Індекс реформ 40. Розпочато боротьбу з плагіатом

Індекс реформ 40. Розпочато боротьбу з плагіатом

8 Серпня 2016
FacebookTwitterTelegram
1775

Реформи прискорились наприкінці липня, але їх темп залишається незадовільним. Драйвером невеличкого зростання Індексу реформ до +1,1 бала з +0,7 стало започаткування боротьби з плагіатом. Позитивні зрушення також спостерігались у реформуванні банківської сфери, державного управління, пенсійної системи та бізнес-середовища.

Графік 1. Динаміка Індексу реформ*

Chart 1. іMoRe dynamics*

* Команда Індексу реформ вважає прийнятним темпом реформ рівень індексу 2 і вище

Наприкінці липня драйвером зростання Індекс реформ до +1,1 бала (з +0,7 на початку липня) стали зусилля влади щодо створення національного репозитарію академічних текстів. Крім того, позитивні тенденції мали місце завдяки підписанню законів про фінансову реструктуризацію та збільшення штрафів за керування автомобілем у нетверезому стані, а також рішення щодо скорочення переліку професій, які дають право на пільговий вихід на пенсію.

Графік 2. Значення Індексу реформ та його компонентів у поточному раунді оцінювання**

** Назви компонентів було скорочено для зручності, але їх наповнення залишились без змін

** Назви компонентів було скорочено для зручності, але їх наповнення залишились без змін

Найважливіші нововведення

1. Розпорядження КМУ Про створення Національного репозитарію академічних текстів: +3,3 бала

Своїм розпорядженням №504-р від 22.07.2016 уряд започаткував створення електронної бази, що міститиме тексти дисертацій, інших наукових робіт, робіт здобувачів вищої освіти. Такий репозитарій академічних текстів повинен забезпечити механізми захисту авторських прав на наукові продукти та боротьбу з плагіатом.

За даними соціологічних опитувань, 90% студентів використовують у своїх роботах плагіат, а академічне середовище є толерантним до цього явища. Копіювання чужої наукової роботи та оприлюднення результату під своїм іменем, створення суміші власного та запозиченого тексту без належного цитування джерел, перефразування чужої праці без згадування оригінального автора (рерайт) – поширені практики, як для вітчизняних науковців, так і для студентів.

Програмне забезпечення для репозитарію розробляє компанія Майкрософт на основі Microsoft Office 365 і Microsoft Azure. Розробники цієї платформи планують, що «хмара» матиме великі обчислювальні можливості, яких наразі не має жоден дата-центр із тих, що існують в Україні. На ній зможуть працювати всі, хто займається перевіркою на плагіат. Платформа буде прив’язана до соцмереж, а її кіберзахист відповідатиме міжнародним стандартам.

Вартість цього проекту – 180 тисяч гривень. Після запуску платформи держава щомісячно сплачуватиме 20 тисяч гривень, які покривають виключно витрати з технічного утримання. Для ВНЗ та наукових установ, які підключені до Office 365, доступ буде безкоштовним.

«Ідея репозитарію з’явилась близько року тому після численних дискусій про необхідність покращення боротьби з плагіатом: тоді було сформоване розуміння, що необхідна єдина база наукових, студентських робіт, з якою можна було б звіряти інші тексти у рамках перевірки на плагіат. Це інструмент, який покликаний здійснити якісні перетворення в українській академічній культурі: ані посада, ані знайомства не стануть на заваді виявленню та покаранню за плагіат.

З іншого боку – репозитарій працюватиме як база даних академічних праць, де кожен науковець зможе ознайомитися із останніми дослідженнями своїх колег. Ми сподіваємося, що це пожвавить і підвищить рівень академічної дискусії.»

— Інна Совсун, перший заступник Міністра освіти і науки України

«Наукові праці часто потребують не стільки перевірку та плагіат, скільки на здоровий глузд. Лише у разі формування відповідного попиту на ринку, можна розраховувати на покращення якості наукових досліджень. Попит на ринку визначає і якість вищої освіти – коли студенти сприйматимуть навчання у виші як старт кар’єри, у них з’явиться мотивація вимагати її якість.»

— Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки

Експерти Індексу реформ дали помірно високі оцінки цій події, зазначивши її важливість у довгостроковій перспективі, але застерігаючи, що можуть виникнути питання з фінансуванням репозитарію при формуванні державного бюджету на наступний рік.

Графік 3.  Події, що визначали значення індексу протягом 18 – 31 липня 2016р. (оцінка події є сумою її оцінок за різними напрямками, тому вона може перевищувати +5, або бути меншою за -5 )

40-2ua

2. Закон Про фінансову реструктуризацію: +2,0 бала

Закон 1414-VIII від 14.06.2016 є черговим кроком у напрямку забезпечення стабільності банківської системи та відновлення кредитування економіки. Законом створено умови для проведення добровільної фінансової реструктуризації боржників. Він запроваджує нові інструменти вирішення питання проблемних кредитів у банківському секторі та сприятиме скорішому очищенню кредитного портфелю банків.

Процедура фінансової реструктуризації передбачає перегляд строків погашення заборгованості, розміру процентних ставок чи інших умов кредитного договору, надання нового фінансування боржнику, прощення частини боргу, залучення нових інвестицій у капітал боржника, реорганізацію діяльності боржника, зміну керівника або членів органів управління і контролю боржника, зміну структури корпоративного управління боржника тощо.

Законом посилено роль арбітражу при вирішенні суперечностей між учасниками реструктуризації. Арбітраж зможе затверджувати план реструктуризації у разі його схвалення двома третинами залучених кредиторів.

«Прийняття цього законопроекту – великий здобуток для реформування фінансового сектору країни. Фінансова реструктуризація боргів підприємств вирішить питання значної кількості проблемних кредитів, ризику банкрутств та припинення господарської діяльності підприємств, які мають тимчасові проблеми з ліквідністю, проте здатні відновити здорову економічну діяльність. Це допоможе банкам зменшити кількість проблемних кредитів та мати змогу спрямувати кошти на відновлення кредитування та стимулювання економіки. У свою чергу, компанії уникнуть ризику банкрутства та матимуть шанс знову стати платоспроможними, а громадяни України завдяки цьому збережуть наявні та отримають нові робочі місця».

— Михайло Відякін, начальник управління стратегії та реформування банківської системи, НБУ

Експерти позитивно оцінили цей закон, зазначивши, що чим швидше банки зможуть “розчистити” свої баланси, тим скоріше зможе відновитися кредитування.

«Є очікування, що фінансова реструктуризація дозволить уникнути банкрутства життєздатним підприємствам, що мають велике боргове завантаження, але позитивний операційний прибуток»

— Дмитро Яблоновський, керівник відділу фінансових досліджень, GfK Ukraine

«Банківський сектор має сподівання, що це допоможе у вирішенні питання проблемних кредитів, але реальний масштаб застосування (а, відповідно, ступінь позитивного впливу на стабільність банківської системи) наразі непрогнозований»

— Марія Репко, застуник директора Центру економічної стратегії

3. Збільшення штрафів за керування транспортом у нетверезому стані +2,0 бали

Законом №1446-VIII від 07.07.2016 внесені зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Розміри штрафів та строки позбавлення права керування транспортними засобами за ці правопорушення істотно збільшено.

Зокрема, водіння у нетверезому стані тягне за собою накладення штрафу на водіїв у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік, повторне – 1200 неоподатковуваних мінімумів з позбавленням права на 3 роки. Водіння у нетверезому стані особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за це порушення, тягне за собою штраф у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права керування транспортними засобами на строк десять років.

Очікуються, що ці нововведення сприятимуть підвищенню дисципліни водіїв і рівню безпеки на дорогах та, як наслідок, зменшенню кількості ДТП в Україні.

Експерти очікують, що більш жорстке покарання зменшить кількість порушень. Водночас, лишається питання низького порогу, за яким визначається стан сп’яніння.

«Значне підвищення штрафів за водіння у нетверезому стані має допомогти покращити статистику ДТП в Україні. Навіть після підвищення, штрафи переважно нижчі, ніж у західних країнах. За даними ВОЗ в Україні кількість загиблих на 100 тис. населення значно вище, ніж у країнах ЄС та США, навіть за меншої кількості авто. За даними Укрстату десята частина аварій з загиблими – з провини нетверезих водіїв, що імовірно є консервативною оцінкою. Водночас, це може потенційно сприяти корупції з боку тих, хто буде перевіряти».

— Олександр Жолудь, старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень, член редколегії VoxUkraine

Графік 4. Значення окремих компонентів Індексу та кількість подій протягом 18 – 31 липня 2016р.

40-3ua

4. Скорочено перелік професій, які дають право на пільговий вихід на пенсію +1,5 бала

Постановою КМУ №461 від 24.06.2016 затверджено нові списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. Порівняно із старим переліком, новий суттєво скорочений. Зокрема, до нових списків не включено керівників підприємств, начальників управлінь, ремонтників. Працівники шахт та рудників тепер мають право на пільги, якщо зайняті на підземних роботах повний робочій день (раніше – 50% робочого часу та більше).

Експерти зазначили, що зменшення кількості пільг зробить певний внесок у скорочення дефіциту пенсійного фонду у довгостроковій перспективі.

Таблиця 1. Оцінки всіх подій та прогресу реформ за напрямами протягом  18 – 31 липня 2016р.

Державне управління +1.5
Порошенко схвалив збільшення штрафів за керування у нетверезому стані +2.0
Кабмін затвердив порядок розгляду електронних петицій, адресованих українському уряду +1.0
Кабмін передав Держгеокадастру функції контролю над земельними угодами +0.5
Державній аудиторській службі передані функції та повноваження Держфінінспекції +0.8
Кабмін схвалив створення Національного репозитарію академічних текстів для боротьби з плагіатом +1.8
Державні фінанси +1.0
Порошенко підписав закон про додаткові гарантії працевлашлування учасників АТО +1.0
Кабмін скоротив перелік професій, що дають право на пільговий вихід на пенсію +1.5
Монетарна система +2.0
Порошенко підписав закон про фінансову реструктуризацію +2.0
Бізнес середовище +1.0
Кабмін передав Держгеокадастру функції контролю над земельними угодами +0.8
Кабмін схвалив створення Національного репозитарію академічних текстів для боротьби з плагіатом +1.5
Енергетика 0.0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Індекс реформ призначений надавати комплексну оцінку зусиллям влади України зі впровадження економічних реформ. Індекс базується на експертних оцінках змін у регуляторному середовищі за п’ятьма напрямками:

  1. Державне управління
  2. Державні фінанси
  3. Монетарна система
  4. Бізнес середовище
  5. Енергетика

Детальніше про Індекс та методологію розрахунку можна дізнатись на сайті reforms.voxukraine.org

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний