СамоОцінка: Ключові Досягнення Українських Міністерств | VoxUkraine

СамоОцінка: Ключові Досягнення Українських Міністерств

28 Вересня 2015
FacebookTwitterTelegram
1560

Нещодавно командою VoxUkraine було проаналізовано, наскільки успішно українські міністерства виконали Програму Кабінету Міністрів України (КМУ) за період з грудня 2014 р. по серпень 2015 р. За підрахунками VoxUkraine в середньому по міністерствах вчасно було виконано менше половини завдань. Низький відсоток виконання пов’язаний насамперед з тим, що  цілі та строки Програми КМУ були визначені нереалістично. Крім того, більшість міністерств виявилися не готовими до інтенсивної діяльності з підготовки законопроектів.

У той же час, Програма КМУ охопила лише частину діяльності міністерств, тому VoxUkraine звернувся до них з проханням розповісти про головні здобутки, які, можливо, були випущені з поля зору аналітиків. Свої відповіді нам надіслали 11 міністерств і Національний банк України.

1.

Min_Def

За 8 звітних місяців Міністерство оборони підготувало нову Концепцію розвитку сектору безпеки та оборони України, яка враховує необхідність зміцнення обороноздатності України у відповідь на агресію з боку Російської Федерації та закріплює відмову від політики позаблоковості. Задля пришвидшення роботи відомства було усунуто дублювання функцій між Міноборони та Генштабом ЗСУ. Відомство стало використовувати систему «Електроні закупівлі», що дозволило зробити цей процес значно прозорішим і захищеним від корупції. У той же час, цих кроків виявилося недостатньо для максимальної оцінки міністерства, воно виконало лише 64% завдань (за оцінкою VoxUkraine) запланованих КМУ, а армія, хоча і стала краще оснащеною, все ще вимагає кращого забезпечення і всеохоплюючого реформування за стандартами НАТО (Завантажити Звіт Міністерства).

2.

Min_Energy

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України у  звітному періоді зосередилося на успішному проведенні опалювального сезону 2014-2015 та подоланні залежності від поставок енергоносіїв з Росії. Експертне співтовариство позитивно оцінило розробку та прийняття закону «Про ринок природного газу» (в Індексі Моніторингу Реформ цей закон отримав загалом 6,8 баллів), що забезпечив прозоре тарифоутворення і чесну конкуренцію на газовому ринку. Завдання передбачені Програмою КМУ також отримали достатньо уваги, за підрахунками VoxUkraine міністерство вчасно впоралося з 76% завдань (це другий результат серед усіх міністерств). В той же час, сам Кабмін відзвітував, що відомство виконало лише 26% завдань. Основна причина в тому, що сайт КМУ враховує всі виконані завдання по відношенню до всього періоду дії Програми, тоді як VoxUkraine оцінювали лише ті завдання, за якими вже минув термін виконання (Завантажити Звіт Міністерства).

3.

Min_Envir

Міністерство екології зробило ряд важливих кроків у напрямку подолання корупції: започаткувало допорогові закупівлі через електронний сервіс Prozorro; скасувало контроль ізольованого баласту в портах; відновило роботу «єдиного вікна»; скасувало подання декларацій щодо суден; та розмістило всю інформацію щодо видатків Мінекології онлайн. Проте, цих змін виявилося недостатньо для суттєвого прогресу з виконання Програми КМУ. За оцінкою VoxUkraine міністерство вчасно впоралося з 22% завдань, а згідно даних Кабміну лише з 4% (це останнє місце серед усіх міністерств). Можливо Міністерство не координувало свої дії з ухваленим планом, але у подальшій роботі він повинен стати важливим критерієм для оцінювання успішності роботи (Завантажити Звіт Міністерства).

4.

Min_Fin

Останні 8 місяців Міністерство фінансів працювало над стабілізацією платіжного балансу країни; забезпеченням функціонування банківської та фінансової системи; розробленням податкової реформи; та приведенням дефіциту бюджету до розмірів, які можуть фінансуватися неемісійними шляхами. Крім того, міністерство  працювало над реструктуризацією зовнішнього боргу України. Виклики, які постали перед відомством були справді надзвичайно складними (наприклад, у той час як Мінфін проводив бюджетну децентралізацію, Міністерство культури займалося аналізом діяльності бібліотек), тому відмітку «виконано» отримали лише трохи більше 40% запланованих до кінця серпня завдань (Завантажити Звіт Міністерства).

5.

Min_Foreign

Останнім часом Міністерство закордонних справ України активно працювало над поліпшенням іміджу нашої держави закордоном. Було забезпечено підтримку України з боку великої кількості держав-членів ООН та інших міжнародних організацій. На Ризькому саміті було досягнуто домовленість про запровадження для українців безвізового режиму з країнами ЄС після виконання ряду технічних рекомендацій. Міністерство ввело електронний документообіг у відомстві, провело тестові випробування сайту для он-лайн реєстрації візових звернень, та створило українську мережу дипломатії соцмереж. Ці та інші кроки дозволили відомству впоратися з 61% завдань (Завантажити Звіт Міністерства).

6.

Min_Inform

Новостворене Міністерство інформаційної політики в перші місяці своєї роботи активно працювало над організацією доступу і безпекою журналістів у зоні АТО – було ініційовано відкриття корпунктів для іноземних ЗМІ та запроваджено програму “Embedded journalism”, яка закріплює репортерів за певними військовами частинами. Задля доступу українців з окупованих територій до українського суспільного мовлення прийнято розпорядження КМУ «Про виділення коштів на відновлення та поширення системи національного телерадіомовлення на території Донецької, Луганської та Сумської областей».

Міністерство інформації демонструє зразкову відкритість для громадськості, співробітники відомства оприлюднюють щомісячну і щоквартальну звітність українською та англійською мовами на своєму сайті. За оцінкою робочої групи VoxUkraine Міністерство змогло виконати 75% завдань з терміном реалізації до серпня 2015 року, проте, це було неважко, адже загалом на цей період було заплановано 4 завдання (Завантажити Звіт Міністерства).

7.

Min_Infra

Міністерство інфраструктури України активно взялося за реформи в усіх транспортних галузях. Значним досягненням відомства за цей період стало підписання договору про «відкрите небо» з США (режим «відкритого неба» почав працювати в аеропортах Львова та Одеси). Також, було розпочато передачу доріг місцевого значення до сфери управління облдержадміністрацій. Ведеться процес утворення ПАТ «Українська залізниця», до об’єктивної оцінки активів компанії були залучені спеціалісти Deloitte, а також розпочато корпоратизацію ДП «Укрпошта». Для оптимізації та підвищення прозорості діяльності відомства впроваджується електронний документообіг, міністерство запустило новий сайт, де розміщено у публічному доступі інформацію щодо фінансових результатів підвідомчих підприємств. Мінінфраструктури також активно користується системою електронних закупівель Prozorro (1 місце за кількістю операцій).

Усі ці та інші кроки дозволили Міністерству інфраструктури показати досить гідний результат, виконавши 72% з 29 завдань запланованих на 8 звітних місяців (Завантажити Звіт Міністерства).

8.

Min_Justice

За останні 8 місяців Міністерство юсиції провело всі необхідні дії, щоб з 1 жовтня поточного року запрацювала електронна система Єдиного державного реєстру. Ще одним значним досягненням відомства стало удосконалення процедури реалізації арештованого майна шляхом введення електронних торгів (з початку року до бази он-лайн аукціонів додано 57 тисяч лотів, серед яких автомобілі, побутове майно, житло і нежитлові приміщення). Мінюст розгорнув активну діяльність щодо захисту національних інтересів України в міжнародних судах. Зараз у провадженні Європейського суду знаходяться 3 справи України проти Росії, що мають забезпечити компенсацію збитків, завданих збройною агресією Російської Федерації.

Відомство працює і над поліпшенням українського законодавста: було проведено роботу з допрацювання положень ЗУ «Про адміністративну процедуру», узгоджено українське законодавство з положеннями ЗУ «Про очищення влади», розпочато реалізацію закону щодо розкриття інформації про кінцевих бенефіціарних власників юросіб та спрощено умови ведення бізнесу,  розроблено кілька законодавчих актів у сфері виконавчої служби та антикорупції.

Усі ці дії дозволили міністерству виконати трохи більше половини завдань, визначених у програмі КМУ (Завантажити Звіт Міністерства).

9.

Min_Soc

В цьому році Міністерство соцполітики зіштовхнулося з гострою необхідністю реформування пенсійної системи, а також системи субсидування.  Для економії коштів держави було скасовано значну частину спецпенсій, передбачається перехід до єдиних принципів нарахування пенсій у солідарній системі і запровадження накопичувальної системи пенсійного забезпечення, субсидії переведені у адресну форму.  З метою боротьби з корупційними схемами міністерство передало на місця функцію проведення тендерних процедур. Продовжується робота над створенням ефективної системи соціального захисту учасників АТО і переселенців з окупованих територій. Міністерство активно працює над розробкою нової редакції Трудового кодексу.

Концентрація на важливих питаннях допомогла міністерству вчасно завершити 73% завдань з програми КМУ (Завантажити Звіт Міністерства).

10.

Min_Youth

Міністерство молоді та спорту України серед своїх головних досягнень зазначило розробку Державної карти реформ у сфері фізкультури та спорту, за якою національні спортивні федерації отримають більше повноважень (її підтримали 54 спортивні федерації та організації), в рамках цієї ініціативи стартував пілотний проект з підвищення автономії спортивних федерацій. Напрацьована нова форма розподілу бюджетних коштів між олімпійськими видами спорту, за якою більше фінансування будуть отримувати ефективніші федерації. Для підвищення прозорості роботи міністерства було проведено чесний конкурс на виділення державної фінансової підтримки молодіжним та дитячим спортивним організаціям (він транслювався наживо через Інтернет), всі паспорти бюджетних програм, накази про проведення змагань і зборів, фінансові витрати публікуються у відкритому доступі. Попри значні зусилля з децентралізації діяльності міністерства, йому вдалося упоратися лише з 46 відсотками завдань (Завантажити Звіт Міністерства).

11.

Min_Agro

Міністерство аграрної політики спрямувало свої зусилля на глобальні питання, було розроблено та презентовано стратегію розвитку сільського господарства на період з 2015 до 2020 року. Аграрний сектор показав рекордне зростання експорту і гарні результати на тлі падаючої економіки. Для підвищення прозорості сектору скасовано 14 дозвільних документів та 6 лецензій, підготовлений перелік підприємств, що підлягають приватизації та проводиться відкритий конкурсний відбір на посади директорів держпідприємств, співбесіди транслюються через інтернет. Міністерством у співпраці з громадськими організаціями розроблено законопроект щодо аграрного страхування, який удосконалить процес страхування і відшкодування збитків. Проте потрібні законопроекти все ще не прийняті Верховною Радою і це гальмує процес наближення українських стандартів сільськогосподорської галузі до европейських аналогів. Аналітики VoxUkraine порахували, що Мінагро впоралося з 40 % завдань, а ось Кабмін відмітив як виконані тільки 19 % запланованих дій (Завантажити Звіт Міністерства).

12.

NBU

Національний банк України за останні 8 місяців роботи розробив та ухвалив Програму розвитку фінансового сектору до 2020 року. Влітку були прийняті закони, які посилюють інституційну та фінансову незалежність НБУ. Значним кроком вперед стало очищення банківської системи від неплатоспроможних банків та проведення рекапіталізації найбільших банків країни. Для уникнення зловживань було посилено відповідальність власників банків за неналежні дії, що призвели до неплатоспроможності фінансової установи. Національний банк продовжує працювати над нарощенням міжнародних резервів до $18,2 млрд. дол. США  до кінця поточного року. Задля оптимізації штату НБУ з початку року було скорочено 19% (понад 2,2 тисячі працівників). На порядку денному залишається завершення трансформації організаційної структури Нацбанку, поступова лібералізація валютного ринку, зняття адміністративних обмежень та завершення діагностики українських банків (Завантажити Звіт НБУ).

13.

1536

За 8 звітних місяців Міністерство економічного розвитку і торгівлі підготувало і затвердило Економічну стратегію України. Також була створена нова система управління державними інвестиційними проектами. Всі нові проекти тепер будуть проходити затвердження по новій відкритій процедурі. Крім того, міністерство налагодило роботу пілотної системи електронних державних закупівель ProZorro, яка зробила держзакупівлі більш відкритими для бізнесу і вже дозволила державним замовникам зекономити більше 200 мільйонів гривень. 


Автори:
Наталія Шаповал (VoxUkraine, Kyiv School of Economics)
Ярина Басистюк (MA, University of Pennsylvania)
Світлана Русакова (VoxUkraine)
Ксенія Алеканкіна (VoxUkraine)
Дмитро Остапчук (VoxUkraine)
Ірина Гудзь (VoxUkraine)

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний