Індекс реформ. Випуск 17

Індекс реформ. Випуск 17

8 Вересня 2015
FacebookTwitterTelegram
1124

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Значення Індексу реформ за сімнадцятий період моніторингу (17 – 30 серпня 2015р.) становить +1.0 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. 

Досягнення довгоочікуваних домовленостей щодо реструктуризації зовнішнього державного та гарантованого боргу позитивно вплинуло на оцінку за напрямом «Державні фінанси» та значення індексу загалом.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

ugraf1

Угоду між Україною та зовнішніми кредиторами експерти оцінили найвище у цьому періоді: +3,0 бала. Хоча угода формально не є реформою, експерти визнали її важливою для стабільності державних фінансів. Як зазначає Олена Білан з Dragon Capital, член редколегії VoxUkraine:

«Добре, що домовленість про реструктуризацію було досягнуто без застосування мораторію. Також списання 20% основної суми позитивно вплине на динаміку та стійкість держборгу. Серед негативів – перенесення строків погашення на відносно невеликий термін (чотири роки) та можливе збільшення навантаження на бюджет у довгостроковій перспективі від виплат за варрантами».

Стійкість показника держборгу до ВВП у середньо- та довгостроковій перспективі залежатиме від темпу впровадження економічних реформ, рівня політичної передбачуваності та політики фіскальної консолідації.

Дещо нижче експерти оцінили постанову уряду (609 від 5.08.2015) про затвердження переліку органів ліцензування (+2,5 бала) – як позитивний крок у напрямку дерегуляції та поліпшення державного управління. Врегулювання низки питань щодо держзакупівель ліків через спеціалізовані організації (постанова КМУ 622 від 22.07.2015), зокрема, визначення критеріїв вибору таких організацій, отримало +2,0 бала як суму за напрямами “державні фінанси” та “боротьба з корупцією”. Також +2,0 бала отримав уточнений порядок передприватизаційної підготовки підприємств (постанова КМУ 588 від 17.07.2015). На думку експертів, дана зміна сприятиме більшій прозорості приватизації за умови належного проведення такої підготовки.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

ugraf2

В +1,5 бала експерти оцінили спрощення процедури отримання дозволу на днопоглиблення у морських портах (постанова КМУ 574 від 30.07.2015). Тепер дозвіл буде видаватися один раз і буде безстроковим за умови незмінних технічних характеристик акваторії порту та умов проведення робіт. Раніше такий дозвіл необхідно було отримувати щоразу, коли виникала необхідність підтримання глибини на належному рівні.

Графік 3. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 17 – 30 серпня 2015 року

ugraf3

Нарешті, за напрямом «Монетарна політика та фінансові ринки» експерти оцінили дві події у сфері валютного регулювання. Так, +1,0 бала отримало розширення можливостей для перерахування юрособами валюти за кордон (постанова НБУ 544 від 20.08.2015) – незначне послаблення адміністративних обмежень на рух капіталу. А от заборона НБУ (постанова 551 від 20.08.2015) на перереєстрацію позик в іноземній валюті з нерезидентами отримала 0,0 бала. Незважаючи на короткостроковий позитивний ефект перешкоджання відпливу капіталу, експерти негативно відзначили посилення адміністративного тиску та репресивність даного заходу. Зокрема Володимир Котенко з Ernst & Young в Україні зауважив:

«З одного боку, це позитивний крок, адже він спрямований на зменшення шахрайства. З іншого боку, центральний банк наполегливо уникає змістовного і цілісного обговорення реформи валютного регулювання. У світлі такого спротиву регулятора, додавання обмежень знижує оптимізм з приводу майбутнього валютного контролю».

Графік 4. Події, що визначали значення індексу протягом 17 – 30 серпня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

ugraf4

Таким чином, серед усіх напрямів найвищу оцінку у 17 періоді отримав сектор «Державні фінанси» – +2,0 бала. По +1,0 бала отримали напрями «Державне управління та боротьба з корупцією», «Монетарна політика та фінансові ринки» , а також «Ринкова та торговельна політика». Оцінка напряму «Енергетична незалежність» склала 0,0 бала.

Графік 3. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 17 – 30 серпня 2015 року

ugraf5

Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний