Чого чекають інвестори: страхування ризиків, пов’язаних з відсутністю верховенства права | VoxUkraine

Чого чекають інвестори: страхування ризиків, пов’язаних з відсутністю верховенства права

5 Вересня 2016
FacebookTwitterTelegram
2397

Чому в Україні майже не приходять інвестиції? Люк Ванкраен вважає, що основна проблема у відсутності верховенства права та високому ризику рейдерських захоплень підприємств. Забезпечення принципів верховенства права захистило б інвесторів від свавілля з боку української влади, а також зменшило б ризики інвестування в Україну і посприяло б її економічному зростанню.

Верховенство права – це правовий принцип, згідно з яким діяльність громадян регулюється переважно законом, аніж суб’єктивними рішеннями окремо взятих представників органів влади. У зв’язку з недостатнім захистом права приватної власності, вибірковим правозастосуванням і слабкою судовою системою інвестори не розглядають Україну як інвестиційно привабливу країну, маючи змогу обрати інші, більш вигідні, альтернативи. Таким чином, Україна не може в повній мірі реалізувати свій потенціал економічного зростання, незважаючи на наявність виходу на ринок ЄС.

Має минути багато років, перш ніж іноземні та місцеві інвестори отримають упевненість у тому, що в Україні реально діють принципи верховенства права, і що їхні інвестиції захищені від свавілля з боку влади. Аби уникнути довгих років повільного зростання та для усунення вичікувального ставлення з боку інвесторів слід створити міжнародну програму страхування, яка покриє інвестиційні ризики в Україні, пов’язані з відсутністю верховенства права. В такому випадку до країни зайшли б іноземні інвестиції, які, в свою чергу, посприяли б економічному зростанню та подальшому реформуванню країни. До цієї ініціативи зможуть приєднатися будь-які компанії, незалежно від їхнього розміру, і таким чином захистити свій бізнес легальним шляхом, а не через кулуарні домовленості та хабарництво.

Сьогодні іноземний інвестор може інвестувати в Україну рівно стільки коштів, скільки він готовий втратити в разі пожежі, збитки від якої не будуть покриті страховкою. Інвестору слід брати до уваги той факт, що його бізнес може стати предметом рейдерства або бути ліквідованим через неправомірні рішення влади, яка діятиме в інтересах конкурента. В таких умовах інвестувати в Україну можуть дозволити собі лише великі транснаціональні корпорації. Для невеликих, але набагато більш динамічних міжнародних компаній Україна досі залишається забороненою територією, адже вони не можуть дозволити собі втратити власні інвестиції через необґрунтовані рішення з боку держави або розходження з інтересами олігархів.

Яким чином програма страхування, що покриває відсутність верховенства права, може зменшити інвестиційні ризики в Україні?

Міжнародна програма страхування, яка покриває інвестиційні ризики, пов’язані з відсутністю верховенства права, пошириться на такі випадки: титульне страхування, яке покриває випадки, коли продавець не володіє або нелегально володіє власністю, яку збирається купити інвестор; стягування грабіжницьких податків, конфіскація грошових коштів та / або матеріальних активів, повна націоналізація; явне порушення законних прав, таких, наприклад, як право бути вислуханим; протизаконні рішення влади, які мають на меті зашкодити певній компанії. Страхування має покрити достатню кількість ризиків з тим, щоб знизити рівень інвестиційних ризиків в Україні до рівня країн ЄС.

Як і у звичайному страхуванні, страховий платіж буде залежати від оцінки ризику, і може, наприклад, починатися з 1% річних від вкладеного в Україну капіталу за умови, що вся документація буде ретельно перевірена, щоб уникнути шахрайських схем. Першим кроком може стати впровадження обов’язкового страхування на випадок пожежі та обмеження виплат при виникненні страхового випадку пожежі. Нечесним інвесторам буде простіше проводити махінації зі страхуванням на випадок виникнення пожежі, ніж зі страхуванням, що покриває випадки відсутності принципів верховенства права, де треба буде пройти більшу кількість інстанцій (тобто український суд і міжнародний суд – див. нижче), в той час як активи, як і раніше, можуть бути конфісковані.

Ошукані інвестори зможуть звернутися до страхового фонду за виплатою, і комісія міжнародних суддів розглядатиме їхню претензію. Вони мають пред’являти заяву тільки після того, як з їхнього боку було вжито всіх можливих заходів для повернення своєї власності аби добитися справедливого рішення від держави. Комісія з суддів сама буде вирішувати, на якому етапі їй варто втручатися. Як правило, в разі крадіжки або неправомірних вимог з боку державних органів, справа буде розглянута комісією суддів уже після першого незадовільного судового рішення українського суду.

У разі, якщо позов був схвалений, він буде представлений на розгляд комісії міжнародних суддів. Якщо дана комісія вирішить, що претензія є обґрунтованою, фонд може здійснити страхові виплати і вести справу далі в українській судовій системі. Буде досить важко систематично заперечувати справедливість міжнародної комісії. Страхування дозволить уникнути випадків, коли кошти приватних інвесторів губляться або консервуються протягом багатьох років із неясним майбутнім. Це дозволить компаніям, що не входять в олігархічні клани, вийти на ринок, тим самим покращуючи інвестиційний клімат і здорову конкуренцію в країні.

Український уряд повинен буде визнати, що фонд може розглядати справу будь-якої застрахованої особи. Фонд у свою чергу займатиметься позовом і проходитиме через тривалі судові процедури. Якщо фонду вдастся повернути активи, перший власник матиме пріоритетне право викупу; якщо він не буде зацікавлений в покупці, фонд продасть активи.

Незважаючи на те що фонд не має можливості проводити внутрішні розслідування серед представників органів української влади, він зможе вказати на особу, яка отримує вигоду від порушення принципу верховенства права. Таким чином, буде вимальовуватися коло осіб, яким вигідна відсутність верховенства права в країні. Це також ускладнить задачу тим, хто систематично зловживає владою і використовує свої повноваження в особистих цілях. Доки фонд розслідує справу щодо активів або інвестицій, буде досить важко продати ці активи. Оскільки страховий фонд є міжнародною організацією і має свою штаб квартиру за межами України, йому буде значно простіше шукати іноземні активи осіб, які вчинили рейдерські захоплення в Україні.

Така система страхування не замінить і не буде вищою від української правової системи, вона функціонуватиме поряд з нею. Це повинно знизити інвестиційні ризики для іноземних інвесторів до рівня, який існує в ЄС. Слід сподіватися, що дана ініціатива встановить стандарт, якому буде прагнути відповідати українська правова система для уникнення штрафів і виплат. Це також буде додатковий тиск іззовні на політичну і правову системи з метою їх подальшого реформування відповідно до європейських стандартів, яким Україна прагне відповідати для здійснення свого плану щодо вступу в ЄС.

Програма страхування, що покриває інвестиційні ризики, може фінансуватися такими міжнародними інститутами як ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку), ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) та Світовий банк. Українській державі варто було б також брати участь у цьому фонді як головному міноритарному акціонеру (із часткою, наприклад, 40%). Цей крок засвідчив би серйозність намірів українського уряду зі створення правової держави в Україні.

Можливі наслідки впровадження міжнародної програми страхування інвестицій

Запропонована програма страхування може привести до таких результатів:

  • Більше не спостерігатимуться випадки зловживання владою в сфері інвестицій. Це і є головною метою фонду. Фонд є прибутковою організацію, яка стимулює економічне зростання.
  • Трапляються окремі інциденти зловживання владою, і пов’язані з ними втрати покриваються коштами, зібраними як страхові внески. У цьому варіанті розвитку подій фонд лише сприяє інвестуванню в Україну за рахунок зниження рівня інвестиційних ризиків.
  • Випадки зловживання владою відбуваються постійно, що означає, що фонд є збитковим. У цьому випадку міжнародні донори повинні посилити тиск на уряд, а в найгрішому випадку використати акумульовані кошти для покриття власних фінансових втрат. Замість подальшого надання коштів (через кредитування уряду), які будуть украдені олігархами чи корумпованими чиновниками, фонд фактично відшкодує втрати чесних інвесторів.

Метою фонду не буде захист інвесторів від невдалих економічних рішень чи неправильного управління. Фонд буде займатися такими питаннями як порушення принципів верховенства права, відсутність захисту прав власності або відкрите зловживання владою з боку державних органів. Судді будуть відхиляти претензії, які не відповідають цілям страхового фонду або які містять ознаки шахрайства. Інвестор, який претендує на страхову виплату, нестиме особисту відповідальність за шахрайство.

Страховий фонд може стати надійним барометром розвитку правової держави в Україні

Відчувши себе захищеними від свавілля з боку влади, іноземні інвестори охоче почнуть збільшувати обсяги інвестування в Україну, тим самим сприяючи її економічному зростанню. Держава отримуватиме вищі надходження від приватизації державних підприємств після надання іноземним інвесторам можливості безпечно брати участь у торгах. Таким чином, Україна буде менше потребувати іноземної фінансової допомоги. Підвищення економічної активності приведе до подальшого зростання доходів держави.

Міжнародна програма страхування, яка покриває інвестиційні ризики, пов’язані з відсутністю верховенства права, буде корисна і вигідна всім учасникам. Дана ініціатива полегшить і убезпечить процес інвестування в українську економіку, підвищить державні доходи за рахунок зростання цін на активи і збільшить тиск на систему правосуддя і надання державних послуг для забезпечення високої якості обслуговування. Міжнародні донори зможуть привести багато інвестицій в Україну без необхідності безпосереднього надання цих коштів. У найкращому випадку запропонована система страхування стане прибутковою організацією, але щонайменше вона буде справжнім барометром розвитку правової держави в Україні.

Автори

Застереження

Автор не є співробітником, не консультує, не володіє акціями та не отримує фінансування від жодної компанії чи організації, яка б мала користь від цієї статті, а також жодним чином з ними не пов’язаний

Що читати далі