Коментар: «Які Справи в Української Науки» | VoxUkraine

Коментар: «Які Справи в Української Науки»

23 Жовтня 2015
FacebookTwitterTelegram
1210

З огляду на пожвавлену дискусію довкола нашої останньої статті, «Які справи в української науки», ми вважаємо за необхідне поділитись деякими нашими міркуваннями та розрахунками, які ми використовували.

Отже, для розрахунку кількості статей на одного вченого ми, як вже зазначали, використовували базу даних Scopus. За 2013 рік в цій базі даних є 9.835 статей, де принаймні один автор афілійований з Україною (лінк). Для розрахунку кількості вчених в Україні, ми користувались даними Державної служби статистики України (http://www.ukrstat.gov.ua/). За цими даними в Україні в 2013 році було 90.113 кандидатів наук, 16.450 докторів наук і 77.853 науковців (для  порівняння, в 1995 році ці цифри були 57.610, 9.759 і 179.799 відповідно), адже не всі наукові співробітники мають науковий ступінь. Сумарно це дає 184.416 (і подібну пропорцію до кількості населення як і в РФ, де є 441 тис. науковців) на 1.143 науково-дослідні організації. Таким чином ми отримуємо 0,05 статей на одного науковця. Альтернативним прочитанням цієї статистики, звичайно, може бути 9.835 / 77.853 = 0,12, показник теж подібний до РФ. Це в будь-якому випадку означає, що ефективність як мінімум в п’ять разів нижча, ніж була б бажана. Більш того, за період з 2012 по 2014 роки включно тільки 29.477 авторів з України надрукували 28.353 статті, що в середньому є краще: 0,3, але теж не дотягує до бажаного рівня 0,5 чи вище. В той же час, це означає, що мінімум 60% (або 85%, залежить від прочитання статистики) науковців в Україні не проявляють достатньої активності, і забирають ресурси так потрібні тим, хто дійсно працює.

Тиждень Людського Капіталу

Робоча Сила в Україні: Поганий ККД за Умови Якісної Освіти, або Чому Необхідні Комплексні Реформи (Том Купе, Київська школа економіки, член Редколегії VoxUkraine)

Ольга Купець: Якість Української Робочої Сили є Досить Низькою (Ольга Купець, доцент кафедри економічної теорії, НаУКМА)

Марія Алексинська: Низька Продуктивність Праці в Україні: Хто Дійсно Винен (Марія Алексинська, економіст, Міжнародна організація праці)

Які Справи в Української Науки (Максим Січ, Шеффілдський університет, Том Купе, Київська школа економіки, Олександр Талавера,Шеффілдський університет)

Між Текстом і Контекстом Публікації «Які Справи в Української Науки» (Світлана Благодєтєлєва-Вовк, к.е.н, доцент, керівник проекту «Антикорупційні ініціативи Києва»)

Ми залишимо на розсуд читача, який підхід правильніший, втім будь-які з цих цифр вказують на потребу кардинальних змін, адже відставання іде в рази, а не на відсотки.

 

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний