Солодкий Податок в Україні | VoxUkraine

Солодкий Податок в Україні

29 Лютого 2016
FacebookTwitterTelegram
3140

Внаслідок останніх поправок до Податкового кодексу, українці у 2016 році платитимуть за алкогольні та тютюнові вироби більше. Акцизи різко зросли: на тютюнові вироби – на 40%, на слабоалкогольні напої – на 300%, на пиво та вино – на 100%, на алкогольні напої – на 50%. Прогнозується, що вклад цих підвищених податкових ставок у Бюджет України на 2016 рік становитиме 18,1 млрд грн. Однак автор вважає, що уряд України неповною мірою використовує потенціал «податків на пороки».

Ви можете спробувати високі податки та низькі податки, але ви завжди матимете податки на пороки та більше пороків, ніж податків.

— Джордж В. Бейн

Наприклад, шкідливий вплив від цукру ненабагато відрізняється від впливу тютюну та алкоголю. Чому б тоді не оподатковувати продукти з вмістом цукру? На користь такого погляду свідчить багато чинників.

По-перше, розгляньмо економіку “солодко-податкового” питання. Існує поняття “податку на гріх”. “Податок на гріх – це акцизний податок, що накладається окремо на певні товари, які вважаються шкідливими для суспільства, наприклад, алкоголь та тютюн, солодощі, наркотики, слабоалкогольні напої, фаст-фуд, каву та азартні ігри” [1]. Є певні переконливі причини підвищувати ставки «податків на гріх», а не інших податків, у випадку бюджетного дефіциту:

  • податок сплачують лише споживачі “гріховних продуктів”,
  • податок легко сприймається населенням,
  • податок заохочує здоровий спосіб життя,
  • податок може бути значним джерелом доходу.

Крім того, споживачі “гріховних продуктів” створюють додаткові витрати для суспільства, оскільки уряду прийдеться нести тягар витрат на медичні послуги. Одним словом, податок на споживачів “нездорових товарів” видається справедливим.

По-друге, розгляньмо залежність від солодощів в порівнянні з залежністю від тютюну та алкоголю. Згідно із дослідженнями ООН, у 2011 році неінфекційні хвороби, такі як серцеві хвороби, рак та діабет, були більш розповсюдженими, ніж інфекційні захворювання. Кожні 7 секунд внаслідок діабету у світі помирає одна людина. На жаль, близько 5% населення України хворіє на діабет. Кількість українців, хворих на діабет, за останні 10 років подвоїлась та зростатиме на 5% щорічно. Згідно із дослідженнями Британського фонду: “20%-ний податок на солодку содову зменшує кількість людей, що страждають на ожиріння, на 13% та людей із надлишковою вагою на 0,9%” [2].

По-третє, багато країн запровадили податки на цукор в якості фіскального інструменту та інструменту покращення громадського здоров’я. Наприклад, Фінляндія застосовує податок величиною 0,9 дол. США на кілограм (або 0,10 дол. США на літр) солодощів, шоколаду, продуктів на основі какао та морозиво. Угорці сплачують податок на слабоалкогольні напої, енергетичні напої та розфасовані солодкі продукти і солоні закуски. Франція отримує 0,08 дол. США з кожного літру всіх напоїв з високим вмістом цукру. Деякі штати США запровадили додатковий акциз величиною 3-7% на шипучі напої. Тепер податок на цукор перебуває в центрі суперечки між Джеймі Олівером (популярним шеф-кухарем) та Прем’єр-міністром Девідом Камероном в Сполученому королівстві. Шеф-кухар зауважив: “10%-ний податок на цукор для мексиканців (на 4 місці в світі за споживанням напоїв із значним вмістом цукру, 225 літрів на рік в порівнянні з 30 літрами в Україні) призвів до зниження продажів цукрових напоїв на 6%, і схожа політика в Англії знизила би споживання, принаймні в короткостроковій перспективі” [3].

Тому я пропоную запровадити в Україні акциз “солодкий податок” на кондитерські вироби та на шипучі безалкогольні напої. Ставка акцизу буде залежати від вмісту цукру у продуктах.

Як наслідок, потенційно можна буде залучити до українського бюджету значні кошти, приблизно 2,5 млрд грн, враховуючи, що споживання скоротиться на 20% (середня величина зниження в США, Мексиці, Угорщині) порівняно з 2015 роком, та враховуючи, що 30% виробів експортувалося і не оподатковується. Величина передбачуваного доходу бюджету дорівнюватиме 20% бюджету Міністерства охорони здоров’я України на 2016 рік або 1,8 бюджету Міністерства молоді та спорту (Таблиця 1).

Таблиця 1. Оцінка впливу “солодкого податку” на бюджет України

Товар, на який накладається податок Виробництво в Україні за 2015 рік X Запропонована середня ставка акцизу X 50%= Доходи бюджету
Кондитерські вироби:

Шоколад:

Печива:

Пряники:

Загалом кондитерські вироби

162 млн кг

228 млн кг

173 млн кг

563 млн кг

5 грн за кг 1,4 млрд грн
Шипучі напої

(безалкогольні)

1100 млн літрів 2 грн за літр 1,1 млрд грн
Всього   2,5 млрд грн

Джерело: Державний комітет статистики України

Загалом, можна очікувати, що “солодкий податок” буде вигідним і владі, і всьому суспільству в Україні. Споживання кондитерських виробів та шипучих напоїв може бути так само шкідливим для здоров’я, як споживання тютюнових та алкогольних виробів. Податок на продукти із високим вмістом цукру може знизити частоту діабету та інших захворювань, таким чином, покращуючи здоров’я населення та захищаючи населення від “солодкої смерті”. Дохід від “солодкого податку” може бути використаний на потреби охорони здоров’я та спорту в Україні.

Стаття здобула спеціальний приз конкурсу MindSketch за грудень

Примітки

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний