Індекс реформ. Випуск 21

Індекс реформ. Випуск 21

30 Жовтня 2015
FacebookTwitterTelegram
1106

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Значення Індексу реформ за двадцять перший період моніторингу (12 – 25 жовтня 2015р.) становить +1.0 бал з можливого діапазону від -5.0 до +5.0 балів.

Випуск 21: Велике відкриття державних реєстрів

Значення індексу дещо зросло, порівняно з мінімумом у попередньому періоді (+0.4 бала), проте темп реформ залишається низьким. Винятком у цьому періоді стали лише перетворення у секторі «Державне управління та боротьба з корупцією», які експерти оцінили вище за інші напрями.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

ua-1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному  раунді оцінювання

ua-2

Зокрема, сумарну оцінку +5.0 балів за напрямами «Державне управління та боротьба з корупцією» та «Дерегуляція» отримала постанова КМУ (835 від 21.10.2015) про відкриття більше трьохсот державних баз даних та реєстрів. На думку Дмитра Котляра з Реанімаційного пакету реформ, це

Важлива постанова Уряду, яка відкриває шлях до реального впровадження змін до Закону про доступ до інформації щодо відкритих даних, які були ухвалені у квітні 2015 р. Постанова визначає порядок оприлюднення інформації у формі відкритих даних, а також містить мінімальний перелік наборів даних, які повинні бути оприлюднені в першу чергу. Це відкриває нові можливості для доступу до суспільно важливої інформації, суспільного контролю за владою та стимулюватиме створення нового ринку даних.

+3.0 бали отримало запровадження конкурсного відбору директорів шкіл (за напрямами «Боротьба з корупцією» та «Конкурентна політика», постанова КМУ 827 від 13.10.2015). На думку Тараса Качки з Українського медіа-центру реформ:

Пункт 6 положення – найважливіший елемент децентралізації, справжнє посилення ролі батьків і громади в освіті.

З іншого  боку, деякі експерти відзначили, що виконання такого рішення може бути проблематичним.

Ще +2.0 бали експерти віддали скасуванню ліцензій на експорт ряду товарів з кольорових металів, відзначивши позитивний крок у дерегуляції та торговельній політиці (постанова КМУ 773 від 30.09.2015).

Дозвіл органам Мін’юсту надавати послуги з держреєстрації прав на нерухомість (розпорядження КМУ 1065-р від 7.10.2015) отримав +1.0 бал, адже рішення посилює конкуренцію та має на меті поліпшити якість надання послуг. Також по +1.0 балу отримали дві постанови НБУ. Перша – щодо послаблення вимог під час розрахунку кредитних ризиків та достатності регулятивного капіталу (683 від 8.10.2015). Друга – деяке послаблення валютного регулювання (718 від 22.10.2015), проте ці послаблення є точковими та матимуть лише обмежений вплив.

Нарешті, +1.0 бал отримало рішення повернути державні розподільчі мережі в користування НАК «Нафтогаз України» (постанова КМУ 796 від 30.09.2015), хоча думки експертів дещо розділились  З одного боку, повернення мереж покращить управління державною власністю, адже зараз  мережі  перебувають у безкоштовному оперативному управлінні облгазів. З іншого боку, рішення суперечить планам щодо розділення НАК «Нафтогаз» на декілька компаній за сферами діяльності – видобування, транспортування та продаж.

Загалом, завдяки постанові про відкриття низки державних даних, а також запровадженню конкурсного відбору директорів шкіл, оцінка сектору «Державне управління та боротьба з корупцією» стала найвищою у двадцять першому моніторинговому періоді і склала +2.0 бали. Ще три сектори отримали по +1.0 балу: «Монетарна політика та фінансові ринки», «Ринкова та торговельна політика» та «Енергетична незалежність». А от напрям «Державні фінанси» залишився без змін цього разу – оцінка сектору склала 0.0 балів.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 12 – 25 жовтня 2015 року

ua-4

Графік 3.  Події, що визначали значення індексу протягом 12 – 25 жовтня 2015 р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

ua-5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 12 – 25 жовтня 2015 року

ua-3

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний