Індекс реформ 35. Травнева Багнина, або Суперечливі Реформи: Одіозний Закон про Генпрокуратуру

Індекс реформ 35. Травнева Багнина, або Суперечливі Реформи: Одіозний Закон про Генпрокуратуру

27 Травня 2016
FacebookTwitterTelegram
1428

Індекс реформ свідчить, що у другій половині травня реформи в Україні перешли з маленьких кроків до мізерних крочків. Що важливого відбувалося в країні і як вплинуло на темп реформ?

Сумнівний прогрес

Друга декада травня не була обтяжена реформами. Загалом експерти оцінили шість подій, а Індекс реформ при цьому сповільнився до одного з найнижчих значень: +0,4 бала. Єдиною подією, оцінка якої трохи перевищила 1, стала лібералізація ринку авіаперевезень. З іншого боку,  все частіше в опитуваннях стали з’являтись суперечливі й негативні події. Зокрема, цього разу експерти зовсім неоднозначно оцінили зміни щодо Закону про Генеральну прокуратуру України. Зате швидкість прийняття цього закону була просто блискавичною. Шкода, що більш прогресивні реформи не приймають так само швидко, а, навпаки, вони часто вкриваються пилом на полицях.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ

Графік 1. Динаміка Індексу моніторингу реформ. Команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу 2 і вище

Команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу 2 і вище

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному  раунді оцінювання

imr-35-ua-2

1) Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України: 0,0 балів

Загальна оцінка цього закону – 0, при цьому окремі оцінки експертів коливались від -2 до +1 балу. Даним законом (1355-VIII від 12.05.2016) було скасовано вимогу щодо юридичної освіти Генерального прокурора (залишено вимогу щодо вищої освіти), а вимогу щодо стажу роботи прокурором замінено на стаж роботи у галузі права.

Іншим суттєвим аспектом стали зміни щодо заочного розслідування. Відтепер міжнародний розшук не є обов’язковою вимогою для заочного розслідування. Спеціальне досудове розслідування можна застосовувати і у випадку, якщо особа понад шість місяців переховується від органів слідства та/або  перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території або в зоні АТО, але не оголошена у міжнародний розшук. Остання зміна стосується перш за все розслідування справ проти колишнього президента та його поплічників.

Загалом, найбільше критики отримав той факт, що закон було розроблено під конкретного кандидата на посаду Генерального прокурора. А швидкість прийняття, підписання та публікації закону разом із призначенням нового Генпрокурора лише підвищила рівень обурення як громадськості, так і експертів.

Цей закон розрахований на призначення конкретної людини в конкретну установу. Це є порушенням фундаментального принципу рівних правил для всіх і зобов’язання дотримуватись цих правил, незважаючи на політичний тиск і корисливі міркування.

Тимофій Милованов, Університет Піттсбурга

Позитивний момент таких змін до закону – можливість призначення людей “з-поза системи” (внаслідок скасування вимоги щодо досвіду прокурорської роботи). Негативний – процедура прийняття закону, зокрема те, що він був виписаний під конкретну особу.

Ілона Сологуб, Київська школи економіки

Позитивні нововведення

1) Державіаслужба України спростила доступ до ринку авіаперевезень: +1,5 бала

Державна авіаційна служба України внесла зміни (наказ 222 від 04.04.2016 ) до Авіаційних правил України щодо Порядку надання і анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній.

Зміни спрямовані на лібералізацію ринку авіаперевезень, створення рівних умов для всіх учасників ринку, розвиток конкуренції. Зокрема новим порядком скасовано дискримінаційну норму, коли для отримання права на міжнародні повітряні перевезення авіаперевізник мав виконувати регулярні рейси в межах України протягом не менше року.

Окрім того, скасовано дублювання перевірки осіб, яким належать переважне володіння та фактичний контроль над авіаперевізником при отриманні права на експлуатацію повітряної лінії – адже авіаперевізник проходить таку перевірку при отриманні ліцензії. А також обов’язковою для отримання прав на експлуатацію повітряних ліній стала оплата в повному обсязі державних зборів, передбачених Повітряним кодексом України.

В той же час, сьогодні відповідний наказ оскаржується в суді.

Це рішення дуже важливе для стимулювання конкуренції в галузі, а отже – для зниження ціни та підвищення якості авіаперевезень. Головне, щоб судові позови його не заблокували, особливо відмову від вимоги досвіду роботи на внутрішньому ринку як передумови виходу на зовнішній.

Вероніка Мовчан, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій

Інші події, що вплинули на Індекс реформ

Графік 3.  Події, що визначали значення індексу протягом 9 – 22 травня 2016р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

imr-35-ua-3

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 9 – 22 травня 2016р.

imr-35-ua-4

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом 9 – 22 травня 2016р.

Державне управління та боротьба з корупцією 0.0
Рада дозволила призначати генпрокурора без юридичної освіти і змінила процедуру заочного засудження 0.0
Державні фінанси та ринок праці 0.0
Рада конкретизувала норми для визначення осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню 0.0
Монетарна політика та фінансові ринки +1.0
Нацбанк посилив контроль за діяльністю внутрішнього аудиту в банках +1.0
ФГВФО розширив публічну інформацію про  активи неплатоспроможних банків, які продаються +1.0
Ринкова та торговельна політика +1.0
Державіаслужба України спростила доступ до ринку авіаперевезень +1.5
Енергетична незалежність 0.0
Кабмін оприлюднив постанову про заборону “Нафтогазу” відключати газ підприємствам ТКЕ при виконанні ними ряду вимог +0.5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління і боротьба з корупцією
  2. Державні фінанси та ринок праці
  3. Монетарна політика та фінансові ринки
  4. Ринкова політика і зовнішня торгівля
  5. Енергетична незалежність

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

Автори