Відчуй Різницю. Закордонні Українці про Зміни в Рідних Містах: Одеса | VoxUkraine

Відчуй Різницю. Закордонні Українці про Зміни в Рідних Містах: Одеса

10 Жовтня 2015
FacebookTwitterTelegram
1415

Останнього разу, коли ми приїздили до рідного міста, ми помітили багато зрушень в Одесі. Це зміни щодо національної свідомості, у місцевому управлінні, інфраструктурі, безпеці і так далі. Однак є і багато зауважень до роботи нової влади. Але дві речі нам здаються надзвичайно важливими. Це публічні комунікації та прозорість влади. Уряд та влада повинні пояснювати ті чи інші свої дії та звітувати перед громадянами про результати своєї роботи. На нашу думку, це найпростіший та найефективніший спосіб підтримки громадян та досягнення успіхів в реформуванні країни.

Я та моя дружина Олена переїхали з рідної Одеси до Сполучених Штатів близько 12 років тому. Основною причиною переїзду була відсутність привабливих перспектив роботи в Україні. Тому на початку 2000-х я подав аплікацію та вступив на докторську програму в економіці в Х’юстоні, штат Техас.

Після захисту дисертації та отримання докторського ступеню в 2008-му, я кілька років працював доцентом (assistant professor) на кафедрі економіки в Університеті Мемфісу, поки не переїхав до Університету Ліхай, де отримав більш високу академічну позицію професора (tenured associate professor) на факультеті бізнесу. Там я зараз викладаю економіку на бакалавраті та в аспірантурі, та займаюсь дослідженням монетарної політики.

Вперше стаття була опублікована на “Українській правді”

Моя дружина Олена навчається на докторській програмі з фінансів, і одного дня також стане професором. В даний час вона викладає фінанси та займається дослідженням ринкової мікроструктури.

Ми буваємо в Одесі раз чи два на рік. Останнього разу ми приїздили в липні цього року. Чи помітили ми якісь зміни в рідному місті? Так, i багато!

Олена та Алекс Нікольсько-Ржевські (США). Фото: life.pravda.com.ua

Олена та Алекс Нікольсько-Ржевські (США). Фото: life.pravda.com.ua

Національна свідомість

Плюси: Одразу впадають в очі численні українські прапори та українська національна символіка на вулицях. Місцеві підприємства почали відкрито підтримувати Україну, демонструючи цю символіку. Минулої зими не було жодного “патріотичного” сувенірного кіоску на Соборній площі (аналог Андріївського узвозу в Києві). Тепер таких кілька, із приблизно 30-40.

Дедалі більше людей в Одесі вдягають вишиванки або сорочки та аксесуари з національною символікою. До речі, можна помітити більше дівчат із традиційно українським плетінням волосся. Лише два роки тому традиційний український одяг сприймався зі здивуванням в найкращому випадку. Рік тому вишиванка на менi викликала неприкрито ворожу реакцію.

Порівняно з тим, що було два роки тому, на вулиці більше людей спілкуються українською мовою. Більш того, відчувається, що люди пишаються цим.

Важко не помітити велику кількість волонтерів, яких два роки тому практично не було. Вони не тільки допомагають збирати пожертвування на армію, притулки та лікарні, але й активно приймають участь в інших аспектах життя в Одесі, як-от допомога дітям-сиротам, малозабезпеченим та інвалідам.

Місцева влада

Плюси: Робота місцевих органів влади стала прозорішою завдяки регулярному звітуванню про результати її роботи.

Тепер значно легше влаштуватися на роботу або на практику в органи місцевого самоврядування. Туди почали залучати більш кваліфікованих і досвідчених людей, замість призначення на впливові посади родичів і друзів.

Мінуси: Розміри бюрократії досі прикро вражають. Щоб поновити паспорт чи оплатити рахунки за комунальні послуги, потрібно вистояти в довжелезних чергах.

Часто люди, які працюють у різних галузях місцевого самоврядування або у сфері житлово-комунальних послуг, абсолютно некваліфіковані і навіть не знають своїх посадових обов’язків.

Наприклад, Олені довелося витратити чотири дні, щоб просто вклеїти нову фотографію в український паспорт.

Вона стояла в черзі протягом 3-4 годин щодня в різних відділах, які розкидані по різних куточках міста, бо ніхто не міг надати чітку відповідь, де й що потрібно зробити – працівники Державної міграційної служби України помилково відправляли в установи, які цим не займаються, а потім вимагали хабарі за “пришвидшення процесу”.

З усіх людей держслужбовці демонструють найменшу зацікавленість та найменше співчуття до своїх клієнтів.

Тарифи на комунальні послуги стрімко зросли останнім часом; для багатьох людей це непомірний тягар. I хоча існують державні програми субсидування, але отримати точну і правильну інформацію про те, хто може розраховувати на ці субсидії, практично нереально.

Як результат, багато малозабезпечених громадян зневажає колективну концепцію Майдану і звинувачує його у всіх своїх стражданнях.

Місцева інфраструктура

Плюси: Одеса все більше стає схожою на європейське місто, з чистішими вулицями, сучасними будівлями, новими цікавими конструкціями, атракціонами й зеленими парками.

Мінуси: Сфера будівництва міста потребує нової концепції та інших нормативних актів, які б заборонили хаотичне розміщення кондиціонерів, рекламних вивісок на фасадах історичних, найкрасивіших будівель у центрі міста.

Деякі фасади і сходи знаходяться просто в жалюгідному стані – очевидно, вони перебувають у комунальній, тобто нічийній власності, тому й діла до них немає нікому.

Туризм

Плюси: Ми побачили значно більше туристів, які приїздять до Одеси і взимку, і влітку.

Побільшало не тільки іноземців, а й українців, котрі зазвичай влітку їздили в Крим чи за кордон, а зараз переключилися на відпочинок в Одесі. У червні багато готелів, серед них і найдорожчі, були повністю заброньовані до жовтня.

Безпека

Плюси: У місті однозначно стало більше машин патрульної поліції, це кидається в очі. Поліцейські автомобілі цілодобово патрулюють місто із завжди ввімкненими “маячками” – помітно, що вони працюють, і це допомагає відчувати себе у більшій безпеці.

Мінуси: Останнім часом почуття безпеки набуло зовсім іншого значення для жителів Одеси. Це те, про що люди за два десятиліття незалежності України ніколи й не згадували. Йдеться про терористичні атаки.

За останні 1,5 роки в Одесі спрацювало близько 25 вибухових пристроїв. Дуже ніяково стає, коли ти дізнаєшся, що волонтерський центр, куди ви пожертвували речі для армії, було підірвано через 15 хвилин після того, як ви з нього вийшли.

Так само, як відомий своїми проукраїнськими настроями ресторан, куди ви частенько заглядали.

Сфера медицини та освіти

Мінуси: Ми не помітили значного покращення в наданні медичної допомоги та системі освіти. Тут зберігається корупція, низька зарплата, некваліфікований персонал.

Громадський транспорт

Плюси: На роботу громадського транспорту Одеси загалом нарікань мало. Ви можете відносно швидко й дешево доїхати будь-куди в місті, незалежно від того, де ви перебуваєте.

Якщо говорити про автомобілі загалом, то багато хто переключився на газ, замість бензину.

Мінуси: Хотілося б кращої якості громадського транспорту. Іноді там дуже брудно і немає кондиціонерів.

Вартість послуг таксі в Одесі – дуже низька, і для нас це поганий знак. Ми не вважаємо, що 2 долари за поїздку через усе місто можуть покрити амортизацію автомобіля, бензин та всі інші витрати.

Таксисти, здається, по суті “беруть кредит” під заставу власних автівок через нестачу кращої роботи, замість того щоб отримувати реальний прибуток.

Брак середнього класу

Мінуси: Неприємно спостерігати зблизька дві крайності: тих, хто живе на 2000 гривень на місяць, та тих, хто наводнює центр Одеси автівками вартістю 100 тисяч доларів, ведучі розкішний образ життя.

Бари, ресторани, нічні клуби майже завжди набиті людьми – пиятика, вечірки й веселощі.

Чесно кажучи, це не те, що ми очікували побачити в країні, де йде війна й від міста не так далеко до активних бойових дій.

Переселенці з Донбасу

Плюси: В Одесі дуже багато евакуйованих з Донбасу. Майже скрізь ви побачите людей, які недавно приїхали в Одесу й намагаються влаштувати своє життя – працюють офіціантами, барменами, перукарями тощо.

pic2

Фото: life.pravda.com.ua

І на останок, що б хотілося покращити

Так, є багато зауважень до роботи нової влади. Але є дві речі, які нам здаються надзвичайно важливими i на які ми б хотіли звернути особливу увагу.

Це публічні комунікації та прозорість влади.

Уряд та влада повинні пояснювати ті чи інші свої дії та звітувати перед громадянами про результати своєї роботи. На нашу думку, це найпростіший та найефективніший спосіб підтримки громадян та досягнення успіхів в реформуванні країни.

Ми маємо значну частку населення похилого віку, що виступають проти нового уряду та реформ. Вони, зрозуміло, сумують за дешевими продуктами харчування та комунальними послугами. Вони не бачать жодних позитивних змін, і в силу свого віку, не мають приводу уповати на щасливе майбутнє.

Вони не користуються інтернетом, і їх жодним чином не стосується запровадження електронного уряду чи багато інших передових ініціатив.

Вони знають, що все змінюється – але не мають доступу до нової інформації чи до держустанов, які готові її надавати.

З іншого боку, у нас є молоде покоління, яке здебільшого за Майдан, підтримує реформи і нові ініціативи. Волонтерство знаходиться на підйомі, і уряд повинен його заохочувати і підтримувати – адже в такий спосіб можна зекономити бюджетні кошти і отримати працівників, які дійсно зацікавлені в тому, що вони роблять.

На мій погляд, краще всього використовувати волонтерів задля організації центрів допомоги малозабезпеченим та літнім людям, а також поширення інформації про них.

Саме ці дві групи, малозабезпечені та пенсіонери, найбільше страждають від змін. І це наша моральна відповідальність – допомогти їм.

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний