Сергій Кривошеєв: Малий Бізнес не Отримує Податкових Субсидій чи Преференцій | VoxUkraine

Сергій Кривошеєв: Малий Бізнес не Отримує Податкових Субсидій чи Преференцій

1 Вересня 2015
FacebookTwitterTelegram
1224

Сергій Кривошеєв написав рецензію на статтю Павла Кухти. Він вважає, що серед основних проблем чинної податкової системи – наявність плану штрафних санкцій та оцінка діяльності податкового органу за сумою зібраних податків, які доводяться по розпису Мінфіну (від фінансованих витрат). Це веде податковий орган до необхідності зібрати податки і штрафи за всяку ціну, без урахування впливу на розвиток бізнесу в цілому і / або наявності порушень у роботі конкретної компанії.

В цілому дуже позитивна стаття. Але у мене є декілька зауважень та коментарів:

До основних проблем податкової системи можна додати наявність плану штрафних санкцій та оцінку діяльності податкового органу за сумою зібраних податків, які доводяться згідно розпису Мінфіну (від фінансованих видатків). Це приводить податковий орган до задачі зібрати податки і штрафи за всяку ціну, без урахування впливу на розвиток бізнесу в цілому та/або наявність порушень у роботі конкретної компанії.

Також в статті не вказана поточна переплата податку на прибуток (приблизно 25-30 млрд) – навіть при збереженні чинного оподаткування збори в поточному і наступному році впадуть («Some revenue reduction» буде у всіх моделях). Це робить альтернативи вигіднішими існуючої податкової системи.

Чому «естонську модель» CIT призводить до «possible risk of heavier administrative burden than under regular CIT» не зрозуміло. І там, і там ДФС контролює видатки (при цьому в «естонській» тільки частину) і при незгоді на такі видатки (при думці, що операція еквівалентна виплаті прибутку) донараховує податок.

За соціальним страхуванням – не згоден з оцінкою «Revenue loss proportionate to rate decrease» у реченні «Current system with lower SSC rate» і «Merging of SSC into PIT, lower rate».

Залежність не лінійна. Зміна на 1% не дасть ніякого ефекту, на 10% дасть якийсь, на 30% – відчутніше, ніж 10% * 3.

Не враховано вплив бюджетних установ (як і в оцінках Мінфіну), коли видатки на податки закладені в обсяги фінансування. Зменшуючи податок та ЄСВ, ми зменшуємо видатки бюджету.

Категорично заперечую проти формулювання «… small businesses exceed the size of tax subsidies they receive under the simplified system».

Малий бізнес не отримує податкових субсидій або преференцій. Він платить значно більші обсяги податків до обороту в порівнянні з великим бізнесом.

А держава на додачу отримує невеликі гроші (в абсолютному значенні) замість зростання тіньової економіки, злочинності, виплат соціального забезпечення та необхідності утримувати контролерів для перевірок повноти обліку.

Тиждень Податкової Реформи

Податкова Реформа — Підсумок Дискусії (Павло Кухта, член Редколегії iМоРе)

Відкритий Лист до експертного співтовариства та Міністерства Фінансів України від Групи Економістів VoxUkraine

Модернізація Податку на Прибуток Стане Драйвером Зростання Економіки (Анатолій Амелін, венчурний інвестор, засновник аналітичного центру «Amelin Strategy»)

Павло Себастьянович: Середній і Малий Бізнес Витіснений з Легального Поля Високими Ставками Податків (Павло Себастьянович, Громадянська платформа «Нова Країна»)

Олег Гетьман: Упущений Один Досить Важливий Момент у Реформуванні ПДВ (Олег Гетьман, економіст, експерт групи Податкова реформа, Реанімаційного пакету реформ)

Володимир Дубровський: 1-2% Додаткових Доходів в Результаті Тиску на Спрощене Оподаткування — це Нереалістичні Цифри (Володимир Дубровський, експерт реанімаційному пакету реформ)

Тетяна Прокопчук: Бізнес Вважає, що Необхідно Спростити Процес Адміністрування податків (Тетяна Прокопчук, Віце-президент з питань стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні)

Роберт Конрад: Податкова Реформа — це не Просто Зміна Законодавства (Роберт Конрад, Дюкський університет)

Анна Дерев’янко: В Нинішній Ситуації «Косметичні» Зміни не Допоможуть (Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації)

Михайло Соколов: З Наявним Рівнем Фіскального Навантаження не Варто і Мріяти про економічне Зростання (Михайло Соколов, заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради)

Україні Потрібна Радикальна, але Розсудлива Податкова Реформа (Андерс Ослунд, старший науковий співробітник Атлантичної ради США у Вашингтоні і автор книги «Україна: Що пішло не так і як це виправити»)

Олексій Геращенко: Міністерство Фінансів Готує Свої Пропозиції Практично в Закритому Режимі (Олексій Геращенко, економіст, підприємець, викладач фінансів kmbs)

Роман Жарко: Основна Проблема Української Податкової Системи — Практика Використання Фіскального Механізму Досягнення Запланованого Обсягу Податкових Надходжень (Роман Жарко, к.е.н., Менеджер з оподаткування Baker Tilly)

Податкова Реформа в Україні або Як Досягнути Неможливого (Володимир Дубровський, експерт Реанімаційного пакету реформ)

Податкова Реформа Крізь Призму Макроекономічної Стабільності: Погляд НБУ (Дмитро Сологуб, заступник голови Національного банку, Сергій Ніколайчук, директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ)

Податкова Реформа Визначить Майбутнє України (Павло Себастьянович, координатор групи «Податки» ГП «Нова Країна»)

Макроекономічні Наслідки Податкової Реформи (Юрій Городніченко, Каліфорнійський університет в Берклі, співзасновник та член Редколегії VoxUkraine)

Податкова Реформа Грузії: Урок для України (Олена Білан, головний економіст Dragon Capital, член редакційної колегії VoxUkraine)

Рецензія є відповіддю на статтю Податкова Реформа – Підсумок Дискусії, написану Павлом Кухтою, членом Редколегії iМоРе

Автори
  • Сергій Кривошеєв, співкоординатор групи “Економіка і підприємництво” Громадянської платформи “Нова Країна”

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний