними числами. Облік витрат в малому бізнесі «повертає» усі помилки, що мають відношення до свободи дій=корупція, відповідно фактично передбачає відміну спрощеного оподаткування. На цьому треба обов’язково наголосити в ході обговорення цієї пропозиції.

Проблеми, які пов’язані з оцінкою основних засобів, дещо перебільшені. Згідно з коментарями практикуючих аудиторів, більшість великих компаній, а також усі фірми з реальними ПІІ (прямими іноземними інвестиціями) зазвичай оновлюють інформацію про оцінку своїх активів згідно з міжнародними стандартами звітності. Ці фірми володіють багатьма цінними активами в Україні. Тому, оподаткування основних фондів великих компаній на постійній основі може бути непоганою альтернативою.

Всі інші мої бачення, що стосуються податкової системи і податкової реформи, викладені в серії статей, які я продовжую писати для VoxUkraine.

Тиждень Податкової Реформи

Податкова Реформа — Підсумок Дискусії (Павло Кухта, член Редколегії iМоРе)

Відкритий Лист до експертного співтовариства та Міністерства Фінансів України від Групи Економістів VoxUkraine

Модернізація Податку на Прибуток Стане Драйвером Зростання Економіки (Анатолій Амелін, венчурний інвестор, засновник аналітичного центру «Amelin Strategy»)

Павло Себастьянович: Середній і Малий Бізнес Витіснений з Легального Поля Високими Ставками Податків (Павло Себастьянович, Громадянська платформа «Нова Країна»)

Олег Гетьман: Упущений Один Досить Важливий Момент у Реформуванні ПДВ (Олег Гетьман, економіст, експерт групи Податкова реформа, Реанімаційного пакету реформ)

Сергій Кривошеєв: Малий Бізнес не Отримує Податкових Субсидій чи Преференцій (Сергій Кривошеєв, співкоординатор групи «Економіка і підприємництво» Громадянської платформи «Нова Країна»)

Тетяна Прокопчук: Бізнес Вважає, що Необхідно Спростити Процес Адміністрування податків (Тетяна Прокопчук, Віце-президент з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні)

Роберт Конрад: Податкова Реформа — це не Просто Зміна Законодавства (Роберт Конрад, Дюкський університет)

Анна Дерев’янко: В Нинішній Ситуації «Косметичні» Зміни не Допоможуть (Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації)

Михайло Соколов: З Наявним Рівнем Фіскального Навантаження не Варто і Мріяти про економічне Зростання (Михайло Соколов, заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради)

Україні Потрібна Радикальна, але Розсудлива Податкова Реформа (Андерс Ослунд, старший науковий співробітник Атлантичної ради США у Вашингтоні і автор книги «Україна: Що пішло не так і як це виправити»)

Олексій Геращенко: Міністерство Фінансів Готує Свої Пропозиції Практично в Закритому Режимі (Олексій Геращенко, економіст, підприємець, викладач фінансів kmbs)

Роман Жарко: Основна Проблема Української Податкової Системи — Практика Використання Фіскального Механізму Досягнення Запланованого Обсягу Податкових Надходжень (Роман Жарко, к.е.н., Менеджер з оподаткування Baker Tilly)

Податкова Реформа в Україні або Як Досягнути Неможливого (Володимир Дубровський, експерт Реанімаційного пакету реформ)

Податкова Реформа Крізь Призму Макроекономічної Стабільності: Погляд НБУ (Дмитро Сологуб, заступник голови Національного банку, Сергій Ніколайчук, директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ)

Податкова Реформа Визначить Майбутнє України (Павло Себастьянович, координатор групи «Податки» ГП «Нова Країна»)

Макроекономічні Наслідки Податкової Реформи (Юрій Городніченко, Каліфорнійський університет в Берклі, співзасновник та член Редколегії VoxUkraine)

Податкова Реформа Грузії: Урок для України (Олена Білан, головний економіст Dragon Capital, член редакційної колегії VoxUkraine)

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний