Індекс реформ. Випуск 22

Індекс реформ. Випуск 22

13 Листопада 2015
FacebookTwitterTelegram
1428

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін до регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками. Значення Індексу реформ за двадцять другий період моніторингу (26 жовтня – 8 листопада 2015р.) становить +0,6 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. 

Випуск 22: Технічні галузеві кроки

Політичні події та проведення місцевих виборів не сприяють прогресу реформ. У поточному моніторинговому періоді були зафіксовані лише точкові галузеві зміни з обмеженим впливом, в той час як значення індексу не змогло перевищити позначку 1,0 втретє поспіль.

Найбільш помітна подія у цьому випуску – нещодавно опублікований наказ МОЗ (460 від 23.07.2015), який остаточно скасував державну перереєстрацію медичних препаратів – отримав +2,0 бали. Дві інші події за напрямом «Ринкова та торговельна політика» отримали нижчі оцінки. Зокрема, введення єдиного реєстру товарно-транспортних накладних в електронній формі на переміщення спирту та алкоголю (Постанова КМУ 864 від 28.10.2015) здобуло +1.0 бал.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

g-ua-1

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

g-ua-2

Рішення про заборону на рух транспортних засобів з фактичною вагою понад 40 тон по місцевих автомобільних дорогах (постанова КМУ 869 від 21.10.2015) отримало суперечливі коментарі. Загальна оцінка склала +1.0 бал, тоді як оцінки експертів коливались від -2,0 до +3,0. З одного боку, заборона дозволить знизити навантаження на дороги і подовжити термін їх експлуатації. З іншого боку, на думку деяких експертів вона збільшує можливості для корупції. Наприклад, Ілона Сологуб з Київської школи економіки зазначає:

Витрати підприємств зростуть. Можливо, зростуть хабарі за те, щоб посадові особи заплющували очі на перевищення ваги. Загалом, правильніше було б стягувати плату за проїзд залежно від ваги транспорту і спрямовувати ці кошти на ремонт доріг (чи побудову нормальних доріг).

В цілому напрям «Ринкова та торговельна політика» склав +1,0 бал.

Також +1,0 бал експерти віддали сектору «Монетарна політика та фінансові ринки». Рішення Національного банку України (НБУ) дозволити банкам здійснювати валютні свопи з міжнародними фінансовими організаціями (постанова НБУ 721 від 23.10.2013) отримало +1,3 бала. Зміна повинна сприяти притоку іноземного капіталу і підтримати національну валюту. Крім того, вона дещо розширює можливості міжнародних фінансових організацій залучати гривневу ліквідність у банків та кредитувати підприємства. Запуск щоденної публікації справедливої вартості цінних паперів, що перебувають у портфелі НБУ або які приймаються як застава (постанова НБУ 732 від 26.10.2015), отримав +1.0 бал. Рішення має на меті підтримати довіру учасників ринку до операцій НБУ з регулювання ліквідності банків та сприятиме розвитку вторинного ринку ОВДП.

Сектор «Енергетична незалежність» отримав оцінку +1,0, як і три події у ньому. Перша – новина щодо створення комісії з вибору постачальника газу “останньої надії” (постанова КМУ 873 від 21.10.2015). По-друге, КМУ затвердив Примірний енергосервісний договір в Україні (постанова 845 від 21.10.2015). На думку Дмитра Науменка з інформаційної кампанії «Сильніші разом!» постанова

встановлює юридичне підґрунтя для оформлення договорів між ЕСКО-компаніями та їхніми клієнтами, що фактично дозволить запустити механізм фінансування заходів з енергоефективності за рахунок економії коштів від їх впровадження.

По-третє, КМУ встановив соціальний норматив для житлових субсидій (постанова 842 від 28.10.2015), у тому числі норми для центрального опалення для житлових будинків, обладнаних лічильниками тепла, та обсягів електроенергії, диференційованих за періодами часу, при використанні її для індивідуального опалення.

Оцінка сектору «Державне управління та боротьба з корупцією» склала 0,0 балів, адже експертів не вразило перетворення Державної фінансової інспекції на Державну аудиторську службу (0,0 балів, постанова КМУ 868 від 28.10.2015 ). За відсутності будь-яких помітних подій оцінка сектору «Державні фінанси» також склала 0.0 балів.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 26 жовтня – 8 листопада 2015 року

g-ua-4

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 26 жовтня – 8 листопада2015 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5)

g-ua-5

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 26 жовтня – 8 листопада 2015 року

g-ua-3

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний