Індекс реформ. Випуск 27

Індекс реформ. Випуск 27

29 Січня 2016
FacebookTwitterTelegram
1641

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. Значення Індексу реформ за двадцять сьомий період моніторингу (11–24 січня 2016 року) становить +1,4 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 бала. 

Випуск 27: Поступ у боротьбі з корупцією

Серед подій у цьому випуску експерти найвище оцінили антикорупційні зміни, проте також зазначили, що ефективність ухвалених документів залежатиме від бажання влади їх упроваджувати.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

IMoRe report2016_01_24_UKR - Microsoft Word

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

56475

За кількістю позитивно оцінених подій найбільший прогрес відбувся за напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією», оцінка якого становила +2,0 бала, і насамперед завдяки антикорупційній складовій. Зокрема, рішення проводити усі державні закупівлі ліків через міжнародні організації (розпорядження КМУ 1396-р від 04.11.15) отримало загалом +4,5 бала, з яких +2,75 бала за напрямом «Державне управління та боротьба з корупцією» та +1,75 бала за напрямом «Державні фінанси».

Ще два регулювання набрали від експертів загалом по +4,0 бала. Це, по-перше, постанова Кабінету міністрів 1180 від 16.12.2015, що має на меті вдосконалити проведення конкурсного відбору керівників підприємств державного сектора. Експерти високо оцінили цей крок у напрямку боротьби з корупцією та підвищення ефективності управління державними підприємствами. Водночас наголосили, що успіх реформи залежатиме від якості впровадження, вказуючи на постійні скандали з призначенням нових керівників держпідприємств. Зокрема, Олександр Жолудь із МЦПД зазначає, що ця постанова «не вирішує критичне питання негативного досвіду постійних оскаржень призначень у судах». Проте вона полегшує й пришвидшує процедуру проведення конкурсу.

Також +4,0 бала отримало запровадження вимоги до небанківських фінансових груп надавати Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, інформацію про свою діяльність та власників (розпорядження комісії 2724 від 12.11.2015).

+3,0 бала від експертів отримало затвердження ліцензійних умов діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів залізничним транспортом (постанова КМУ 1168 від 9.12.2016). Вероніка Мовчан з ІЕД каже: «Позитив [регулювання – Ред.] – усунення дублювання функцій [органів ліцензування та державного нагляду і контролю – Ред.] та запровадження технічних регламентів. Ризик – вимоги до кваліфікації можуть бути обмежуючим фактором для виходу на ринок».

Закон про Державне бюро розслідувань (794-VIII від 12.11.2015), яке розслідуватиме злочини вищих посадових осіб держави та працівників новостворених антикорупційних органів, експерти оцінили у +2,5 бала. Хоча закон був прийнятий у листопаді, підпис Президента під ним з’явився лише недавно.

Щодо прогресу реформ за іншими напрямами, оцінка сектора «Енергетична незалежність» становила +2,0 бала завдяки уніфікації українського законодавства про безпеку постачання природного газу з європейським. Зокрема, йдеться про затвердження Правил про безпеку постачання природного газу (наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості 686 від 02.11.2015). Прогрес у кожному з трьох інших секторів – «Державні фінанси», «Монетарна політика та фінансові ринки» і «Ринкова та торговельна політика» був оцінений у +1,0 бала.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 11–24 січня 2016 року

Державне управління та боротьба з корупцією +2,0
МОЗ у 2016 році здійснюватиме всі держзакупівлі ліків через міжнародні організації +2,8
Нацкомфінпослуг зобов’язала небанківські фінансові групи надавати інформацію про свою діяльність і власників +2,5
Рада прийняла закон про Державне бюро розслідувань +2,5
Керівники великих держпідприємств мають призначатися обов’язково за конкурсом – постанова Кабміну +2,0
Уряд удосконалив механізм роботи залізничних перевізників в Україні +1,0
Державні фінанси +1,0
МОЗ у 2016 році здійснюватиме всі держзакупівлі ліків через міжнародні організації +1,8
Рада полегшила держзакупівлі для національної поліції 0,0
Монетарна політика та фінансові ринки +1,0
Нацкомфінпослуг зобов’язала небанківські фінансові групи надавати інформацію про свою діяльність і власників +1,5
Адміністративна рада затвердила нову структуру Фонду гарантування вкладів +1,5
Нацбанк спростив для банків відкриття коррахунків і узгодив інструкцію про міжбанківський переказ із централізацією його функцій +1,0
Ринкова та торговельна політика +1,0
Керівники великих держпідприємств мають призначатися обов’язково за конкурсом – постанова Кабміну +2,0
Уряд удосконалив механізм роботи залізничних перевізників в Україні +2,0
Кабмін видалив із переліку екологічно небезпечних об’єктів стільникові базові станції +1,0
Енергетична незалежність +2,0
Україна уніфікувала законодавство про безпеку постачання природного газу з європейським +2,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що вплинули на значення індексу протягом 11–24 січня 2016 року (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямами, тому вона може перевищувати +5 або бути меншою за -5)

4567

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 11–24 січня 2016 року

7654

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний