Індекс реформ. Випуск 29

Індекс реформ. Випуск 29

26 Лютого 2016
FacebookTwitterTelegram
1470

Індекс реформ дає комплексну оцінку зусиль уряду України з проведення економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямами. Значення Індексу реформ за двадцять дев’ятий період моніторингу (8 – 21 лютого 2016р.) становить +1,4 бала з можливого діапазону від -5,0 до +5,0 балів. 

Випуск 29: Прозорі державні закупівлі

Зростання Індексу забезпечив закон про публічні закупівлі, що був прийнятий Верховною Радою наприкінці року, та підписаний Президентом 16 лютого.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 29

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 29

Закон про публічні закупівлі (922-VIII від 25.12.2015) експерти загалом оцінили у +8,0 балів, з яких +4,0 бали за напрямком «Державне управління та боротьба з корупцією» та ще стільки ж за напрямом «Державні фінанси та ринок праці». Крім того, завдяки цьому закону оцінка даних напрямів склала +3,0 та +2,5 відповідно. Закон вводить електронну систему закупівель для всіх державних закупівель товарів та послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн., а робіт – 1,5 млн. грн. А також закон зобов’язує оприлюднювати звіт про закупівлі, здійснені без використання електронної системи, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тис. грн. З 1 квітня 2016 року закон почне діяти для центральних органів виконавчої влади, а з 1 серпня – для всіх замовників.

Також варто зазначити, що висока оцінка реформи забезпечена зокрема і її успішним впровадженням. Олена Білан з інвестиційної компанії Dragon Capital зауважує, що реформа державних закупівель – «одна з найуспішніших реформ. Дозволить знизити корупцію, збільшити конкуренцію та зекономити державні кошти».

Оцінки інших подій, оцінених у даному моніторинговому періоді, були значно обмежені. Так дві події в енергетичному секторі отримали по +1.0 балу. Зокрема, Кабінет міністрів скасував фіксацію тарифів на електроенергію для міського електротранспорту на рівні тарифів на електроенергію для населення, а також скасував диференціацію тарифів за часом доби для міського освітлення (постанова КМУ 1192 від 25.11.2015). Іншою подією у секторі стали зміни до бюджетного кодексу, що дозволять надавати державні гарантії для формування стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду – закон 937-VIII від 26.01.2016. Дана зміна сприятиме сталому проходженню опалювальних сезонів та дозволить залучити 700 млн. дол. у Світового банку для закупівлі газу в ЄС. Загалом же напрям «Енергетична незалежність» був оцінений у +0,5 бала.

Також по +0,5 бала отримали сектори «Монетарна політика та фінансові ринки» і «Ринкова та торговельна політика». Як і в енергетичному секторі, експерти відмітили лише незначний прогрес за цими напрямами.


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org


Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 8– 21 лютого 2016р.

Державне управління та боротьба з корупцією +3.0
Порошенко підписав закон “Про публічні закупівлі” +4.0
Державні фінанси та ринок праці +2.5
Порошенко підписав закон “Про публічні закупівлі” +4.0
Рада прийняла закон про безкоштовні підручники для учнів та вчителів 0.0
Порошенко підписав закон про посилення соцзахисту дітей і підтримки сімей з дітьми 0.0
Кабмін затвердив методику визначення середньоринкової вартості легкових авто для сплати транспортного податку 0.0
Монетарна політика та фінансові ринки +0.5
НБУ надав доступ проблемним банкам до підтримки ліквідності +1.0
Ринкова та торговельна політика +0.5
АМКУ прийняв нові рекомендації по штрафам за порушення антимонопольного законодавства +0.8
Енергетична незалежність +0.5
Кабмін скасував прив’язку тарифу на електроенергію для міського транспорту до тарифу для населення +1.0
Рада прийняла закон щодо стабілізаційного (резервного) енергетичного фонду. +1.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Графік 3. Події, що визначали значення індексу протягом 8– 21 лютого 2016р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 29

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 8– 21 лютого 2016р.

Індекс Моніторингу Реформ (iMoРe). Випуск 29

image-13256

Автори

Застереження

Автори не є співробітниками, не консультують, не володіють акціями та не отримують фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний