Російський бонд: що ховається за виходом Росії на зовнішні ринки капіталу. Та чи був вихід | VoxUkraine

Російський бонд: що ховається за виходом Росії на зовнішні ринки капіталу. Та чи був вихід

30 Травня 2016
FacebookTwitterTelegram
1351

Росія розмістила єврооблігації на $ 1,75 млрд. Це перший вихід Мінфіну РФ на зовнішні ринки за майже 3 роки. Провладні російські ЗМІ говорять про тріумфальне повернення Росії на фінансові ринки. На перший погляд випуск вдалий, але тільки на перший. Світлана Русакова подивилася пильніше на “російське повернення” і з’ясувала, що не так з цим з цим випуском.

Окрім політичної ізоляції, санкції США та ЄС ізолювали Росію і фінансово, обмеживши її доступ на ринок міжнародного капіталу. Таким чином, Росія опинилася в ситуації, коли на тлі падаючих світових цін на нафту і газ, розраховувати можна в основному на внутрішнє фінансування. Ще в 2012 році корпоративний сектор РФ залучав на міжнародному ринку близько 40 млрд доларів. У 2015 році було укладено всього п’ять угод із залучення іноземного капіталу на суму 5 млрд доларів. Згідно з оцінкою Центробанка РФ, зовнішній борг станом на 01/04/16 становить 516,1 млрд доларів, що є мінімальним значенням за останні 5 років. Цьому сприяла низька сума нових запозичень на тлі триваючих виплат за раніше залученими зовнішніми боргами.

Останній раз РФ проводила розміщення суверенних бондів у вересні 2013 року. Вперше повернутися на міжнародний ринок з розміщенням суверенних облігацій після введення фінансових санкцій РФ спробувала в лютому 2016 року. Мінфін РФ розіслав пропозиції на надання в 2016 році послуг з розміщення облігаційних позик 25 іноземним банкам і 3 місцевим.

Саме розміщення суверенного бондів почалося тільки 23 травня 2016 року, причому агентом по розміщенню замість традиційної групи, що складається з декількох найбільших іноземних банків, виступив російський ВТБ. В інформації про випуск окремим пунктом зазначалося, що це розміщення не порушує санкцій США / ЄС.

Soft санкції

Однак на обіг облігацій на вторинному ринку санкції вплинули. Незважаючи на те, що суверенний бонд був випущений за англійським правом, в процесі розміщення деякий час залишалося відкритим питання щодо способу його обігу. Як правило, відбувається вільний обіг єврооблігацій в міжнародних системах Euroclear, Clearstreem і Crest. Через ці системи інвестори в будь-який момент мають доступ до своїх активів, отримують всю необхідну інформацію від емітентів і, найважливіше, всі платежі. Міжнародні системи відстежують, щоб транзакції не порушували існуючі санкції по відношенню до емітентів, так як за порушення на них можуть бути накладені штрафні санкції. У 2014 році Clearstreem заплатив 152 млн доларів казначейству США за порушення санкцій, введених США по відношенню до Ірану.

В результаті проведеного розміщення, у РФ з’явився перший суверенний бонд, номінований в доларах США, але який має обіг тільки в Національному розрахунковому депозитарії Росії. У проспекті емісії написано про відсутність гарантій на звернення в будь-яких інших системах.

Що стосується параметрів розміщення, то на перший погляд все дуже непогано: орієнтовний рівень прибутковості був заявлений в діапазоні 4,65% -4,9%. За даними агента розміщення ВТБ, книга заявок станом на середину дня 24 травня досягала 6,3 млрд доларів, що більш ніж в 3 рази перевищувало планований обсяг випуску. До вечора того ж дня було оголошено, що Росія розмістила 10-річні бонди в обсязі 1,75 млрд доларів з прибутковістю 4,75%.

Однак деякі деталі говорять про те, що розміщення було невдалим, і РФ, як і раніше, не може розраховувати на міжнародні ринки капіталу для залучення великих коштів. А саме:

  1. Подовження терміну прийому заявок від інвесторів – Термін збору заявок був збільшений на 1 день. Як правило, подовження терміну прийому заявок застосовується для того, щоб додатково обдзвонити інвесторів і зацікавити взяти участь у випуску. Успішні випуски не потребують додатковго часу.
  2. Невеликий попит  – Книга заявок склала 6,3 млрд дол, перевищивши обсяги випуску в 3,6 раз. Чим більше перепідписана книга заявок, тим вище попит з боку інвесторів. На першій погляд це успіх для Россії.  Але насправді попит на россійські бонди не був дуже велким. Потрібно враховувати, що інвестори завжди збільшують заявки, щоб бути впевненими, що отримають бажану кількість облігацій при їх розподілі. Тому при розміщенні успішних випусків, сума заявок може перевищувати реальний інтерес і в 10 разів. Наприклад, книга заявок на бонди Аргентини, яка має набагато меньшій кредитний рейтинг, а розміщувалась на суму в 10 разів більше, була перепідписана майже в 4,5 рази. Тому говорити про шалений попит на россійськи облігації недоречно..
  3. Визначення рівня прибутковості в середині заявленого діапазону. Історично при своїх розміщених РФ встановлювала прибутковість нижче заявленого діапазону. Якщо євробонди дійсно користуються попитом у інвесторів, то вони подають кілька заявок зі зниженими рівнями прибутковості, чекаючи, що на вторинному ринку прибутковість опуститься ще нижче.

Ще одним неприємним сюрпризом даного розміщення стала відмова Barclays включати цей євробонд в свій індекс. Поки невідомо, чи послідує цьому прикладу JP Morgan. В цьому випадку бонд не буде цікавий індексним інвестиційним фондам, які формують свої портфелі на їх основі. Всі попередні випуски суверенних бондів РФ в ці випуски включені.

В цілому, можна припустити, що даний євробонд буде низьколіквідним через особливості розміщення та обігу, перераховані вище, і буде мати обіг переважно серед місцевих та ігноруватися міжнародними інвесторами.

Якщо метою було показати, що формально у РФ є можливість випускати євробонди, то вона була досягнута, але якщо метою було повноцінне повернення на ринок міжнародних капіталів, то його не сталося.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний