Верховна Рада під мікроскопом. 10 фактів про український парламент | VoxUkraine

Верховна Рада під мікроскопом. 10 фактів про український парламент

18 Травня 2016
FacebookTwitterTelegram
10272

Які депутати краще голосують за прогресивні закони і від чого залежить ефективність народних обранців? Це не риторичні запитання. VoxUkraine проаналізували голосування народних депутатів 8 скликання і знайшли 10 закономірностей, від яких залежить робота депутата. Наприклад, жінки і молоді, недосвідчені депутати в середньому помітно краще голосують за прогресивні законопроекти, ніж депутати-чоловіки пенсійного віку. Якщо малювати портрет ідеального депутата, то в 2016-му він виглядає так – жінка, до 34 років, колишній медійник, з Буковини і член Народного фронту.

На початку 2016 року VoxUkraine склав рейтинг депутатів-реформаторів Верховної Ради 8 скликання, який заснований на Індексі реформ. Суть рейтингу – ми проаналізували, як кожен народний обранець голосував за 90 законів, які експерти iMoRe визнали реформаторськими і проранжували в залежності від важливості законів. Підсумкова кількість балів у кожного депутата залежала від того, як він голосував за реформаторські закони.

Через 3 місяці ми оновили рейтинг – додали майже п’ять десятків важливих законопроектів, а також детально проаналізували від чого залежить “реформаторська” активність депутата в Україні. Зараз при оцінці депутатів приймалися результати їх голосування по 139 ключових законопроектах, які були розглянуті Радою майже за 1,5 роки роботи.

При підготовці рейтингу були використані дані тільки з відкритих джерел: Індекс реформ, DataVox, OpenRada. З методологією розрахунку рейтингу iMoRe ви можете ознайомиться, пройшовши за цим посиланням.

Факт 1: Вадим Рабинович – гроза реформ, єдиний депутат з негативним рейтингом

У загальному рейтингу перша 10-ка зазнала помітних змін. У топ-10 з’явилося відразу 5 депутатів: Ігор Гузь (Народний фронт, +14), Ігор Артюшенко (БПП, +10), Володимир Мельниченко (БПП, +11), Олена Бойко (Народний фронт, +6), Олександр Кодола ( народний фронт, +15).
Сильніше за всіх впали в рейтингу Ігор Мосійчук (Радикальна Партія, -138) і його однопартієць Ігор Попов (-121).

iMoRe рейтинг депутатів-реформаторів (для сортування натисніть на назву колонки)

[iframe src=”https://voxukraine.org//dataviz/imore/rank/imore.html” width=”100%” height=”600″]

Найменше для реформ в Україні прогнозовано зробили члени опозиційного блоку. Єдиним депутатом з негативним рейтингом iMoRe є Вадим Рабинович (-1), який займає 4-й номер у списку Опозиційного блоку.

Перша і остання 10-ка депутатів в рейтингу реформаторів (На 419 місці з рейтингом 0 розташовується Надія Савченко

vrm_ua_1

Факт 2. Жінки голосують краще за реформаторські закони

Жінки – краще голосують за реформаторські законопроекти. Так у 51-ої народної обраниці середній бал – 169, в той час, як 369 чоловіків на кожного заробили 149 балів. Мінімальний рейтинг серед жінок у Юлії Льовочкіної (2, Оп. блок), максимальний у Олени Бойко (250.6, Народний фронт).

vrm_ua_2

Факт 3. Досвід заважає депутату, новобранці – ефективніше

Хто ефективніше працює: депутати, які мають досвід і краще знають систему, або ж нові обранці, які не «залучені» в систему?

Відповідь однозначна. «+50» – на скільки вище середній рейтинг недосвідчених депутатів у порівнянні з досвідченими колегами. Це черговий аргумент на користь поновлення парламенту.

vrm_ua_3

Факт 4. Вік – депутату перешкода

Існує очевидна тенденція, що депутати у віці голосують гірше: у 83-х річного Юхима Звягільського рейтинг 9.25, В’ячеслав Богуслаєв (78 років, рейтинг 2.5), Юлій Іоффе (75 років, рейтинг 21.25).

Втім похилий вік не перешкода – серед ветеранів Ради є депутати, які входять до першої сотні рейтингу: Сергій Драюк (Народний фронт, 246.1), Андрій Река (Народний фронт, 240.65), Михайло Довбенко (БПП, 226.6), Микола Федорук (Народний фронт, 221.4), Микола Лаврик (БПП, 219.55), Олександр Романовський (народний фронт, 215.95).

Найбільш реформаторський вік в діапазоні від 28-34 років – середній показник приблизно 200.

2

Факт 5. З бізнесменів депутати краще, ніж з досвідчених нардепів. А ще краще – з журналістів

Третина (140 чол.) сьогоднішніх народних обранців були депутатами 7-го скликання ВРУ. Можна припустити, що ці люди отримали необхідний досвід, розбираються в законодавчому процесі і розуміють, які реформи потрібні країні. Але цифри говорять про зворотне. З усіх груп професій (ким були на момент обрання в парламент), досвідчені депутати голосують гірше всіх (середній рейтинг iMoRe 120). Для порівняння, представники бізнесу голосують значно краще – 173. Ще краще з реформами у колишніх журналістів і помічників нардепів. Правда, таких в парламенті небагато, всього 4-и журналіста: Ольга Червакова (237, БПП), Сергій Висоцький (236, Народний фронт), Сергій Лещенко (189, БПП), Мустафа Найєм (146, БПП).

555

Факт 6. «Мажоритарні» депутати гірше

Різниця між «мажоритарниками» і «списочниками» становить майже 30 пунктів на користь останніх. Причина на поверхні – відсутність партійної дисципліни і контролю з боку товаришів по партії. На відміну від «облікових» депутатів, яких партія може примушувати до голосування (імперативний мандат робить «списочників» дуже вразливими), мажоритарні депутати пов’язані з округом вельми формально, і виборці не мають дієвих важелів впливу на свого народного обранця. Рішенням проблеми може стати реформа системи виборів: вибори з відкритими списками і скасування мажоритарних округів можуть бути ефективнішою системою.

vrm_ua_6

Факт 7. Чернівецькі «мажоритарники» – найбільш реформаторські

Мажоритарні депутати з Чернівецької області найбільші реформатори в Україні – 4 представники Буковини мають середній бал 230. На другому місці представники Вінницької області (8 осіб, 216 балів). Третє місце зайняли представники Житомирської області (6 осіб, 209).

Внизу рейтингу знаходяться «мажоритарники» з Харківської області (14 чол., 52), Луганської області (5 чол., 61), Донецької області (12 чол., 61). Серед мажоритарних депутатів зі східних областей виділяється Олександр Кірш (БПП, 240.65).

[iframe src=”https://voxukraine.org//dataviz/imore/ukraine.html” width=”100%” height=”530″]

Факт 8. Лідери партійних списків – неефективні депутати-реформатори

Депутати, які займають високе місце в списку партії, краще голосують за реформаторські законопроекти? Коротка відповідь – ні. Ступінь залежності рейтингу iMoRe від місця в партійному списку вкрай незначний (R2 = 0.1). Якщо подивитися на рейтинги топових представників партій, то ми побачимо зовсім різні цифри:

  • Юрій Луценко (№2 у списку БПП) розташувався на 190-му місці.
  • Лідер Самопомочі Ганна Гопко 153-я; 2-ий номер, Семен Семенченко, тільки 319-ий;
  • Перший радикал України Олег Ляшко 143-ий;
  • Лідер Батьківщини Юлія Тимошенко, займає почесне 300-е місце;
  • 1-й і 2-й номери Опозиційного блоку, Юрій Бойко та Олександр Вілкул, розташувалися на 409 і 405 місцях відповідно.

676

Факт 9. Радикальна партія біжить від реформ

Серед парламентських фракцій найбільше падіння в рейтингу показали представники Радикальної партії Олега Ляшка (-42 позиції в середньому). Це пов’язано з їх виходом з коаліції і переходом в опозицію. Радикали офіційно вийшли з коаліції 29 березня 2016 року. Два інших колишніх члена коаліції – Батьківщина і Самопоміч, також впали в рейтингу, але набагато менше на -10.5 і -3 позиції відповідно. Це пов’язано з тим, що ці фракції заявили про вихід з коаліції і перестали підтримувати коаліційні законопроекти.

75

Факт 10. Народний фронт лідирує в гонці реформаторів

Як і в першому випуску, Народний фронт посідає перше місце в партійному рейтингу реформаторів. Крім того, фракція Арсенія Яценюка наростила свій відрив від Блоку Петра Порошенка з 5 до 25 пунктів.

84

Застереження: Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний